Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. február 9. 07:47 Podcast

Pogátsa Zoltán: Nem tudják fizetni cégek a minimálbért? Hulljon a férgese!

Úgy lehet egy gazdaságot felfelé tolni, ha kikényszerítjük, hogy azok állások, amelyek nem nyújtanak megélhetést, szűnjenek meg – mondta Pogátsa Zoltán a G7 podcast e heti adásában.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem docensével a nagyobb autóipari gyárakban gyakoribbá vált sztrájkok és béremelés után létrejött helyzetről beszélgettünk. Az adást a fenti lejátszás gombra kattintva lehet meghallgatni. (Vagy bármelyik okostelefonos podcast app letöltése után a “G7 Beszélgetések”-re feliratkozva). 

Nem alul kell megvédeni a munkahelyeket. Inkább a béremelkedés miatt állásukat elvesztő embereket kellene átképezni, hiszen a munkaerőhiányos helyzetben szüksége is lenne rájuk a gazdaságnak.

Ez a kapitalizmus. Ha egy cég nem tudja kifizetni azokat a tisztességes béreket, amelyek a megélhetéshez szükségesek, akkor az a cég ne legyen. Annak nincs létjogosultsága a gazdaságban

– mondta Pogátsa azokról a magyar kkv-kről, amelyek nem termelnek elég nyereséget ahhoz, hogy ki tudják gazdálkodni az emelkedő béreket.

Sokat tehetnének a munkavállalók életkörülményeinek javításáért a szakszervezetek, igaz, ezeknek sokat kellene még fejlődniük ahhoz, hogy ágazati szinten képviselni tudják a dolgozókat. De a gazdasági és demográfiai körülmények nekik kedveznek, ezért várhatóan erősödni fog Magyarországon a munkavállalói oldal képviselete.

Pogátsa szerint a Fidesz neoliberális politikát csinál, abban az értelemben, ami szerint a neoliberalizmus a felső osztályok érdekérvényesítése a foglyul ejtett államon keresztül. A nyugat-európai és amerikai jobboldal Pogátsa szerint a hazai nagyvállalkozói réteg kijárójaként működött az utóbbi évtizedekben. Magyarországon azonban nem volt ilyen klasszikus nagyvállalkozói réteg, a Fidesz viszont azon dolgozik, hogy létrehozza ezt.

Ahhoz, hogy Magyarország előrelépjen, jobb képzés és egészségügy kellene. A Fidesz viszont, mondta Pogátsa, inkább adót csökkentett és a multik beruházásait támogatta ezeknek a területeknek a fejlesztése helyett.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Itunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon és feliratkoztál a hírlevelünkre.) A korábbi adásaink itt vannak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast bérek intézményrendszer podcast pogátsa zoltán termelékenységek Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.