Hírlevél feliratkozás
Szentkirályi Balázs
2018. május 19. 07:20 Podcast

Megállíthatatlanul piacosodik és kétsebességes lesz a magyar egészségügy

Az olcsó biztosítások megjelenése miatt jelentős felfutás előtt van a hazai magánegészségügy. A piac egyre több nagybefektetőt érdekel, legutóbb tavaly ősszel a Csányi-csoport belépése jelezte nagyon egyértelműen az új irányt. A megjelenő nagy intézmények az egyre komplexebb és magasabb minőségű ellátásukkal a kisebb magánszolgáltatókra halálos veszélyt jelentenek.

A 2008-as vizitdíjas népszavazással lényegében eldőlt, hogy a magyar egészségügy kétsebességes lesz. A szélesebb körben elérhető hazai magánszolgáltatást viszont egyre többször erőn felül az alsó középrétegek is megpróbálják igénybe venni, a társadalom ugyanis érzékeli, hogy az állami egészségügy cserben hagy bennünket. Probléma, hogy négy finanszírozási modell létezik ma párhuzamosan Magyarországon, emiatt senki nem tudja, hogy épp hol van, mit várhat, és ki finanszírozza az ellátását.

A magánszereplők eredményességét az állami támogatás erőteljesen befolyásolja, OEP-finanszírozás nélkül 10 százalék fölötti profitot zsebre tenni rendkívül extra – legalábbis a fekvőbeteg intézményekben. 

A jövő egészségügyében a magánbiztosításokon keresztül kiszervezett szolgáltatásokkal el fogjuk kerülni a közkórházakat, a nagy, életet veszélyeztető beavatkozások viszont maradnak az állami rendszerben. Lantos Gabriellával, a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatójával beszélgettem.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Lantos Gabriella Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.