Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. május 11. 07:22 Podcast

Dezső András: Meg akarták csinálni a nemzetközileg sikeres, nagy magyar maffiát, de a terv elbukott

Volt itt egy álom, hogy létre lehetne hozni egy nagy, nemzetközileg is versenyképes magyar maffiát, de ez a terv – a mostani ismereteink szerint Portik Tamás és a neki dolgozó szlovák bérgyilkos, Jozef Rohác bukása miatt – nem valósult meg. Mára legfeljebb elszigetelt csoportok lovagolnak meg egy-egy hullámot, mint az emberkereskedelem vagy a cigarettacsempészet, de ezek huzamosabb ideig nem tudnak működni, és pláne nem integrálnak többféle tevékenységet. Közben a piac jelentős részét külföldiek vették át, és persze a legjövedelmezőbb tevékenységeket már nem az erőszakos bűnözők, hanem mások csinálják, magasabb szinteken.

A G7 podcast e heti adásában Dezső András a napokban megjelent könyvéről, a gyorsan bestsellerré váló “Maffiózók mackónadrágban – A magyar szervezett bűnözés regényes története a 70-es évektől napjainkig” című kötetről kérdezzük a szerzőt, aki civilben az Index újságírója. A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva lehet meghallgatni. (Vagy bármelyik okostelefonos podcast app letöltése után a “G7 Beszélgetések”-re feliratkozva).

A kilencvenes években is sokat kerestek a bűnözők, de a nyolcvanas évek zárt társadalmában sokkal nagyobb kontraszt volt az átlagemberek által keresett pár ezrek és a bűnözők zsákmányolt milliói között. A hetvenes évekbeli betörők, kasszafúrók és orgazdák világa a lassan liberalizálódó magyar gazdasággal párhuzamosan alakult ki. A betörők először gebineseknek adták el az állami raktárakból lopott árut, aztán a meggazdagodott gebineseket rabolták ki.

Hiába volt elvileg rendőrállam a rendszerváltás előtt, ez inkább csak a politikai ellenzéket tudta feltartóztatni, a bűnözésben nem volt sikeres. Gyakran előfordult, hogy nem az állambiztonsági hálózat húzott hasznot a beszervezett bűnözőkkel való együttműködésből, hanem pont fordítva, a bűnöző használta a titkosszolgálattól tanult technikákat és a betámogatottság hírnevét. Ez a kapcsolat a rendszerváltás után is tovább élt.

Akik nagy pénzeket halmoztak fel az alvilágban, azok valószínűleg a legális gazdaságban is sikeresek lettek volna. Prisztás József már hamiskártyásként is tudta használni éles eszét, rengeteg embert ismert, jó memóriája volt és remekül ráérzett az üzleti lehetőségekre. Kisbandi, az “alvilág bankára” ugyan nem tudta kezelni a pénzt, de olyan dumával tudott mindig pénzt szerezni, hogy biztosan nagyon sikeres sales-es lett volna a mai legális világban. 

Pintér Sándor legendája ugyanannyira eltúlzott és megalapozatlan, mint sok alvilági figura hírneve a túloldalról: a mostani belügyminiszter soha nem volt pótolhatatlan csodanyomozó, de az alvilággal összebútorozó rossz zsaru sem, mint ahogyan egyes körökben beszélnek róla. Ezek csak mítoszok, és nem Pintér tehet arról, hogy 1998 nyarán véget ért a korábbi robbantás-sorozat. 2010 után viszont már volt mögötte egy olyan erős politikai hátország, hogy hozzáláthatott a korábbi alvilági leszámolások feltárásához és a maradék szervezői bűnözői csoportok felszámolásához.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Itunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon és feliratkoztál a hírlevelünkre.) Korábbi vendégeink:

(A podcast gyártásában közreműködött: Bagyinszki Dániel)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast alvilág bestseller index maffia szervezett bűnözés Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 29. 05:39 Podcast

Több kevésbé neves iskola kéne, ahonnan jönnek a diákok – így látják az egyetemen a saját utánpótlásukat

Hafiek Andrea, a Semmelweis Egyetem Oktatásigazgatási Hivatalának vezetője és Benyó Zoltán, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra vendége.

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.