Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. november 14. 07:48 Podcast

Trump szavazóit nem a korrupció zavarja, hanem az, hogy az elit csak magával van elfoglalva

Trump választóit nem az a kérdés mozgatja meg, hogy korrupt-e, és részben pont az magyarázza a sikereit, hogy az establishment emiatt abban a hitben élt, hogy a republikánusok vagy utánuk majd Hillary Clinton meg tudja állítani. Ezért nem tettek elég energiát abba, hogy megakadályozzák a hatalomra kerülését. Van egy tábora, akit nem az érdekel, hogy üzletemberként mit alkotott, vagy hogy elnökként miket csinál, hanem az, hogy úgy érzik, hogy ő valóban képviseli őket egy olyan elittel szemben, ami csak saját magával van elfoglalva – mondta Sebők Miklós, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, akivel az eheti G7 Podcastban az amerikai választások eredményeit értékeltük.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Sebők szerint Trump klasszikus republikánus politikát vitt, de elmozdult a kizárólag üzleti érdekeket szem előtt tartó hagyományos republikánus gazdaságpolitikától, sőt már korábban sem képviselte teljes mértékben azt. A kampány során több kérdésben is szembehelyezkedett a piaci felfogással, például a krónikus betegek egészségbiztosításával kapcsolatban, vagy a gyógyszergyártókkal szembeni fellépésben és a gyógyszerek árának csökkentésében.

Mindenhol megnézte, hogy mi az, amivel a saját szavazótáborában népszerű lehet, és ebből próbált valami egyveleget összeállítani. Ezzel akár a demokraták hagyományos szavazótáborából is maga mellé tudott állítani választókat

– mondta erről.

Ha márciusban, a járvány előtt lett volna a választás, akkor a gazdaság dübörgése miatt Sebők szerint Trump simán nyert volna. A demokraták súlyos félreértése volt, hogy a választók elsősorban nem az alapján szavaznak, hogy milyen a bőrszínük, hanem az alapján, hogy az adott gazdasági helyzetben jól járnak-e. Számos közvélemény-kutatás pedig megerősítette, hogy sokan úgy érezték, hogy jobban élnek.

2016-ban Hillary Clintonnal szemben egy baloldali jelölt jobban teljesített volna Trumppal szemben Sebők szerint, de 2020-ban sokkal tisztább volt a képlet: Biden azért volt jó választás a demokraták részéről, mert tökéletes antitézise Trumpnak. Bident úgy építették meg, hogy ha Trump csinál valamit, akkor annak Biden az ellenkezőjét csinálja. Ha Trumppal szemben Bernie Sanders vagy Elizabeth Warren, a progresszív irány emblematikus figuráinak egyike indul, akkor az lett volna a kérdés, hogy a két populista közül melyik tud jobban teljesíteni, és ebben az esetben kijött volna az abból fakadó előny, hogy Trump a regnáló elnök.

Bidennek kifejezetten előnyös az, hogy az alsóházban korlátozottabb demokrata többség van, mert így kicsi a mozgástér arra, hogy a kongresszusi demokraták eltérjenek attól az iránytól, amiben az elnökkel megállapodnak. A felsőházban pedig nincs demokrata többség – bár ez januárban a georgiai megismételt szavazás után még változhat, de most inkább úgy néz ki, hogy kicsi rá az esély – és Bidennek valószínűleg ez a jobb, mert így nem kell a saját pártja baloldalának radikálisabb kezdeményezéseivel foglalkoznia. Emiatt komolyabb intézményi reformokra vagy a Green New Deal tető alá hozására nincs nagy esély.

Bidennek így azt csinálhatná, amiben tényleg a legjobb, tehát megpróbálhatna középutas megoldásokat találni, amiben nagy tapasztalata is van. „Bidennek van egy joviális nagypapás kiállása, amivel nem idegenít el sok embert, ez segítheti abban, hogy valamit elérjen, de a szenátusi republikánus többség azt vetíti elő, hogy csak elnöki rendeletekkel fog tudni kormányozni, így érdemi törvényhozásra, nagyobb reformokra nem lehet számítani” – mondta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyász, seftelés vagy puccs, amit Trump és a republikánusok az elvesztett választás után csinálnak?Trump még mindig nem ismeri el a választások eredményét. Csak az egyik lehetőség, hogy a választói döntés ellenére hatalmon akar maradni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét nagy politikai gépezet harca, ami a végletekig polarizálta a véleményeket: mi az amerikai választás tétje?Akár hetekig is eltarthat, mire kiderül a keddi amerikai elnökválasztás eredménye. Nem voltak jó évei az amerikai demokráciának, kérdés, hogy innen vissza lehet-e jönni. G7-podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA politikában itthon és az USA-ban sem azt figyeljük már, hogy mit mondanak, hanem hogy ki mondjaHogy lehet egy választónak ugyanarról a témáról két véleménye? Janky Béla magyarázza el az eheti G7 Podcastban.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Spotify-onItunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon, és feliratkoztál a hírlevelünkre.)

Korábbi vendégeink:

(A podcast gyártásában segített: Bagyinszki Dániel.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Donald Trump joe biden sebők miklós usa választás Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.