Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. május 2. 10:41 Podcast

A szegény országok gyorsított tempóban húzzák fel a szociális védőhálót a vírus miatt

Pillanatokon belül óriási adósságválság tört volna ki a világban, ha a nemzetközi intézmények nem sietnek nagyon gyorsan a fejlődő országok segítségére – mondta a G7 podcastban Sipos Sándor, a Világbank partnerségi tanácsadója. Sipos 1992 óta dolgozik a Világbankban, 2008 és 2013 között a brüsszeli irodát vezette uniós ügyekért felelős főmegbízottként, azóta a szociálpolitikai osztályon dolgozik.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Sipos szerint – ha kieső növekedést is beleszámoljuk – 7500 milliárd dollár gazdasági teljesítmény esik ki idén a világban a koronavírus-járvány miatt, ami nagyjából Latin-Amerika és az egész Közel-Kelet GDP-jével egyenlő. A legszegényebb országok különösen megszenvedik ezt: a hazautalások például az ötödével, 110 milliárd dollárral esnek vissza a Világbank szerint, ami összevethető összeg az OECD országok által évente a szegények országok hivatalos segélyezésére és kedvezményes hiteleire fordított pénzzel (160 milliárd dollár). De jelentősen visszaesnek a fejlődő világba irányuló beruházások, és a nyersanyag-exportáló országok is óriási bevételektől esnek el.

Ezek miatt a napi 2 dollár alatt keresők száma 46 millióra, a 3,2 dollár alatt élőké 160 millióra emelkedik a világon. Ez egyaránt 9 százalékos növekedés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliók élete tört össze, pedig még el sem ért hozzájuk a járványAz egyiptomi varrónő, a kenyai taxis vagy a mexikói vendégmunkás egyaránt ellehetetlenült. Mi lesz ott, ahol nemhogy home office, de víz és szappan sincs?

A G20 és a Párizsi Klub országait – lényegében a hitelezőket – Sipos beszámolója szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank győzte meg, hogy engedjék egy évre a szegényebb országok kétoldalú hitelei fizetésének felfüggesztését. Ez az adósságválság elhárítása mellett azért is fontos, mert az országok így még több pénzt hívhatnak le vészhelyzeti hitelként az IMF-től. A Világbank saját forrásait is beveti, illetve átcsoportosítja: rövid távon 14 milliárd dollárt, másfél éves időtávon még 160 milliárd dollárt mozgósítanak a válsághelyzet elhárítására. (Ezen felül a Világbank-csoporthoz tartozó IFC és MIGA is részt vesz a finanszírozásban további forrásokkal.) 

Sipos meglátása szerint a válságnak a súlyos helyzet elhárítása után akár kedvező hatása is lehet. Olyan országok kezdtek a szociális védőháló gyorsított kiépítésébe, amelyeknél ez eddig nagyon fejletlen volt. A Világbank összesítése szerint eddig 684 különböző szociálpolitikai program indult ezekben az országokban. Mivel a gazdaság a fejlődő országokban túlnyomó részt informális, ezért fontos, hogy a legtöbb, a járványra válaszul bevezetett szociális intézkedés tartalmaz készpénzfizetést. Ez hozzájárulhat a jövedelmek és a fogyasztás fenntartásához.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Spotify-onItunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon, és feliratkoztál a hírlevelünkre.) Korábbi vendégeink:

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.