Hírlevél feliratkozás
Szentkirályi Balázs
2018. március 31. 07:27 Podcast

Félő, hogy kimaradunk az Európai Unióból

Még akár négy-öt évig folytatható ez a gazdaságpolitika Magyarországon. Ilyen értelemben fenntartható, ami zajlik, ebben igaza van a kormánypropagandának, csak közben legyen világos, hogy a régiós versenyben nem tudtuk tartani a helyünket. G7 Beszélgetések.

Csehország, Szlovákia és Lengyelország lényegesen jobb eredményeket ért el az elmúlt nyolc évben, viszont a 15 európai magországhoz viszonyítva hazánk relatív helyzete javult – mondja a G7 Beszélgetésekben Surányi György közgazdász, egyetemi tanár. Utóbbi a déli országok alulteljesítésének köszönhető, ami sajnos azt is jelenti, hogyha már a jobban teljesítő Németországhoz vagy Ausztriához viszonyítunk, már semmiféle felzárkózást nem lehet kimutatni ebben az évtizedben.

A magyar gazdaság a valós teljesítőképessége felett nő, amit a jegybank extra alacsony kamatokkal és minden más eszközzel is támogat. Sőt, a költségvetés is túlköltekezik, ahelyett, hogy az előbb-utóbb érkező bajosabb időkre tartalékolna.

A béremelések meghaladják a termelékenységet, ami miatt a versenyképtelen cégek be fognak zárni, a jobbak viszont a meredeken dráguló munkaerő alkalmazása helyett technológiai fejlesztésekbe kezdhetnek. Végső soron ezzel a béremelkedések kényszerítik ki a termelékenység javulását, nem pedig fordítva. 

Lehet csak 9 százalék szja-t fizetni, de akkor el kell fogadni a három hónapos kórházi várólistákat az ápolóhiány miatt. 

A válság hatására a németek és a franciák belátták: az EU csak az egyre szorosabbra szőtt együttműködés mentén keveredhet ki az utóbbi fél évtized mély válságából. Erre nekünk is reagálnunk kell, választás előtt állunk. Ha kimaradunk az integráció belső köréből, annak lényegesen nagyobb lenne a politikai, társadalmi és gazdasági kockázata annál, amivel az euró bevezetése járna.

A G7 Beszélgetések vendége Surányi György közgazdász, az MNB volt elnöke, a Corvinus és a CEU tanára.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Surányi György Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 29. 05:39 Podcast

Több kevésbé neves iskola kéne, ahonnan jönnek a diákok – így látják az egyetemen a saját utánpótlásukat

Hafiek Andrea, a Semmelweis Egyetem Oktatásigazgatási Hivatalának vezetője és Benyó Zoltán, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra vendége.

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.