Hírlevél feliratkozás
Szentkirályi Balázs
2018. június 30. 08:17 Podcast

Az MNB nem látja drámainak a gyengülő forintot

 

Nagy nemzetközi viharban vagyunk. A kereskedelmi háború egy óriási növekedési kockázat a világban, ami a háttérben arról is szól, hogy az USA képes lesz-e megőrizni a vezető gazdasági hatalom szerepét a XXI. században, vagy az Kínára száll. Európának ebben a harcban nem osztottak lapot, másodhegedűsök vagyunk, a térségnek most túl sok megoldatlan belső problémája van.

Magyarország sokkal felkészültebb egy válságra, mint tíz évvel ezelőtt. A gazdaságunk stabilabb, de így is nagyon kitett a nemzetközi konjunktúrának. A tartósan gyenge forint magas inflációt hozhat, de a magyar gazdaságpolitika sem ezt, sem a gyorsabb pénzromlást nem tartja drámainak. 

A nyugati nagyvállalatok hosszú évtizedek után végre újra elkezdhetnek beruházni, mert tartósan drága lesz a munka. De emiatt (illetve a robotizáció miatt) nem kerülnek tömegek az utcára, legalábbis a történelem nem ezt bizonyítja: soha nem az történt, hogy a fejlődés eredményeként kevesebb ember termelt ugyanannyit. Ehelyett ugyanannyi ember termelt a korábbinál többet. Ezt hívják a termelékenység javulásának, ami az erőre kapó beruházások miatt sokat hozhat a fejlett országoknak – de nekünk is a most következő gazdaságtörténeti periódusban. A G7 podcast vendége Móró Tamás, a Concorde Értékpapír stratégiai igazgatója.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Donald Trump fed forint kereskedelmi háború Kína Móró Tamás Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.