Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. május 11. 07:22 Podcast

Dezső András: Meg akarták csinálni a nemzetközileg sikeres, nagy magyar maffiát, de a terv elbukott

Volt itt egy álom, hogy létre lehetne hozni egy nagy, nemzetközileg is versenyképes magyar maffiát, de ez a terv – a mostani ismereteink szerint Portik Tamás és a neki dolgozó szlovák bérgyilkos, Jozef Rohác bukása miatt – nem valósult meg. Mára legfeljebb elszigetelt csoportok lovagolnak meg egy-egy hullámot, mint az emberkereskedelem vagy a cigarettacsempészet, de ezek huzamosabb ideig nem tudnak működni, és pláne nem integrálnak többféle tevékenységet. Közben a piac jelentős részét külföldiek vették át, és persze a legjövedelmezőbb tevékenységeket már nem az erőszakos bűnözők, hanem mások csinálják, magasabb szinteken.

A G7 podcast e heti adásában Dezső András a napokban megjelent könyvéről, a gyorsan bestsellerré váló “Maffiózók mackónadrágban – A magyar szervezett bűnözés regényes története a 70-es évektől napjainkig” című kötetről kérdezzük a szerzőt, aki civilben az Index újságírója. A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva lehet meghallgatni. (Vagy bármelyik okostelefonos podcast app letöltése után a “G7 Beszélgetések”-re feliratkozva).

A kilencvenes években is sokat kerestek a bűnözők, de a nyolcvanas évek zárt társadalmában sokkal nagyobb kontraszt volt az átlagemberek által keresett pár ezrek és a bűnözők zsákmányolt milliói között. A hetvenes évekbeli betörők, kasszafúrók és orgazdák világa a lassan liberalizálódó magyar gazdasággal párhuzamosan alakult ki. A betörők először gebineseknek adták el az állami raktárakból lopott árut, aztán a meggazdagodott gebineseket rabolták ki.

Hiába volt elvileg rendőrállam a rendszerváltás előtt, ez inkább csak a politikai ellenzéket tudta feltartóztatni, a bűnözésben nem volt sikeres. Gyakran előfordult, hogy nem az állambiztonsági hálózat húzott hasznot a beszervezett bűnözőkkel való együttműködésből, hanem pont fordítva, a bűnöző használta a titkosszolgálattól tanult technikákat és a betámogatottság hírnevét. Ez a kapcsolat a rendszerváltás után is tovább élt.

Akik nagy pénzeket halmoztak fel az alvilágban, azok valószínűleg a legális gazdaságban is sikeresek lettek volna. Prisztás József már hamiskártyásként is tudta használni éles eszét, rengeteg embert ismert, jó memóriája volt és remekül ráérzett az üzleti lehetőségekre. Kisbandi, az “alvilág bankára” ugyan nem tudta kezelni a pénzt, de olyan dumával tudott mindig pénzt szerezni, hogy biztosan nagyon sikeres sales-es lett volna a mai legális világban. 

Pintér Sándor legendája ugyanannyira eltúlzott és megalapozatlan, mint sok alvilági figura hírneve a túloldalról: a mostani belügyminiszter soha nem volt pótolhatatlan csodanyomozó, de az alvilággal összebútorozó rossz zsaru sem, mint ahogyan egyes körökben beszélnek róla. Ezek csak mítoszok, és nem Pintér tehet arról, hogy 1998 nyarán véget ért a korábbi robbantás-sorozat. 2010 után viszont már volt mögötte egy olyan erős politikai hátország, hogy hozzáláthatott a korábbi alvilági leszámolások feltárásához és a maradék szervezői bűnözői csoportok felszámolásához.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Itunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon és feliratkoztál a hírlevelünkre.) Korábbi vendégeink:

(A podcast gyártásában közreműködött: Bagyinszki Dániel)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast alvilág bestseller index maffia szervezett bűnözés Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

László Pál
2024. február 5. 12:01 Közélet, Podcast, Támogatói tartalom

Sokkal többe kerülhet majd a klímaváltozás kezelése, mint amennyi pénz a 1,5 fokos cél eléréséhez kellene

Karakas Ádám, a Boston Consulting Group (BCG) partnere volt a G7 podcast vendége.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.