Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. május 2. 10:41 Podcast

A szegény országok gyorsított tempóban húzzák fel a szociális védőhálót a vírus miatt

Pillanatokon belül óriási adósságválság tört volna ki a világban, ha a nemzetközi intézmények nem sietnek nagyon gyorsan a fejlődő országok segítségére – mondta a G7 podcastban Sipos Sándor, a Világbank partnerségi tanácsadója. Sipos 1992 óta dolgozik a Világbankban, 2008 és 2013 között a brüsszeli irodát vezette uniós ügyekért felelős főmegbízottként, azóta a szociálpolitikai osztályon dolgozik.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Sipos szerint – ha kieső növekedést is beleszámoljuk – 7500 milliárd dollár gazdasági teljesítmény esik ki idén a világban a koronavírus-járvány miatt, ami nagyjából Latin-Amerika és az egész Közel-Kelet GDP-jével egyenlő. A legszegényebb országok különösen megszenvedik ezt: a hazautalások például az ötödével, 110 milliárd dollárral esnek vissza a Világbank szerint, ami összevethető összeg az OECD országok által évente a szegények országok hivatalos segélyezésére és kedvezményes hiteleire fordított pénzzel (160 milliárd dollár). De jelentősen visszaesnek a fejlődő világba irányuló beruházások, és a nyersanyag-exportáló országok is óriási bevételektől esnek el.

Ezek miatt a napi 2 dollár alatt keresők száma 46 millióra, a 3,2 dollár alatt élőké 160 millióra emelkedik a világon. Ez egyaránt 9 százalékos növekedés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliók élete tört össze, pedig még el sem ért hozzájuk a járványAz egyiptomi varrónő, a kenyai taxis vagy a mexikói vendégmunkás egyaránt ellehetetlenült. Mi lesz ott, ahol nemhogy home office, de víz és szappan sincs?

A G20 és a Párizsi Klub országait – lényegében a hitelezőket – Sipos beszámolója szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank győzte meg, hogy engedjék egy évre a szegényebb országok kétoldalú hitelei fizetésének felfüggesztését. Ez az adósságválság elhárítása mellett azért is fontos, mert az országok így még több pénzt hívhatnak le vészhelyzeti hitelként az IMF-től. A Világbank saját forrásait is beveti, illetve átcsoportosítja: rövid távon 14 milliárd dollárt, másfél éves időtávon még 160 milliárd dollárt mozgósítanak a válsághelyzet elhárítására. (Ezen felül a Világbank-csoporthoz tartozó IFC és MIGA is részt vesz a finanszírozásban további forrásokkal.) 

Sipos meglátása szerint a válságnak a súlyos helyzet elhárítása után akár kedvező hatása is lehet. Olyan országok kezdtek a szociális védőháló gyorsított kiépítésébe, amelyeknél ez eddig nagyon fejletlen volt. A Világbank összesítése szerint eddig 684 különböző szociálpolitikai program indult ezekben az országokban. Mivel a gazdaság a fejlődő országokban túlnyomó részt informális, ezért fontos, hogy a legtöbb, a járványra válaszul bevezetett szociális intézkedés tartalmaz készpénzfizetést. Ez hozzájárulhat a jövedelmek és a fogyasztás fenntartásához.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Spotify-onItunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon, és feliratkoztál a hírlevelünkre.) Korábbi vendégeink:

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.