Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 5. 07:26 Podcast

Zsiday Viktor: Ezer milliárdokban mérhető károkat okoz Magyarországon a járadékvadászat

Zsiday Viktor befektetési szakember – akit a zsiday.hu alatt futó blogja és megszólalásai mellett a Hold Alapkezelő által forgalmazott Citadella befektetési alapból és Plotinus Nyrt-ből lehet ismerni – 2019 első vendége a G7 podcastban. A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva lehet meghallgatni.

Nem lesz könnyű dolga annak, aki a tőzsdén szeretne pénzt csinálni, mivel az utóbbi években tapasztalt partinak vége. Az eddig pénznyomtatásból pénzvisszaszívás lett, ami ugyanúgy végig fog hullámozni a tőkepiacokon és gazdaságon, csak most negatív előjellel. Ráadásul közben Kína is egy jókora kockázat lett, a nyugati országokban pedig a globalizáció vesztesei fogják megnehezíteni a jövedelmező működést a vállalatoknak. (Erről bővebben itt írt blogján Zsiday.)

A kvantitatív enyhítésnek vagy mennyiségi lazításnak is nevezett QE-t Zsiday egy végső soron káros kísérletnek látja, a jegybanki függetlenség elvesztése pedig valamikor a következő másfél évtizedben vezethet az infláció újbóli feltűnéséhez.

Magyarország esélyeivel kapcsolatban Zsiday rövid távon nem lát nagy esélyt a recesszióra, egyelőre tart az európai konvergencia, és a fogyasztás egy darabig húzhatja az országot maga után. De a külső egyensúly romlása, az EU-s pénzek beáramlásának küszöbön álló visszaesése és a társadalmi tőkébe való beruházások elmaradása nem jelez előre sok jót.

Mélységesen elítélem azt a rendszert, amelyben a szegényebb emberek nem tudnak egyetemre menni

– mondta erről Zsiday. Független intézmények és rendben működő oktatás és egészségügy nélkül nem működhet a felzárkózás Európához.

A hatalmon lévők által űzött járadékvadászat kára nagyobb, mint önmagában a felhalmozott vagyon, akár több ezer milliárd forintos súrlódási veszteséggel jár Zsiday szerint.

A beszélgetésen szóba kerül, hogy mennyiben változtak meg a világ tőkepiaci az utóbbi tíz évben (adott helyzetben veszélyesnek tartja az ETF-eket, a robotokat pedig bennfentes kereskedésnek), a budapesti ingatlanpiac (egyelőre az eddiginél lassabb emelkedés irányába mutatnak a fundamentumok) vagy hogy Zsiday milyen forrásokból tájékozódik (nincs Bloomberg-terminálja).

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Itunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon és feliratkoztál a hírlevelünkre.) A korábbi adásaink itt vannak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast globális makrogazdaság podcast tőkepiac zsiday viktor Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 29. 05:39 Podcast

Több kevésbé neves iskola kéne, ahonnan jönnek a diákok – így látják az egyetemen a saját utánpótlásukat

Hafiek Andrea, a Semmelweis Egyetem Oktatásigazgatási Hivatalának vezetője és Benyó Zoltán, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra vendége.

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.