Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. március 13. 07:32 Podcast

Benne van a pakliban, hogy Mészáros Lőrincnek a versenypiacon is helyt kell állnia

Abszolút benne van a pakliban, hogy a Mészáros-csoport az Aqua Lorenzóval exportálni fog. Az előző tulajdonos, az Aquarius Aqua is kötött olyan szerződéseket, amelyekkel a kiskereskedelmi láncoknak nem csak Magyarországra, hanem a környező országokba is szállított ásványvizet, illetve üdítőt.

Ez egy teljesen nyitott lehetőség szerintem a Mészáros-csoportnak is

– mondja Jandó Zoltán az e heti G7 Podcastban.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Az elmúlt hetekben Jandó Zoltán cikksorozatban mutatta be, hogy a Mészáros-csoport hogyan szerezte meg az ország egyik legnagyobb kapacitású, ásványvíz, üdítőital és energiaital gyártására, illetve palackozására szakosodott üzemét, továbbá egy országos szinten egyedülálló PET-feldolgozó üzemet a volt tulajától, akire egy időben „ásványvízkirályként” hivatkoztak, és akinek bukástörténetében yacht, körhinta és raliautók is feltűnt. A mai adásban ennek a két tranzakciónak a jelentőségéről beszélgettünk a szerzővel.

Jandó Zoltán szerint az, hogy a Mészáros-csoport megvásárol egy céget, önmagában nem érdekes, hiszen heti hír, hogy valamit vesznek vagy eladnak.

Ami aztán újszerűvé tette nekem, hogy aztán elkezdtem beszélgetni érintettekkel, piaci szereplőkkel, olyanokkal, akik ismerték a cég előtörténetét, meg a mostani helyzetét. Kiderült, hogy nagyon-nagyon jól végigkövethető az a folyamat, hogy némi állami háttérrel, üzletileg azért jól járva, de jogilag tulajdonképpen teljesen tisztán és olajozottan megszerez valamit Mészáros Lőrinc, illetve a Mészáros-csoport, ami elég lehet egy piac leuralásához

– mondta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alulHa Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc lerohanhatná az ásványvízpiacot, de valószínűleg nem fogjaMire jó egy olcsón megszerzett ásványvízüzem a rendkívül nyomott magyar piacon? Lehet belőle például üdítőitalgyár.

A piacon egyelőre találgatják, hogy most mi várható. A fő kérdés Jandó Zoltán szerint az, hogy piaci alapon fog-e működni a Mészáros csoport, amely sok esetben olyan környezetből jön, ami nem teljesen így működik. Az építőiparban például a bevétel jelentős részben közbeszerzésekből származik, “ott pedig azért lehet látni olyan dolgokat, amelyek furcsák, és minimum azért elgondolkodtatóak”. 

Mészáros megjelenése a turizmusban annyiban új szint, hogy tulajdonképpen piaci viszonyok között ténykedik, viszont ott is látszik, hogy adott helyzetben meg tud jelenni egy nagyobb masszív állami mankó, ha szükség van rá.

A kérdés, hogy ez mennyire tud működni az ásványvíz-piacon. Az is érdekes, hogy mennyire lehet nyomást gyakorolni a kiskereskedelmi láncokra. A piacon nem tartották valószínűnek azt, hogy rá lehet venni őket arra, hogy drágábban vásároljanak. Inkább az az elképzelés, hogy rövid távon nem is az ásványvíz piacot fogja letarolni a Mészáros-csoport, hanem az üdítőkét

– mondta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Pepsi gyártása lehet Mészáros Lőrinc nagy dobásaAz ásványvízen alig lehet nyerni, energiaitalban a Hellel kellene versenyezni, így valószínűleg az üdítőital-gyártás felé mozdulhat Mészáros Lőrinc új üzeme.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa a kormány besegít, Mészáros Lőrinc a PET-palackokon is hatalmasat kaszálhatAz egész országban egyedülálló műanyag-feldolgozót szerzett meg Mészáros Lőrinc. A kormányzat épp most dolgozik a piac szabályozásán, amivel nagyon jó helyzetbe hozhatja a milliárdost.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLuxusjacht, letartóztatás és viszály, a magyar ásványvízkirály bukásának történeteEgy jól időzített üzleti döntésből hatalmas biznisz lett, majd összedőlt a kétes ügyletek, a konfliktusok és az elhibázott üzleti lépések miatt.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre! 

Korábbi vendégeink: 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Aqua Lorenzo Aquarius-Aqua Mészáros Lőrinc Mészáros-csoport Recy-Pet Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.