Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A Társadalmi Riport 1990 óta jelenik meg kétévente, így idén van a tanulmánykötet 30. születésnapja. A jövő héten jelenik meg a kiadvány 2020-as száma, amivel kiemelten fogunk foglalkozni a G7-en. A tanulmánykötet egyes fejezeteit összesen hat cikkben dolgozzuk majd fel, ezek a jövő héttől kezdve fognak megjelenni. A legérdekesebb részleteket Tóth István Györggyel, a Tárki vezérigazgatójával és a kötet egyik szerkesztőjével beszéltük át.

Hiába tematizálja a közéletet egyre inkább a klímaváltozás, a magyar lakosság kevesebb mint 10 százaléka gondolja azt, hogy ez az egyik legfontosabb társadalmi probléma ma Magyarországon. A magyar társadalom különböző csoportjai nagyon eltérően viszonyulnak a környezetvédelemhez, viszont Tóth István György szerint a környezettel kapcsolatos érzékenység egy tanulási folyamat, amiben Magyarország is halad előre. Érdekes módon a kötet egyik tanulmánya alapján a fenntarthatósági intézményrendszerünk az EU élmezőnyében van, ezért is szomorú, hogy az elmúlt évtizedet a környezetet kizsákmányoló gazdasági növekedés jellemezte.

A kötetből az is kiderül, hogy a magyarok hasonlóan osztják fel a különféle életszakaszokat, mint a nyugat-európaiak, tehát például nálunk is kitolódott a fiatal felnőtt kor, és a házassághoz való hozzáállásuk is a nyugati attitűdhöz közeledett. Az egyik tanulmány szerint a magyar munkaerő képzettsége és kompetenciája sok szempontból felülmúlja az OECD-átlagot – például, hogy a középkorosztály és az idősebb nők matematikai tudása a tagállamok átlaga fölött alakul Magyarországon.

Tóth István szerint az eredmények hallatán akár hátra is dőlhetnénk, csakhogy „nagyon nagyok a belső különbségek Magyarországon belül, bizonyos csoportoknak lényegesen átlag felett, másoké pedig lényegesen átlag alatt vannak a képességei”, a családi háttér nagyon sokat számít, és az aktív kori képzések intézményrendszere sincs jó állapotban Magyarországon egy olyan korszakban, amikor folyamatos tanulás szükséges a munkaerőpiacon.

Az egyenlőtlenségekre a magyar családszerkezet is egyre nagyobb hatással van: főleg az, hogy a magyarok európai átlag feletti arányban házasodnak össze velük hasonló társadalmi helyzetűekkel. A hajléktalanság előfordulása, a hajléktalan emberek száma nagyságrendelileg nem változott Magyarországon a rendszerváltás óta, viszont azokban a tényezőkben nagy változások voltak, amik a hajléktalansághoz vezethetnek.

A kötet egy fejezete a Társadalmi Riport hagyományaihoz képest rendhagyó módon nem egy hosszabb távú társadalmi trenddel, hanem egy aktualitással, a járvánnyal foglalkozik. Ebből kiderül, hogy tavasszal a magyar lakosság úgy vélte, hogy a korlátozó intézkedésekből származó gazdasági károk nagyobbak, mint az előnyök. Ennek egy generációs vetülete is van, ugyanis a járvány egészségügyileg az idősebbeket, gazdaságilag viszont a fiatalabbakat érinti jobban. A 2000-es évek közepén iskolából kikerülő generáció már a második válságot éli át a munkaerőpiacon, ami Tóth István György szerint az ő helyzetüket, életesélyeiket hosszú távon is meghatározza majd.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar elit kezdi körbefalazni magát, és ezt a közpolitika is segítiA mai G7 podcastban a ma megjelenő Társadalmi Riport 2018-ról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet társszerkesztőjével egyebek mellett a magyar társadalom egyik furcsaságáról.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Spotify-onItunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon, és feliratkoztál a hírlevelünkre.) Korábbi vendégeink:

(A podcast gyártásában segített: Bagyinszki Dániel.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast életkor felzárkózás fenntarthatóság hajléktalanság házasság járvány társadalmi riport tóth istván györgy Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 29. 05:39 Podcast

Több kevésbé neves iskola kéne, ahonnan jönnek a diákok – így látják az egyetemen a saját utánpótlásukat

Hafiek Andrea, a Semmelweis Egyetem Oktatásigazgatási Hivatalának vezetője és Benyó Zoltán, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra vendége.

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.