Hírlevél feliratkozás
László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

A generatív mesterséges intelligencia és a MI-vel kapcsolatos projektek olyanok, mint az úthenger: el kell döntenünk, hogy elé állunk és próbáljuk megállítani, vagy felülünk rá és próbáljuk hajtani. Úgy gondolom, minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot – mondta Turny Ákos, a Boston Consulting Group (BCG) projektigazgatója a podcastban.

A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcast lejátszóban lehet meghallgatni:

 

A MI bevezetése a céges folyamatokba elsősorban nem technológiai kérdés. A generatív MI vagy MI-alapú projekteknél a siker 10 százalékát teszi ki az algoritmus, amit használunk, 20 százaléka a technológia, az adatok és a platform, és a maradék 70 százaléka a folyamatokról és az emberekről szól. Ha nincs egy erős vállalati kultúra vagy nyomás a cégvezetés felől, nem igazán fog áttörni. Ugyanilyen fontos, hogy meglegyenek a megfelelő képességek, szabályzott folyamatok a kezeléséhez szervezeten belül – ez egy kulturális váltás, amit tudni kell menedzselni, a jéghegy víz alatti része.

Az első lépés, hogy a meghatározó szereplők megértsék, miről szól ez a technológia, kezdjék el használni, játszani vele. Utána jönnek a felhasználási módok, amikből kettőt-hármat érdemes kiválasztani és ezekkel foglalkozni. Ezzel együtt meg kell határozni a cég stratégiáját, hova szeretne eljutni a MI segítségével, majd jöhet az alapok kiépítése, technológia, a szervezet szintjén, és ha ez kicsiben működik, utána lehet skálázni.

A most megjelent ChatGPT-4o különlegessége, a gyorsabb és hatékonyabb működésen túl, hogy újra definiálja az ember-számítógép interakciót. A fejlett multimodalitásnak köszönhetően egyszerre tud érzékelni, kezelni és előállítani szöveget, képet és hangokat, ez pedig hatalmas ugrást jelent. Szinte emberszerűen lehet társalogni vele, a valós párbeszédekhez hasonló gyorsasággal válaszol a kérdésekre, nincs benne egy-két másodperces várakozás sem.

A podcast megjelenését a Boston Consulting Group támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 29. 05:39 Podcast

Több kevésbé neves iskola kéne, ahonnan jönnek a diákok – így látják az egyetemen a saját utánpótlásukat

Hafiek Andrea, a Semmelweis Egyetem Oktatásigazgatási Hivatalának vezetője és Benyó Zoltán, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra vendége.

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.