Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. március 13. 07:32 Podcast

Benne van a pakliban, hogy Mészáros Lőrincnek a versenypiacon is helyt kell állnia

Abszolút benne van a pakliban, hogy a Mészáros-csoport az Aqua Lorenzóval exportálni fog. Az előző tulajdonos, az Aquarius Aqua is kötött olyan szerződéseket, amelyekkel a kiskereskedelmi láncoknak nem csak Magyarországra, hanem a környező országokba is szállított ásványvizet, illetve üdítőt.

Ez egy teljesen nyitott lehetőség szerintem a Mészáros-csoportnak is

– mondja Jandó Zoltán az e heti G7 Podcastban.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Az elmúlt hetekben Jandó Zoltán cikksorozatban mutatta be, hogy a Mészáros-csoport hogyan szerezte meg az ország egyik legnagyobb kapacitású, ásványvíz, üdítőital és energiaital gyártására, illetve palackozására szakosodott üzemét, továbbá egy országos szinten egyedülálló PET-feldolgozó üzemet a volt tulajától, akire egy időben „ásványvízkirályként” hivatkoztak, és akinek bukástörténetében yacht, körhinta és raliautók is feltűnt. A mai adásban ennek a két tranzakciónak a jelentőségéről beszélgettünk a szerzővel.

Jandó Zoltán szerint az, hogy a Mészáros-csoport megvásárol egy céget, önmagában nem érdekes, hiszen heti hír, hogy valamit vesznek vagy eladnak.

Ami aztán újszerűvé tette nekem, hogy aztán elkezdtem beszélgetni érintettekkel, piaci szereplőkkel, olyanokkal, akik ismerték a cég előtörténetét, meg a mostani helyzetét. Kiderült, hogy nagyon-nagyon jól végigkövethető az a folyamat, hogy némi állami háttérrel, üzletileg azért jól járva, de jogilag tulajdonképpen teljesen tisztán és olajozottan megszerez valamit Mészáros Lőrinc, illetve a Mészáros-csoport, ami elég lehet egy piac leuralásához

– mondta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alulHa Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc lerohanhatná az ásványvízpiacot, de valószínűleg nem fogjaMire jó egy olcsón megszerzett ásványvízüzem a rendkívül nyomott magyar piacon? Lehet belőle például üdítőitalgyár.

A piacon egyelőre találgatják, hogy most mi várható. A fő kérdés Jandó Zoltán szerint az, hogy piaci alapon fog-e működni a Mészáros csoport, amely sok esetben olyan környezetből jön, ami nem teljesen így működik. Az építőiparban például a bevétel jelentős részben közbeszerzésekből származik, “ott pedig azért lehet látni olyan dolgokat, amelyek furcsák, és minimum azért elgondolkodtatóak”. 

Mészáros megjelenése a turizmusban annyiban új szint, hogy tulajdonképpen piaci viszonyok között ténykedik, viszont ott is látszik, hogy adott helyzetben meg tud jelenni egy nagyobb masszív állami mankó, ha szükség van rá.

A kérdés, hogy ez mennyire tud működni az ásványvíz-piacon. Az is érdekes, hogy mennyire lehet nyomást gyakorolni a kiskereskedelmi láncokra. A piacon nem tartották valószínűnek azt, hogy rá lehet venni őket arra, hogy drágábban vásároljanak. Inkább az az elképzelés, hogy rövid távon nem is az ásványvíz piacot fogja letarolni a Mészáros-csoport, hanem az üdítőkét

– mondta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Pepsi gyártása lehet Mészáros Lőrinc nagy dobásaAz ásványvízen alig lehet nyerni, energiaitalban a Hellel kellene versenyezni, így valószínűleg az üdítőital-gyártás felé mozdulhat Mészáros Lőrinc új üzeme.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa a kormány besegít, Mészáros Lőrinc a PET-palackokon is hatalmasat kaszálhatAz egész országban egyedülálló műanyag-feldolgozót szerzett meg Mészáros Lőrinc. A kormányzat épp most dolgozik a piac szabályozásán, amivel nagyon jó helyzetbe hozhatja a milliárdost.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLuxusjacht, letartóztatás és viszály, a magyar ásványvízkirály bukásának történeteEgy jól időzített üzleti döntésből hatalmas biznisz lett, majd összedőlt a kétes ügyletek, a konfliktusok és az elhibázott üzleti lépések miatt.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre! 

Korábbi vendégeink: 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Aqua Lorenzo Aquarius-Aqua Mészáros Lőrinc Mészáros-csoport Recy-Pet Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 29. 05:39 Podcast

Több kevésbé neves iskola kéne, ahonnan jönnek a diákok – így látják az egyetemen a saját utánpótlásukat

Hafiek Andrea, a Semmelweis Egyetem Oktatásigazgatási Hivatalának vezetője és Benyó Zoltán, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra vendége.

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.