Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. október 27. 07:59 Podcast

Magyarországon a politika érdekét szolgálja az ellopott pénz, és nem fordítva

Filippov Gábor történész-politológus, a CEU doktori hallgatója még a nyáron írt egy hosszabb esszét a 24.hu-ra, A hibrid ellenforradalom kora címmel, ami váratlanul nagy sikert aratott a közösségi médiában.

A cikk fő állítása az volt, hogy a tekintélyelvű politikusok az utóbbi időben rájöttek arra, hogy stabilabb rendszert építhetnek ki, ha látszólag megtartják a demokrácia kellékeit. Így nincs szükség a költséges erőszakra, és a rendszer sokkal legitimebbnek állíthatja be magát. Ez a hibrid – sem diktatúra, sem demokrácia – rendszer nemcsak Magyarországon alakult ki, több mint ötven országban van vagy volt hasonló politikai rezsim.

A G7 podcast vendége ezen a héten Filippov, akivel átbeszéljük a magyar demokrácia lecsúszását és a félig-meddig tekintélyelvű rendszer kialakulását. Filippov alapvetően optimista, és szerinte azokat a történelmi példákat kellene megvizsgálni, ahol a demokrácia irányába tudott elmozdulni egy olyan versengő autoriter rendszer, mint ami az utóbbi években Magyarországon kialakult – mert ilyenből is van egy tucatnyi. Fasizmusról vagy maffiaállamról viszont nem érdemes beszélni Filippov szerint. 

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Itunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon és feliratkoztál a hírlevelünkre.) A korábbi adásaink itt vannak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast demokrácia filippov gábor hibrid rezsim politikatudomány Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.