Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 5. 07:26 Podcast

Zsiday Viktor: Ezer milliárdokban mérhető károkat okoz Magyarországon a járadékvadászat

Zsiday Viktor befektetési szakember – akit a zsiday.hu alatt futó blogja és megszólalásai mellett a Hold Alapkezelő által forgalmazott Citadella befektetési alapból és Plotinus Nyrt-ből lehet ismerni – 2019 első vendége a G7 podcastban. A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva lehet meghallgatni.

Nem lesz könnyű dolga annak, aki a tőzsdén szeretne pénzt csinálni, mivel az utóbbi években tapasztalt partinak vége. Az eddig pénznyomtatásból pénzvisszaszívás lett, ami ugyanúgy végig fog hullámozni a tőkepiacokon és gazdaságon, csak most negatív előjellel. Ráadásul közben Kína is egy jókora kockázat lett, a nyugati országokban pedig a globalizáció vesztesei fogják megnehezíteni a jövedelmező működést a vállalatoknak. (Erről bővebben itt írt blogján Zsiday.)

A kvantitatív enyhítésnek vagy mennyiségi lazításnak is nevezett QE-t Zsiday egy végső soron káros kísérletnek látja, a jegybanki függetlenség elvesztése pedig valamikor a következő másfél évtizedben vezethet az infláció újbóli feltűnéséhez.

Magyarország esélyeivel kapcsolatban Zsiday rövid távon nem lát nagy esélyt a recesszióra, egyelőre tart az európai konvergencia, és a fogyasztás egy darabig húzhatja az országot maga után. De a külső egyensúly romlása, az EU-s pénzek beáramlásának küszöbön álló visszaesése és a társadalmi tőkébe való beruházások elmaradása nem jelez előre sok jót.

Mélységesen elítélem azt a rendszert, amelyben a szegényebb emberek nem tudnak egyetemre menni

– mondta erről Zsiday. Független intézmények és rendben működő oktatás és egészségügy nélkül nem működhet a felzárkózás Európához.

A hatalmon lévők által űzött járadékvadászat kára nagyobb, mint önmagában a felhalmozott vagyon, akár több ezer milliárd forintos súrlódási veszteséggel jár Zsiday szerint.

A beszélgetésen szóba kerül, hogy mennyiben változtak meg a világ tőkepiaci az utóbbi tíz évben (adott helyzetben veszélyesnek tartja az ETF-eket, a robotokat pedig bennfentes kereskedésnek), a budapesti ingatlanpiac (egyelőre az eddiginél lassabb emelkedés irányába mutatnak a fundamentumok) vagy hogy Zsiday milyen forrásokból tájékozódik (nincs Bloomberg-terminálja).

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Itunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon és feliratkoztál a hírlevelünkre.) A korábbi adásaink itt vannak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast globális makrogazdaság podcast tőkepiac zsiday viktor Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.