Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. január 30. 06:59 Közélet, Podcast

Tényleg megéri a vízhiánnyal vagy az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó alapokba fektetni?

Az ESG-értékelés*Környezeti (environment), társadalmi (social) és felelős vállalatirányítási (governance) szempontokat szem előtt tartó befektetések értékelése. azt mutatja meg, hogy egy vállalat a működése során mennyire figyel a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási kockázatokra. Azzal a példával szoktam ezt szemléltetni, hogy képzeljünk el egy futárcéget, amely biciklis és motoros futárokkal szállíttatja ki a csomagokat vagy az ételt. Ha a futároknak nincs előírva, és emiatt az egyes futárok lazán kezelik a bukósisakviselést, abból még nem következik, hogy ebből probléma lesz, de ha történik egy baleset, akkor sokkal nagyobb károkat fog elszenvedni, mintha elő lett volna írva, és be lett volna tartatva a bukósisakviselés. 

Valahogy így működik az ESG is: a vállalat működése során nem biztos, hogy probléma merül fel, de érzékeljük, hogy bármikor bekövetkezhet egy incidens, aminek sokkal súlyosabbak a következményei, ha nincsenek helyben azok az eljárások, amelyek szavatolják a társadalmi és környezeti hatások kezelését – mondta Naffa Helena, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa az e heti G7 Podcastban.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

A Global Sustainable Investment Alliance (GSIA) 2018-as statisztikái alapján, globálisan már minden harmadik dollárt fenntartható módon, az ESG szemléletnek megfelelően kezeltek a pénzügyi piacokon, és 2020 egyik nagy befektetési trendje volt ezeknek a befektetéseknek a felfutása, ami 2021-ben is kitartott.

A PLOS One folyóiratban nemrég megjelent tanulmányában Naffa Helena és szerzőtársa, Fain Máté arra a kérdésre kereste a választ, hogy kifizetődő volt-e olyan környezeti, társadalmi és technológiai megatrendek alapján befektetni az elmúlt közel fél évtizedben, 2015 és 2019 között, mint például az energiahatékonyság, a vízhiány, vagy az élelmiszerbiztonság. Elemzésükből az derült ki, hogy az ESG-tematikák mentén kialakított részvénybefektetések a piaci átlag feletti hozamot produkáltak.

Az ilyen fajta befektetések kritikusai szerint a befektetések valójában nem járulnak hozzá az általuk kitűzött célokhoz, nemrég az ENSZ publikált egy tanulmányt, amely alapján az ESG-befektetéseknek csak nagyon kis része járult hozzá az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak teljesüléséhez, ezért a TrackInsighttal együttműködésben egy olyan oldalt hoztak létre, ahol ezt követni lehet.

Naffa Helena szerint nem lehet egyszerűen a gazdaságpolitikától vagy az ESG szabályozás szigorításától várni, hogy a befektetések közelebb kerüljenek az említett célokhoz.

Az ESG-befektetéseknek jelenleg ténylegesen a kisebb része az, ami kifejezetten előmozdítja ezeket a célokat, de azt gondolom, hogy abba az irányba haladunk, hogy ilyen befeketetésből egyre több legyen

– mondta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkErős versenytársa lett az aranynak a járvány alattÚgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre! 

Korábbi vendégeink: 

(A podcast gyártásában segített: Bagyinszki Dániel.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Podcast befektetés esg naffa helena Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.