Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. április 27. 07:34 Podcast

László Csaba: Sokáig együtt kell még élnünk a nemzetközi adótervezéssel

Nem teljesen új dolog, hogy Magyarország bizonyos szempontból úgy működik, mint egy adóparadicsom: már a kilencvenes évek közepétől működött az országban egy offshore-rezsim. Számos nemzetközi cég költözött Magyarországra a finanszírozás, a jogdíjak vagy akár az olajfúrás területén különböző adóelőnyök és az úgynevezett treaty-shopping miatt,*Ez úgy működik, mondta, hogy ahelyett, hogy egy cég két ország között üzletelne, közbeiktat egy harmadikat, akinek van egy kedvező adóegyezménye a két ország közül az egyikkel, így csökkentve a pénzügyi terheit. Magyarországnak az USA-val és Izraellel is nagyon kedvező nemzetközi adószerződése van. ám ezek jelentős része az uniós csatalakozást követően Luxemburgba költözött.

A G7 podcast vendége László Csaba közgazdász, adótanácsadó és egyetemi tanár – egyben korábbi pénzügyminiszter és a KPMG volt senior partnerre -, akivel arról beszéltünk, miért nevezte Magyarországot lényegében adóparadicsomnak az Európai Bizottság, mi a baj a tao-kedvezményekkel, a növekedési adóhitellel és a transzferárak megállapításának rendszerével. A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva lehet meghallgatni. (Vagy bármelyik okostelefonos podcast app letöltése után a “G7 Beszélgetések”-re feliratkozva).

A nemzetközi gazdaság bonyolultsága megelőzte az adórendszerét, ezért a nagyvállalatok sokféleképpen élhetnek az elavult rendszer adta kibúvókkal. Ennek vannak nyertesei, mint Írország és Hollandia, de még több vesztese, akik közül Németország, Franciaország és Olaszország a leghangosabb. Ugyanakkor már úton van a mostanit elvileg néhány éven belül felváltó új nemzetközi adórezsim, a BEPS, ami a mostani rendszer számos problémájára választ fog adni.

László Csaba szerint a növekedési adóhitel egy egyszeri, a GE-re szabott lépés volt a kormánytól. A tao-támogatások története pedig azt mutatja be, hogyan lehet egy kedvező hatást elérő eszközt szétfeszítve kifejezetten pazarló, káros eredményhez jutni. A transzferárakkal való trükközéssel kapcsolatban idézte egy volt amerikai szenátor, Carl Levin állítását, miszerint a transzferárazás az adócsalás egyik legfontosabb területe – ugyanakkor Magyarország esetében nem látja relevánsnak a kérdést, hiszen eleve nálunk az egyik legalacsonyabb a tao-kulcs az unióban, így minek vinnék el a cégek tőlünk az adóalapjukat.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Itunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon és feliratkoztál a hírlevelünkre.) Korábbi vendégeink:

(A podcast gyártásában közreműködött: Bagyinszki Dániel)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast adórendszer adózás podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 29. 05:39 Podcast

Több kevésbé neves iskola kéne, ahonnan jönnek a diákok – így látják az egyetemen a saját utánpótlásukat

Hafiek Andrea, a Semmelweis Egyetem Oktatásigazgatási Hivatalának vezetője és Benyó Zoltán, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra vendége.

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.