Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. november 2. 07:27 Podcast

Olcsóbb BKV-jegy Tiborcz-adóból? Nincs könnyű helyzetben Karácsony

Kevés olyan ország van, ahol annyira központosított lenne minden az önkormányzatok rovására, mint Magyarországon. A kormány pénzügyi segítsége nélkül szinte semmit nem tudnak tenni itt a helyhatóságok, sőt, a saját, kötött feladataikat sem tudják ellátni. Ez még Budapest esetében sem működik, pedig itt van a legtöbb cég, és iparűzési adóból nagyjából évi 170 milliárd forint saját bevétele van a fővárosnak.

Itt indul az eheti G7 Podcast. Most a saját kollégáim, Jandó Zoltán és Bucsky Péter csatlakoznak, hogy rendesen átbeszéljünk mindent, amit közel egy órában át lehet beszélni Budapest ügyeiről. A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva lehet meghallgatni, de jobb valamelyik okostelefonos podcast-alkalmazásban feliratkozni.

Közösen több cikket írtunk a témában az utóbbi hetekben, amiben az új budapesti önkormányzati helyzetet kezdtük feldolgozni:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem sok mindenről dönthet már a főpolgármester-választás győzteseKevesebb mint felére estek Budapest bevételei 2011-hez képest, a 346 milliárdos költségvetés az egyik legalacsonyabb a közép-európai fővárosok mezőnyében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA BKK magasabb pótdíjakkal ellensúlyozta, hogy a kormány megvágta a forrásokatTarlós István nem túl hatékonyan mozgatja kormányzati kapcsolatait. A budapesti közlekedésben kevesebb a bliccelő, több az utas, nő a zsúfoltság, de a minőség javítására már nincs pénz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeglepő értékei vannak Budapestnek, de összességében mégis csődtömegTöbb mint kétezer milliárd forintért tartja nyilván vagyonát a főváros. A gond csak az, hogy az utóbbi években ez egyre kevesebbet ért, a cégek pedig bajban vannak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKártérítés nélkül felmondhatók a Liget-projekt gigafejlesztései, de így sem éri megA folyamatban lévő építkezések közül van, amit már biztosan nincs értelme leállítani, de ez a többinél is kétséges. Az el sem kezdődött beruházásoknál az a kérdés, engedi-e a kormány a szemezgetést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem felelt meg az üveg, 1,7 milliárddal lett drágább a Liget óriásberuházásaA Magyar Zene Háza nemcsak drágább lett, de jóval később is készül el. Ha lehet hinni a tender kiírásának, négyzetméterenként félmillió forinttal drágult az üveg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA fővárosi sportberuházások lefújásával oda léphetnek Orbánnak, ahol fájNem csak a sok-sok milliárdos építményekről van szó, hanem magukról a sportrendezvényekről is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliárdok felett vesztette el a befolyást a Fidesz, nagy pénzügyi tűzerőt nyert az ellenzékA magyar gazdasági teljesítmény fele néhány tucatnyi ellenzéki vezetésű önkormányzatban koncentrálódik. Hirtelen újra nagy pénzek közelében találták magukat nem fideszes politikusok.

A beszélgetésben felmerült többek között:

  • Vajon miért olyan fontos, hogy hatalmas épületeket húzzanak fel a kevés közpark egyikében?
  • Érdemes törődni a sportkedvelő kormánypárti politikusok érzelmeivel?
  • Hogyan lehet kijátszani a Tiborcz-adót?
  • Lufi a felvetés, hogy Budapest Varsóval, Prágával és Pozsonnyal közösen pályázzon uniós forrásokra?

November 7-én este 7-kor megtartjuk első rendezvényünket. A Podcast Live nevéhez híven olyan lesz, mint egy élő podcast-felvétel, a beszélgetés végén kérdezni is lehet. A vendégünk Orbán Krisztián, az Oriens ügyvezető partnere lesz, akivel az eddig uralkodó közpolitika haláláról fogunk beszélgetni. Helyszín: a Nyitott Műhely, ami a Déli Pályaudvar melletti Ráth György utcában van. Facebookon itt lehet bejelentkezni.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Itunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon és feliratkoztál a hírlevelünkre.) Korábbi vendégeink:

(A podcast gyártásában közreműködött: Bagyinszki Dániel.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Budapest karácsony gergely önkormányzat podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

László Pál
2024. február 5. 12:01 Közélet, Podcast, Támogatói tartalom

Sokkal többe kerülhet majd a klímaváltozás kezelése, mint amennyi pénz a 1,5 fokos cél eléréséhez kellene

Karakas Ádám, a Boston Consulting Group (BCG) partnere volt a G7 podcast vendége.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.