Hírlevél feliratkozás
Szentkirályi Balázs
2018. június 9. 07:29 Podcast

Felgyorsultak a karrierutak, hatalmas lehetőségeink vannak

Nem riasztja el a fiatalokat, hogy egy globális tanácsadónál az átlagosnál sokkal többet kell dolgozni, viszont fontosabb nekik a vállalat társadalmi hatása, mint a korábbi generációknak volt – utóbbi a legnagyobb különbség az y és a korábbi generációk között, mondja a Boston Consulting Group (BCG) régiós vezetője.

Juhász László szerint a nagyvállalatok legnagyobb problémája ma a méretükből fakadó lassúságuk, miközben a környezetük azt követeli, hogy minden korábbinál gyorsabbak legyenek, különösen a fejlesztésekben.

A változó környezet hatalmas lehetőség a fiataloknak, akik viszonylag gyorsan és rugalmasan képesek értelmes munkát végezni – már nem kell 25 évet lehúzni valahol, mert a karrierutak nagyon felgyorsultak. Ennek persze vannak árnyoldalai is. Rákérdeztem például arra, hogy a BCG és a hozzá hasonló globális tanácsadók vajon nem csupán halálra terhelhető és a nemzetközi hálózatba a nyugatinál jóval olcsóbban beterelhető jól képzett munkaerőként tekintenek az itteni fiatalokra?

A G7 Beszélgetésekben szó van arról is, hogy az utóbbi évek legfontosabb vállalati szervezeti, munkaszervezési modellje a kis tech startupoktól érkezett a nagyvállalatokhoz, nem pedig fordítva. Ez egyrészt jó, mert az új szemlélet a merevebb iparvállalati hierarchiákban is egyfajta demokratizálódást hozhat, ami igencsak jót tehet az ott dolgozó munkások közérzetének. Másrészt meg nagyon is érdekes, mert mindig azt gondoltuk, hogy a nagyok tanítják a kicsiket, mégis úgy fest, hogy ez az utóbbi időben épp fordítva történik.

Nem nagyon látok olyan vállalatot, ahol ne tudná azt a menedzsment, hogy az a fajta hierarchikus működési mód, ami jellemző volt a hagyományos szervezetekre, már nem tartható fenn.

Podcast a G7-en!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Juhász László Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.