Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. október 26. 07:46 Podcast

Hiába kapunk nagyobb bért, ha közben minden terhet ránk tesznek

Egy kis szünet után visszatér a G7 Podcast. Kicsit változtattunk a formátumon, most nem csak egy hosszú interjú van a műsorban, hanem a heti két legerősebb saját cikkünk szerzőjével is beszélgetünk röviden. Az adást a fenti lejátszás gombra kattintva lehet meghallgatni, de jobb feliratkozni valamelyik okostelefonos podcast applikációban.

Mai vendégünk Éber Márk, a Helyzet Műhely tagja, akivel a Fordulat folyóirat legutóbbi, „2008–2018: Válság és hegemónia Magyarországon” című számában megjelent tanulmányokról beszélgetünk – ezek az utóbbi tíz év magyarországi politikai gazdaságtani berendezkedését igyekeznek feltárni a kritikai társadalomelmélet nézőpontjából.

November 7-én este 7-kor megtartjuk első rendezvényünket. A Podcast Live nevéhez híven olyan lesz, mint egy élő podcast-felvétel, a beszélgetés végén kérdezni is lehet – mindenesetre érdekes beszélgetésre lesz kilátás, mivel Orbán Krisztián, az Oriens ügyvezető partnere lesz a vendégünk. Helyszín: a Nyitott Műhely, ami a Déli Pályaudvar melletti Ráth György utcában van.

A Helyzet Műhely gondolatmenetét röviden a Mércén megjelent cikkben lehet végigkövetni. Éber azt emelte ki, hogy a 2010-ben Magyarországon hatalomra került irányvonal nem a légüres térben jött létre, hanem a globális kapitalizmus válságához igazodva alakult ki.

A rezsim sajátossága, hogy az átalakulás terhei a társadalomban felülről lefelé terhelődnek át.

Nem csak arról van szó, hogy a rendszer finanszírozásában nagyon fontos, hogy a bérmunka versenyelőnye az olcsóság, ezért alacsonyan kell tartani a munkabéreket és lazítani a foglalkoztatás szabályait. Ugyanilyen fontos a reproduktív munka – háztartás, gondoskodás – szerepe, amire különösen nagy teher hárult az átalakulásban. Ez a reprodukciós munka azért is fontos, mert a bérmunka előfeltétele: ahhoz, hogy valaki el tudja adni az idejét és a munkáját a munkabér fejében, szüksége van arra, hogy lakjon valahol, ki tudja pihenni és lelki egyensúlyban tudja tartani magát.

A rezsim ugyan szeretné monolitikusnak és megdönthetetlennek láttatni magát, de valójában ellentmondásoktól terhelt, ezeket folyamatosan kezelni próbálja, és ezért állandóan változik. A kurzus ideológiáját és tetteinek (szándékos és nem szándékos) következményeit nem szabad összekeverni. A rendszer például létrehozta a munkaalapú társadalmat, amivel egyszerre hozott létre munkaerőhiányt és a nagyfokú tehernövekedés miatt elvándorlást, és ezeket a következményeket is kezelni kell.

Az adás tartalma:

01:32 Váczi István beszél az alföldi arzénhelyzetről

10:57 Jandó Zoltán beszél Mészáros Lőrinc villanypóznáiról

19:41 Nagyobb beszélgetésünk Éber Márkkal

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Itunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon és feliratkoztál a hírlevelünkre.) Korábbi vendégeink:

(A podcast gyártásában közreműködött: Bagyinszki Dániel.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast globális kapitalizmus helyzet műhely tőkefelhalmozás tőkefrakciók Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.