Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. április 3. 07:51 Podcast

A keleti multik ugyanarra használnak minket, mint a nyugatiak

A legtöbb, ebbe a régióba érkező feltörekvő piaci vállalati befektetésre az jellemző, hogy k+f típusú szervezeti megoldásokat nem hoznak ide, tehát kutatás-fejlesztés nincs, alapvetően összeszerelés van. És ez a kutatás-fejlesztés, ha ki is kerül az anyaországból, inkább fejlettebb európai országokba kerül, nem pedig Kelet-Közép-Európába. Mi nagyjából ugyanabban a státuszban vagyunk a feltörekvő országok szempontjából is, mint a német vagy a francia gazdaság szempontjából, valahol a globális értékláncnak egy alsóbb fokán – mondta Szunomár Ágnes az e heti G7 Podcastban.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Tavaly év végén jelent meg az „Emerging-market Multinational Enterprises in East Central Europe” című tanulmánykötet, aminek 10 fejezete a kelet-közép-európai régióban működő feltörekvő piaci multinacionális vállalatok stratégiáját, céljait, gazdasági jelentőségét elemzi. Az egyelőre csak angol nyelven megjelent kötetről Szunomár Ágnessel, a KRTK Világgazdasági Intézetének kutatójával és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatójával beszélgettünk.

A vizsgált országok, tehát a visegrádi négyek és Szlovénia alapvetően egy Európába gazdasági értelemben is beágyazott országcsoport, tehát a működőtőke-befektetések jelentős része európai uniós országokból érkezik. Ha az európai uniós vagy akár csak a német szereplőket vizsgáljuk, hozzájuk képest eltörpülnek a feltörekvő országokból érkező befektetések, de ha összeadjuk az indiai, kínai, dél-koreai és még néhány egyéb tőkebefektető súlyát, akkor azért már ők együtt – mint nem európai befektetők – jelentős, akár 10 százalék feletti részesedést is el tudnak érni.

„Ami viszont mindenképp jelentős trendnek tekinthető, hogy ezek az országok a kilencvenes évek, vagy akár a kétezres évek elején még egyáltalán nem, vagy csak minimálisan voltak jelen a régióban. Ehhez képest 20 év alatt egy jelentős szintre jutottak el. Nem lehet tudni, hogy ez a trend fog-e folytatódni, de amennyiben igen, akkor a jelenleginél lényegesen jelentősebb szereplők lesznek majd ebben a kelet-közép-európai régióban is” – mondta Szunomár.

A régióban beruházó feltörekvő piaci cégek egyrészt a saját országukból származó cégekkel működnek együtt legszívesebben, másrészt a nagy nemzetközi könyvvizsgáló, jogi vagy szállítmányozó cégekkel. Annak köszönhetően viszont, hogy a küldő országok egy része földrajzi értelemben meglehetősen távol van, néha vannak rá példák, hogy különböző tevékenységek átkerülhetnek ide az anyaországból, kínai vállalatoknál például van példa kutatás-fejlesztés idetelepítésére.

Szunomár Ágnes szerint a magyar cégek szempontjából a feltörekvő piaci vállalatokra nem lehet versenytársként tekinteni: amilyen cégek idejönnek, azokkal a magyar cégek nem tudják felvenni a versenyt, mert a legtöbb esetben világszínvonalú technológiákat alkalmaznak.

Ha nyílik lehetőség együttműködésre, akkor számos olyan módszert el lehet lesni, ami a hazai vállalatok számára is hasznos lehet. Technológiaátadásra nem tudom, hogy milyen körülmények között kerülhet sor, de úgy gondolom, hogy ha már vannak olyan hazai vállalatok, amik be tudnak kapcsolódni k+f tevékenységbe, az már nagyon hasznos lehet a magyar gazdaság számára. Ez az a terület, ahol jelenleg olyan nagy lehetőségeink nincsenek, de nem zárható ki, hogy a későbbiekben adott esetben nagyobb arányban lesznek majd feltörekvő piaci vállalatok esetében ilyen lehetőségei a magyar vállalatoknak, de az csak 10-15 év távlatából lehet majd jól megítélni

– mondta.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre! 

Korábbi vendégeink: 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast befektetés fdi feltörekvő piacok india Kína multinacionális cégek szunomár ágnes világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.