Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. január 11. 07:08 Podcast

G7 Podcast: Van bármi értelem az USA közel-keleti csapkodása mögött?

Nem Donald Trump az első ember a történelemben, aki furcsa, színes és kiszámíthatatlan személyiségével óriási hatással van a világpolitikai eseményeire – mondta Marton Péter, a Corvinus egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének docense, a Külpolitika elemzése című könyv szerzője és a Külpraktika blog főszerkesztője.

Marton Péter

A szakértővel a Kásszim Szulejmáni likvidálása után eldurvult közel-keleti helyzetről beszélgettünk, és az amerikai külpolitikai döntéshozatal kiszámíthatatlanságát próbáltuk értelmezni. A beszélgetést a fenti lejátszás gombra is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban. Most már Spotify-on is be lehet követni minket.

Szulejmáni az iráni külpolitika keményebb oldalának mindenese volt, akinek jelentőségét nem lehet leegyszerűsíteni arra, hogy “terrorista” vagy “nemzeti hős”. Marton szerint egyelőre nem lehet eldönteni, hogy az iráni tábornok elszámolta magát vagy tudatosan helyezte magát mártírszerepbe.

Az amerikaiak Marton szerint lehet, hogy kisebbik rosszat választották, hiszen Szulejmáni megölésével hangsúlyos üzenetet küldtek az irániaknak, hogy csak egy bizonyos szintig mehetnek el a provokációikkal. Ugyanakkor tény, hogy a dróncsapás egy nagyon kockázatos lépés volt, amit a döntést előkészítő csapat a hírek szerint abban a hitben prezentált opcióként az elnöknek, hogy azt biztosan nem fogja választani. Egyelőre az irániak a patikamérlegen kiszámított válaszlépésükkel visszaléptek a konfliktus további élezésétől, de továbbra is aggasztó, hogy a feszültség kezelhetetlen lesz.

Marton szerint

mindig nagyon fontos volt, hogy kik ülnek az asztal körül, milyen viszonyban vannak egymással, mik a fixa ideáik, milyen leegyszerűsítésekkel élnek. Minden személyiségre más tendenciák jellemzőek, és ezek más eredményekhez vezetnek.

Ezért most a kiszámíthatatlan döntéseket hozó Trump elnök lépései miatt kifejezetten nagy jelentősége van, hogy megértsük, milyen folyamat van a Fehér Ház döntéshozatala mögött. Az USA esetében ráadásul nem csak az elnök, hanem a Kongresszus és a többi intézmény saját külpolitikáját is számításba kell venni.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Spotify-onItunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon, és feliratkoztál a hírlevelünkre.) Korábbi vendégeink:

(A podcast gyártásában segített: Bagyinszki Dániel.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast egyesült államok Irán usa Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.