Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. február 22. 07:16 Podcast

Palócz Éva: A fiatal generáció hadra fogható része elveszett az ország számára

A kisebb és kevésbé hatékony magyar cégek egy része tönkre fog menni a béremelkedés hatására, jobb dolgozóikat pedig a külföldi cégek szívhatják fel; a magyar cégek megmaradó része viszont a termelékenységét javító beruházásokba is belekényszerülhet – mondta Palócz Éva, Kopint-Tárki vezérigazgatója. A magyar cégek átlagos termelékenysége úgy is javulhat, ha egyszerűen kihullanak a gyengébbek, és dolgozóik jobban működő cégekhez kerülnek.

Palócz Éva. (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

A szakértővel a magyar gazdaságot idén és a következő években fenyegető jelenségeket beszéltük át. A beszélgetést a fenti lejátszás gombra is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban. Most már Spotify-on is be lehet követni minket.

A koronavírusnak jelentős hatása lehet a világgazdaságra, de egyelőre ez nem a konkrét gazdasági tevékenységen, hanem a bizalomvesztésen keresztül fejti ki hatását. Magyarország Palócz szerint nem kerülheti ki Németország gazdaságának gyengeségét, a két ország növekedési pályájának tavaly látott szétválása csak átmeneti jelenség lehet. A világkereskedelem egyre lassabb növekedése azonban – hiába a magyar gazdaság jelentős exportorientáltsága – a közeljövőben nem valószínű, hogy befolyásolja a magyar gazdaságot.

Palócz szerint a külföldi cégek beruházásainak támogatása nem hiba, amíg ezek tőkét és tudást hoznak be az országba, ugyanakkor a hazai kutatás-fejlesztést jelentősebb forrásokkal kellene támogatni. A külföldiekkel az iparban a magyar vállalkozások nem versenyeznek, inkább beszállítanak nekik, a szolgáltatásokban pedig – ha nem az állam a fő szabályozó – valóban nincs sok esélyük a jelentősebb tőkeerejükkel szemben.

A legnagyobb probléma a magyar gazdaság közép-hosszabb távú kilátásait vizsgálva Palócz szerint az, hogy elmaradtak a beruházások a humántőkében, különösen az oktatásban. Ennek már most látványos jelenei vannak, például hogy a legjobb gimnáziumok diákjainak akár 80 százaléka is külföldre megy egyetemre – ők, akárcsak a 30-40-es korosztály leginkább hadrafogható része, többnyire elvesztek az ország számára, hiszen jobb fizetésért tudnak nyugaton elhelyezkedni. A magyar oktatásba ehhez képest GDP-arányosan kevesebb pénz megy, és a szemlélet is sokkal porosabb a kívánatos finn vagy észt hozzáálláshoz képest.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Spotify-onItunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon, és feliratkoztál a hírlevelünkre.) Korábbi vendégeink:

(A podcast gyártásában segített: Bagyinszki Dániel.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast kopint-tárki makrogazdaság palócz éva Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

László Pál
2024. február 5. 12:01 Közélet, Podcast, Támogatói tartalom

Sokkal többe kerülhet majd a klímaváltozás kezelése, mint amennyi pénz a 1,5 fokos cél eléréséhez kellene

Karakas Ádám, a Boston Consulting Group (BCG) partnere volt a G7 podcast vendége.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.