Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. november 2. 07:27 Podcast

Olcsóbb BKV-jegy Tiborcz-adóból? Nincs könnyű helyzetben Karácsony

Kevés olyan ország van, ahol annyira központosított lenne minden az önkormányzatok rovására, mint Magyarországon. A kormány pénzügyi segítsége nélkül szinte semmit nem tudnak tenni itt a helyhatóságok, sőt, a saját, kötött feladataikat sem tudják ellátni. Ez még Budapest esetében sem működik, pedig itt van a legtöbb cég, és iparűzési adóból nagyjából évi 170 milliárd forint saját bevétele van a fővárosnak.

Itt indul az eheti G7 Podcast. Most a saját kollégáim, Jandó Zoltán és Bucsky Péter csatlakoznak, hogy rendesen átbeszéljünk mindent, amit közel egy órában át lehet beszélni Budapest ügyeiről. A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva lehet meghallgatni, de jobb valamelyik okostelefonos podcast-alkalmazásban feliratkozni.

Közösen több cikket írtunk a témában az utóbbi hetekben, amiben az új budapesti önkormányzati helyzetet kezdtük feldolgozni:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem sok mindenről dönthet már a főpolgármester-választás győzteseKevesebb mint felére estek Budapest bevételei 2011-hez képest, a 346 milliárdos költségvetés az egyik legalacsonyabb a közép-európai fővárosok mezőnyében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA BKK magasabb pótdíjakkal ellensúlyozta, hogy a kormány megvágta a forrásokatTarlós István nem túl hatékonyan mozgatja kormányzati kapcsolatait. A budapesti közlekedésben kevesebb a bliccelő, több az utas, nő a zsúfoltság, de a minőség javítására már nincs pénz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeglepő értékei vannak Budapestnek, de összességében mégis csődtömegTöbb mint kétezer milliárd forintért tartja nyilván vagyonát a főváros. A gond csak az, hogy az utóbbi években ez egyre kevesebbet ért, a cégek pedig bajban vannak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKártérítés nélkül felmondhatók a Liget-projekt gigafejlesztései, de így sem éri megA folyamatban lévő építkezések közül van, amit már biztosan nincs értelme leállítani, de ez a többinél is kétséges. Az el sem kezdődött beruházásoknál az a kérdés, engedi-e a kormány a szemezgetést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem felelt meg az üveg, 1,7 milliárddal lett drágább a Liget óriásberuházásaA Magyar Zene Háza nemcsak drágább lett, de jóval később is készül el. Ha lehet hinni a tender kiírásának, négyzetméterenként félmillió forinttal drágult az üveg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA fővárosi sportberuházások lefújásával oda léphetnek Orbánnak, ahol fájNem csak a sok-sok milliárdos építményekről van szó, hanem magukról a sportrendezvényekről is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliárdok felett vesztette el a befolyást a Fidesz, nagy pénzügyi tűzerőt nyert az ellenzékA magyar gazdasági teljesítmény fele néhány tucatnyi ellenzéki vezetésű önkormányzatban koncentrálódik. Hirtelen újra nagy pénzek közelében találták magukat nem fideszes politikusok.

A beszélgetésben felmerült többek között:

  • Vajon miért olyan fontos, hogy hatalmas épületeket húzzanak fel a kevés közpark egyikében?
  • Érdemes törődni a sportkedvelő kormánypárti politikusok érzelmeivel?
  • Hogyan lehet kijátszani a Tiborcz-adót?
  • Lufi a felvetés, hogy Budapest Varsóval, Prágával és Pozsonnyal közösen pályázzon uniós forrásokra?

November 7-én este 7-kor megtartjuk első rendezvényünket. A Podcast Live nevéhez híven olyan lesz, mint egy élő podcast-felvétel, a beszélgetés végén kérdezni is lehet. A vendégünk Orbán Krisztián, az Oriens ügyvezető partnere lesz, akivel az eddig uralkodó közpolitika haláláról fogunk beszélgetni. Helyszín: a Nyitott Műhely, ami a Déli Pályaudvar melletti Ráth György utcában van. Facebookon itt lehet bejelentkezni.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Itunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon és feliratkoztál a hírlevelünkre.) Korábbi vendégeink:

(A podcast gyártásában közreműködött: Bagyinszki Dániel.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Budapest karácsony gergely önkormányzat podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 29. 05:39 Podcast

Több kevésbé neves iskola kéne, ahonnan jönnek a diákok – így látják az egyetemen a saját utánpótlásukat

Hafiek Andrea, a Semmelweis Egyetem Oktatásigazgatási Hivatalának vezetője és Benyó Zoltán, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra vendége.

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.