Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. április 24. 06:43 Podcast

Egyre több a barát, és kevesebb a családtag azok között, akikben a leginkább megbízunk

A magyarok bizalmas kapcsolatainak száma 1997 és 2015 között nem változott jelentősen, viszont a baráti kapcsolatok száma arányaiban nőtt a családiakhoz képest – többek között ez derült ki Albert Fruzsina és Dávid Beáta friss kutatásából, amelyről az e heti G7 Podcastban beszéltek részletesen.

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet kutatóinak a Social Networks nevű rangos nemzetközi folyóiratban megjelent új tanulmánya alapján több érdekes változás is történt a kilencvenes évek vége és a 2010-es évek közepe között a magyarok bizalmas kapcsolataiban – ebbe a kategóriába a definíció szerint olyan ismerősök tartoznak, akikkel a felmérés időpontjához képest az elmúlt hat hónapban a fontos problémáikat megbeszélték az emberek.

Ahogy azt mindkét kutató hangsúlyozta, a bizalmas kapcsolatok száma alapján önmagában nem tudunk arra következtetni, hogy a magyarok mennyire számítanak magányos nemzetnek, bár több felmérés is utal a magyarok kapcsolatszegénységére. Nemzetközi összehasonlításban kevés barátról számolnak be a magyarok, de például egy 2018-as felmérésben Kína mellett Magyarországon említették a legkevesebb embert a megkérdezettek, amikor arról kérdezték őket, hogy átlagban hány emberrel voltak napi kapcsolatban.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

A családi kapcsolatok visszaszorulását a bizalmas kapcsolatokon belül több minden is magyarázhatja. Ez a trend megfigyelhető a nyugati országokban is, így van egy modernizációs aspektusa a dolognak, ezen kívül viszont a gyerekszám csökkenéséhez és a családok kisebb átlaglétszámához is köze lehet. Dávid Beáta szerint ez a trend azért is fontos, mert az idősebb korosztály számára a rokoni kapcsolatok felértékelődnek, ezért releváns lehet, hogy mit tudunk mondani a mostani fiatalságnak arról, hogy idős korukra hogyan ne váljanak magányossá.

A bizalmi kapcsolatok máshogy alakultak a férfiaknál és a nőknél. Ebben a kategóriában a legérdekesebb változás a kutatás alapján az volt, hogy a férfiaknál hangsúlyosabbá váltak a férfi bizalmasaik, vagyis a férfiaknak is lettek olyan barátaik, akikkel “lelkizni” szoktak, ez korábban nem nagyon volt jellemző. Albert Fruzsina szerint ebből az is következik, hogy a férfiaknak változott a barátdefiníciója, ami a 90-es években még egyáltalán nem tartalmazta a problémák megbeszélésére is alkalmas szűkebb baráti kategóriát.

A kutatás alapján az is látszik, hogy az emberek egyre kevésbé említik a partnereiket a bizalmas kapcsolataik között. Ennek okai a tanulmány alapján nem ismertek, ezért ez a téma Albert Fruzsina szerint további kutatást igényel.

A következő időszak nagy kutatási kérdése lesz majd Dávid Beáta szerint, hogy a járvány milyen hatással volt az emberi kapcsolatokra.

Egy év bizonyos szempontból nem tűnik soknak, más szempontból visszafordíthatatlan folyamatokat okozhat. Sok minden fejben dől el, például hogy mennyire figyelünk oda ezekre a kapcsolatainkra, és nagyon oda kell figyelni arra, hogy ez nem magától értetődő. Az anyagiakra sem tudunk odakoncentrálni, ha nincsenek rendezett, biztos emberi kapcsolataink

– mondta.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre! 

Korábbi vendégeink: 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast barát bizalmas emberi kapcsolatok rendszerváltás szociológia Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 29. 05:39 Podcast

Több kevésbé neves iskola kéne, ahonnan jönnek a diákok – így látják az egyetemen a saját utánpótlásukat

Hafiek Andrea, a Semmelweis Egyetem Oktatásigazgatási Hivatalának vezetője és Benyó Zoltán, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra vendége.

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.