Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. február 8. 07:17 Podcast

Zsiday Viktor: Ha baj lesz, az MNB rögtön el fogja engedni a forintot

Ha hirtelen valami probléma jön, akkor a Magyar Nemzeti Bank probléma nélkül elengedi a forintot, főleg ha különben fel kellene áldoznia valamelyik másik célját – mondta Zsiday Viktor befektetési szakember a G7 Podcast Live harmadik eseményén.

A műsort telt ház mellett vettük fel a Magvető Caféban. Az adás podcast részét a fenti lejátszás gombra is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban vagy Spotify-on. A beszélgetés után Zsiday hosszasan válaszolt a közönség kérdéseire.

Fotó: Farkas Norbert / G7

Zsiday szerint egyáltalán nem véletlen, hogy most itt van a forint (a héten kevés híján nem érte a 340-et az euróval szemben). A magyar gazdaságpolitika célja, hogy a lehető legalacsonyabb kamatszintet próbálja tartani. Ebből logikusan következik, hogy gyenge lesz a forint. Az MNB ráadásul a 2018-2019-es világgazdasági lassulást is a forint gyengítésével ellensúlyozza. Ez Zsiday szerint egészen addig jó a gazdaságnak (pontosabban az exportőröknek), amíg a megtakarítók nem veszik ezt észre, hogy aztán külföldi devizákra váltsák a pénzt.

Más kérdés, hogy amíg nincs folyó fizetési mérleg hiány – mint a kétezres években -, addig az MNB azt csinál a forinttal, amit csak szeretne, és a 290 és 370 közötti sávban bárhová belőheti az forint / euró árfolyamot. De a céljuk alapvetően az, hogy kiszámíthatóan, tehát nem nagy ugrásokkal, de folyamatosan értékelődjön le a magyar pénznem, és jó széles mozgásterük is van, hogy ezt elérjék.

Zsiday szerint a koronavírus jelentős világgazdasági kockázat lesz, de ha kivált is egy nagyobb visszaesést, annak gyorsan vége lehet.

A budapesti ingatlanpiacon nehéz megmondani, hogy mi fog történni, hiszen vannak olyan fontos fundamentális tényezők, amelyek az árak további emelkedése mellett szólnak (bérek, belső vándorlás), és vannak, amelyek nem (hitelkondíciók, árazottság, lakásépítések). A robbanásszerű lakásáremelkedések utáni időszakokra jellemző, hogy lecseng az eufória, és akár 5-15 évig is az inflációval oldalaz a piac.

Fotó: Farkas Norbert / G7

Zsiday szerint egyébként több dolog is veszélyezteti a magyar növekedést, így az uniós pénzek megcsappanása és az autóipari átalakulása is azzal fenyeget, hogy a mostani növekedés pangásba csap át, és megáll a konvergencia.

Meg kellene találni a kulcsokat, hogy egy skandináv pályára álljunk a mostani balkáni helyett,

mondta.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Spotify-onItunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon, és feliratkoztál a hírlevelünkre.) Korábbi vendégeink:

(A podcast gyártásában segített: Bagyinszki Dániel.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast podcast live zsiday viktor Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

László Pál
2024. február 5. 12:01 Közélet, Podcast, Támogatói tartalom

Sokkal többe kerülhet majd a klímaváltozás kezelése, mint amennyi pénz a 1,5 fokos cél eléréséhez kellene

Karakas Ádám, a Boston Consulting Group (BCG) partnere volt a G7 podcast vendége.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.