Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. október 31. 07:25 Podcast

Két nagy politikai gépezet harca, ami a végletekig polarizálta a véleményeket: mi az amerikai választás tétje?

Egy szélsőségesen megosztott társadalom választ új elnököt jövő kedden az Amerikai Egyesült Államokban, ugyanakkor az is elképzelhető, hogy akár hetekig nem derül ki, hogy a demokrata Joe Biden vagy a republikánus Donald Trump lesz-e a győztes.

Ebben az esetben lehet igazán nagy jelentősége annak, hogy az utóbbi hetekben rekordgyorsasággal választották meg főbírónak Amy Coney Barrettet. A levélszavazatok miatt ugyanis a szokásosnál jóval bonyolultabb választási procedúrára számíthatunk, és szoros eredmény esetén elképzelhető olyan kimenetel, amiben a legfelsőbb bíróságé lesz a döntés, amin ráadásul óriási a nyomás Donald Trump részéről, aki hónapok óta arról beszél, hogy demokraták választási csalásra készülnek.

Barrett megválasztása az egyik legfrissebb példája az amerikai politika íratlan demokratikus normáinak felrúgására, amiben bővelkedett Donald Trump elnökségének elmúlt négy éve. Ráadásul mindez egyúttal a Trump mögött álló ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadalát is jelentette.

Nagy kérdés lesz, hogy a most sokkal esélyesebbnek tűnő Joe Biden megválasztása esetén a demokraták milyen mértékben próbálkoznának valamilyen módon korlátozni az abortusz szigorításával és Obama egészségügyi reformjainak visszacsinálásával szemezgető konzervatív bírói többséget, vagy hogy képesek lesznek-e a demográfiai folyamatok miatt nekik kedvező demokráciareformokat véghez vinni.

A témában az elmúlt hetekben több cikket is író Kasnyik Mártonnal többek között arról beszélgettünk, hogy mi várható a jövő keddi elnökválasztáson, milyen demográfiai és politikai trendek határozták meg a választási kampányt, illetve hogy szélesebb kontextusban mi a helyzet az elmúlt években nem kifejezetten jó bőrben lévő amerikai demokráciával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTúléli az őszt az amerikai demokrácia?Donald Trump teljesen nyíltan el szeretné csalni az amerikai elnökválasztást, de ennél sokkal mélyebb a probléma.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBiden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton isHónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala vanElérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Az adást a fenti lejátszás gombra is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban. Most már Spotify-on is be lehet követni minket.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Spotify-onItunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon, és feliratkoztál a hírlevelünkre.)

Korábbi vendégeink:

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast amerikai elnökválasztás demokrácia demokrata Donald Trump joe biden jogállamiság republikánus usa választások Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.