Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. november 16. 07:14 Podcast

Ha nincs végleges megoldás az atomhulladék tárolására, akkor miért Pécs határában raknák le?

Mi a baj a Pécs határában, Boda mellett tervezett atomhulladék-lerakóval? Tényleg újra akarják kezdeni az uránbányászatot Magyarországon? Miért nincs komolyabb ellenállás Magyarországon az atomenergia-ipari érdekekkel szemben? Többek között erről beszélgettünk a G7 Podcast eheti adásában.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban. Most már Spotify-on is be lehet követni minket.

A műsor a következőképpen épül fel:

  • 00:42-9:46 Fabók Bálint arról, hogy érdemes-e aprólékosan szelektálni a szemetet
  • 9:46-59:45 Mátyás Eszter, Konkoly-Thege Júlia és Mikecz Dániel a magyarországi atomhelyzetről

Mátyás Eszter az Energiaklub szakértője, Konkoly-Thege Júlia egy zöldszervezet, a Zöfi Pécs vezetője, Mikecz Dániel pedig mozgalomkutató. Átbeszéljük a magyarországi zöldmozgalmak és atomellenes aktivizmus történetét és mostani perspektíváit is. Szóba került az is, hogy miért nem valószínű, hogy valaha újrakezdjék az uránbányászatot Magyarországon. Erről egyébként nemrég írtunk is egy cikket:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért esélytelen, hogy újra uránt bányásszanak Magyarországon?A nyugati világ még mindig szokványos árutőzsdei alapokon kezeli az atomerőművek tüzelőanyagát, és szenved, mert a kazah-orosz páros állami hátszéllel kíméletlen árháborúba szorítja.

De előtte Fabók Bálinttal, G7 újságírójával beszélgetünk arról, hogy mi történik valójában a szelektív hulladékkal, amikor elkerül a feldolgozó vállalatok üzemeibe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegnéztem két szelektív hulladékkezelőt, és alig hittem el, amit láttamHiába szelektálunk gondosan, a műanyaghulladék csak néhány típusa hasznosul újra. A joghurtos pohár, a zacskó vagy az ételhordó doboz sem ilyen.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Spotify-onItunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon és feliratkoztál a hírlevelünkre.) Korábbi vendégeink:

(A podcast gyártásában segített: Bagyinszki Dániel.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.