Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. július 22. 13:05 Pénz, Világ

Félnek az oroszok az inflációtól, pedig csak 4 százalékos

Az előzetes várakozásokat meghaladó mértékben emelt kamatot tegnap az orosz nemzeti bank, amire nem volt példa az Ukrajna ellen 2022 februárjában megindított offenzíva kezdetén meglépett emelés óta (akkor 20 százalékra húzták az alapkamatot, majd ezt több lépésben lejjebb vitték).

Számokban:

  • A rubel 3 hónap alatt jelentős mértékben, 18 százalékot gyengült.
  • Az elemzők 50 bázispontos emelést vártak a nemzeti banktól, amely 100 bázispontot emelt.
  • Így az alapkamat mértéke 7,5 százalékról 8,5 százalékra ugrott.

Felülnézet: az alapkamat emelése nem volt váratlan: a központi bank jelezte, hogy a 4 százalékban meghatározott inflációs célt nem fogják tudni tartani emelés nélkül, a mostanit további szigorítások követhetik.

  • Az energiahordozókból származó bevételek megcsappantak, a külkereskedelmi mérleg többlete a legutóbbi negyedévben 5,4 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 76,7 milliárdról. Ez a folyamat gyengíti a rubelt.
  • Prigozsin magánakciója sem segített: a Wagner-csoport zendülésével megingott a Putyin hatalommegtartó képességébe vetett bizalom, ami hozzájárult az orosz fizetőeszköz gyengüléséhez.

Alulnézet: a gyengülő rubel egyet jelent az áremeléssel, különösen az importtermékek esetén – az okostelefontól kezdve a számítástechnikai eszközön át a whisky-ig. A legnagyobb áremeléseket a járműipar és a turizmus produkálja.

  • A lakosság 42 százaléka függ az állam juttatásaitól az ING felmérése szerint, és bár Prigozsin akciója a lakosság részéről nagyrészt érdektelenségbe ütközött, ha az életszínvonal csökkenni kezd, Putyin következő kihívója talán már a tömegeket is maga mögé tudja állítani.

Igen, de: a 4 százalék körüli infláció a mostani nemzetközi környezetben kedvezőnek számít, mivel azonban háborús körülmények között mindig nagyobb esély van az elszállására, a nemzeti bank nem akar kockáztatni.

  • A magasabb kamat ugyanakkor lassítja a gazdaságot, amelyet jelenleg amúgy is leginkább az állam háborúval összefüggő költekezése fűt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA titkos költések miatt szállt el az orosz költségvetés hiányaAz idei orosz költségvetésnek már a harmada tartozik a titkosított kategóriába, és ezen a téren nem sok jele látszik a fegyelemnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegdöbbentően nagy tételben és egyszerűen játsszák ki az Oroszország elleni szankciókatElindul az áru egy uniós cégtől Kazahsztánba, Kirgizisztánba vagy Örményországba, de nem érkezik meg. Vajon hova lett?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország rákapott a jüanra, annak minden hátrányával együttA nyugati pénzügyi szankciók kivetése óta az orosz külső elszámolásokban és a belső pénzpiacon is hódít a kínai fizetőeszköz, míg a dollár és euró használata mérséklődik. A kínai függés azonban hasonló kockázatokkal jár, mint a dollárhegemónia.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ gazdaság háború kamatemelés Oroszország rubel Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2023. november 30. 14:41 Pénz, Támogatói tartalom

Az átlagosan 17 éves futamidőre kötött lakáshiteleknél gondolkodnak el sokan az életbiztosításon is

Az elmúlt években a csok és a babaváró hitel segítségével is sokan jutottak saját otthonhoz, amihez akár több tízmillió forintos, jellemzően több évtizedes lejáratú hitelt is felvettek.

Jandó Zoltán
2023. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Elek Péter
2023. november 29. 16:37 Pénz

Túl sok a kockázat, de valahogy senki nem akarja ezeket komolyan venni

A rendszerszintű pénzügyi kockázatoktól a túlzottan magas államadósságszinteken át az egyedi vállalati értékeléseken keresztül túl sok minden összejött.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.