Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. január 23. 07:29 Podcast

Úgy dolgozunk, mint 1800 körül, de korántsem biztos, hogy ez így is marad

A pandémia alatt nem egy hosszú távon fenntartható munkavégzést látunk. A vállalatok figyelembe vették azt, hogy a személyes találkozásnak akkora a kockázata, hogy azt mindenáron kerülni kell. Így akármilyen munka, ami otthonról végezhető, azt otthonról is végzik a munkavállalók, attól eltekintve, hogy ennek milyen nagy költsége van a cég számára a koordináció és a szervezeti megoldások hiánya miatt.

Ha elmúlik a járvány, akkor ezek a szempontok vélhetően újra fontossá válnak, amikor a munkaadók és a munkavállalók arról gondolkodnak majd, hogy otthonról vagy inkább az irodából dolgoznának – mondta Juhász Réka, a Columbia University adjunktusa az e heti G7 Podcastban.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

A technológia gazdasági fejlődésre gyakorolt hatását és ennek gazdaságtörténeti vonatkozásait kutató Juhász és szerzőtársai tavaly két tanulmányban is foglalkoztak a technológia és a munkavégzés helyének kapcsolatával.

Az egyik tanulmányban Juhász azt vizsgálta, hogy az ipari forradalom idején – amikor a munkavégzés alapvetően az emberek otthonában zajlott – a francia cégek hogyan alakították ki a gyári munka munkaszervezését úgy, hogy ki tudják használni a kor technológiai vívmányait.

A másik tanulmányban pedig a lezárások előtti és utáni állapotokat hasonlítottak össze amerikai adatok segítségével. Februárban az látszott, hogy azokban az iparágakban dolgoztak nagyobb arányban otthonról, ahol ez könnyebben megoldható, ahol pedig a munka több koordinációt igényel a munkavállalók között, ott kevesebben. A májusi adatokból viszont már az derült ki, hogy a technológiai tényező nagyon erős, de a koordináció és a otthoni munkavégzés közti kapcsolat teljesen szétesett. Tehát olyan munkahelyeken is távmunkát kezdtek alkalmazni, ahol ennek nem voltak adottak a feltételei.

Az ipari forradalom tanulságai alapján látszik, hogy hosszú kísérletezést igényel egy új technológiához megfelelő munkaszervezést hozzárendelni. Juhász szerint arról csak spekulálni lehet, hogy ebből a szempontból mi történik majd a távmunkával. Az biztos, hogy a modern gazdaságban a vállalatok rengeteg pénzt költenek kutatás-fejlesztésre, és a menedzsmenttudomány sokkal szofisztikáltabb, ez pedig azt vetítheti előre, hogy gyorsabban fognak megoldásokat találni a vállalatok ezekre a szervezeti kihívásokra.

Juhász szerint viszont azt is fontos látni, hogy a távmunkával együtt járó problémák jelentős kihívást jelentenek.

Már évtizedek óta jósolják azt, hogy a távolság kevésbé fog számítani a gazdaságban, akár azzal kapcsolatban, hogy hol végezzük a munkát, akár azzal kapcsolatban, hogy kik azok, akikkel kapcsolatot létesítünk, kikkel kereskedünk. Ez az adatok alapján az elmúlt 30-50 évben egyáltalán nem valósult meg. Ennek vélhetően az az oka, hogy a személyes találkozásnak van egy olyan tulajdonsága, amit akármilyen szofisztikált technológiával nehéz helyettesíteni

– mondta.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre! 

Korábbi vendégeink: 

(A podcast gyártásában segített: Bagyinszki Dániel.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast közgazdaságtan munka munkaszervezés távmunka távolság technológia Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 29. 05:39 Podcast

Több kevésbé neves iskola kéne, ahonnan jönnek a diákok – így látják az egyetemen a saját utánpótlásukat

Hafiek Andrea, a Semmelweis Egyetem Oktatásigazgatási Hivatalának vezetője és Benyó Zoltán, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra vendége.

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.