Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. szeptember 26. 07:07 Podcast

G7 Podcast: gázárak, rezsicsökkentés, és egy nem várt világpiaci fordulat

Nem véletlenül gondolták a szakértők a 2014-es választások előtt a rezsicsökkentésről, hogy szélsőséges esetben ellátási problémákat okozhat az állami energiacégnek a gázárak mesterség lenyomása. Több nem várt világpiaci hatás következtében viszont az a fura helyzet alakult ki, hogy az a rendszer kezdett profitot termelni, amelyet – a politikai szólamok szintjén legalábbis – ennek a megakadályozásra hoztak létre.

A pluszpénzt 2018-ban a téli rezsicsökkentés formájában egyszeri összegben kiutalták a lakosságnak, hosszabb távon ugyanakkor még a várhatóan nyomott világpiaci ár mellett sem várható általános rezsicsökkentés. De mennyi pluszpénz van most a rendszerben és hogy alakult az elmúlt időszakban a piaci gázár a lakossági árakhoz képest? Most mennyivel fizetünk többet a rezsiért, mint ami a piaci árból következne? És mi várható a gázár alakulásában a következő években? – többek között erről is beszélt Jandó Zoltán, aki témában írt cikksorozatáért kiérdemelte az augusztusi Minőségi Újságírás Díjat.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban. Most már Spotify-on is be lehet követni minket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan sokat keres az állam a lakossági gázon, hogy a következő választás előtt akár ingyen is adhatja fél évigHa igaza lesz a szakértőknek, és nem változik a piaci környezet, olyan rezsicsökkentést láthatunk a 2022-es választás előtt, amilyet nem látott még az ország.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány által kiprovokált per, amin havi 200 forintot spóroltak nekedMiközben a piaci árak alapján harmadával lehetne csökkenteni a háztartások gázszámláját, a kormány egy bagatell tételről szóló bírósági ítéletet ünnepelt a rezsicsökkentés megvédéseként.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden úgy alakult a világban, hogy a kormány a kedve szerint játszhasson a rezsivelNem valószínű, hogy a következő másfél-két évben túlzottan emelkedjen a földgáz ára. Ez a kormány kezére fog játszani a következő választás előtt.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Spotify-onItunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon, és feliratkoztál a hírlevelünkre.) Korábbi vendégeink:

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast gázár rezsicsökkentés Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.