Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. december 8. 07:49 Podcast

Középiskolásokkal kísérleteznének magyar közgazdászok

Horn Dániel és Kiss Hubert János a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének (KTI) munkatársai, és egy neves tudományos folyóiratban az idén megjelent tanulmányukban azt vizsgálják, hogyan hatnak az iskolai eredményességre különböző egyéni készségek és választások (közgazdászul mondva preferenciák). Ők ma a G7 podcast vendégei, a beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva lehet meghallgatni.

Horn és Kiss ebben az egyetemisták körében végzett kutatásban – amit a közeljövőben középiskolásokkal szeretnének folytatni – a közgazdaságtannak egy Magyarországon még nem annyira bejáratott ágát, a kísérleti közgazdaságtant vetették be módszerként, és a versengéssel, a türelemmel, a kockázattal és a társas viszonyokkal kapcsolatos egyéni preferenciákat vetették össze a zárthelyi dolgozatokon elért eredményekkel.

Kiderült többek között, hogy erős, összetartó közösségben tényleg jobb tanulni, a türelem fontos és tanulható, a lányok pedig valamiért kevésbé versengőek a fiúknál, legalábbis a nyugati társadalmakban. De a gyakorlatban is használható szakpolitika építéséhez még többet kellene kutatni, mert nem tudunk eleget ezeknek a tényezőknek az összjátékáról.

Néhány hivatkozás, ami segíthet követni a beszélgetést:

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Itunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon és feliratkoztál a hírlevelünkre.) A korábbi adásaink itt vannak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Horn Dániel kísérleti közgazdaságtan Kiss Hubert János versengés Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.