Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. június 12. 07:11 Podcast

Nem kell messzire menni, ha a közkiadások minőségén javító országra keresünk példát

Nem igaz az az állítás, hogy csak azért, mert transzparencia van Magyarországon, ez alapvetően csökkentené a korrupciós kockázatokat, vagy erősítené a korrupció kontrollját – mondta Fazekas Mihály, a Government Transparency Institute tudományos igazgatója és a CEU adjunktusa az e heti G7 Podcastban.

Fazekas nemrég megjelent tanulmányában 4 millió uniós közbeszerzés adatai alapján számszerűsítette egy újonnan létrehozott indikátor alapján, hogy milyen eltérések vannak az EU-ban a közkiadások minőségében régiós szinten. Ez alapján az derült ki, hogy a transzparencia az, amiben a legjobban teljesít Magyarország. Úgy tűnik, hogy azok az adatstruktúrák, a közbeszerzési, publikációs rendszer, amit az EU-csatlakozás környékén alakítottak ki, továbbra is jól funkcionálnak. Lényegesen jobban, mint akár több nyugat- vagy észak-európai országban, például mint Svédországban vagy Németországban.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Ez alapján arra számíthatnánk, hogy a nagyobb transzparencia miatt jobb lesz a verseny, több cég fog pályázni, de ez sajnos nem igaz. Itt úgy tűnik, hogy Magyarországnak bőven van miben előrelépnie. Emellett a korrupció kontrollja is egy olyan tényező, ahol Magyarország elmarad sok más, akár szomszédos országtól is

– mondta erről Fazekas.

Európai összehasonlításban Magyarországon kisebbek a regionális különbségek a közkiadások minőségében. Ezzel együtt elsősorban Közép-Magyarország (Pest megye és Budapest) és az észak-dunántúli régió (Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl) teljesít jól.

A Magyarországon belüli ranglétra alján Dél-Dunántúl és a Dél-Alföld vannak. Ami érdekes, hogy Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön magasabb a teljesítmény a fejlettséghez képest, de azért összességében megmutatja ez a fajta indikátor is a fejlettségbeli különbségeket az országon belül.

A régióban Csehország sok szempontból a legmagasabb intézményi minőséget mutatja Szlovéniával karöltve, és még javulni is tudott a vizsgált, 2006 és 2015 közötti időszakban.

Magyarországról nézve viszont talán érdekesebb Szlovákia példája, ahol számottevő javulás volt korrupciós kontroll és verseny szempontjából is, tehát azokban a tényezőkben, amikben Magyarország gyengébben teljesít. Fazekas szerint az elmúlt 10 évben több reformintézkedés is közrejátszott a javulásban, és az is látszik, hogy kifizetődnek a reformok.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre! 

Korábbi vendégeink: 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast átláthatóság EU Fazekas Mihály korrupció közbeszerzés közkiadás régió Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.