Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. július 22. 13:05 Pénz, Világ

Félnek az oroszok az inflációtól, pedig csak 4 százalékos

Az előzetes várakozásokat meghaladó mértékben emelt kamatot tegnap az orosz nemzeti bank, amire nem volt példa az Ukrajna ellen 2022 februárjában megindított offenzíva kezdetén meglépett emelés óta (akkor 20 százalékra húzták az alapkamatot, majd ezt több lépésben lejjebb vitték).

Számokban:

  • A rubel 3 hónap alatt jelentős mértékben, 18 százalékot gyengült.
  • Az elemzők 50 bázispontos emelést vártak a nemzeti banktól, amely 100 bázispontot emelt.
  • Így az alapkamat mértéke 7,5 százalékról 8,5 százalékra ugrott.

Felülnézet: az alapkamat emelése nem volt váratlan: a központi bank jelezte, hogy a 4 százalékban meghatározott inflációs célt nem fogják tudni tartani emelés nélkül, a mostanit további szigorítások követhetik.

  • Az energiahordozókból származó bevételek megcsappantak, a külkereskedelmi mérleg többlete a legutóbbi negyedévben 5,4 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 76,7 milliárdról. Ez a folyamat gyengíti a rubelt.
  • Prigozsin magánakciója sem segített: a Wagner-csoport zendülésével megingott a Putyin hatalommegtartó képességébe vetett bizalom, ami hozzájárult az orosz fizetőeszköz gyengüléséhez.

Alulnézet: a gyengülő rubel egyet jelent az áremeléssel, különösen az importtermékek esetén – az okostelefontól kezdve a számítástechnikai eszközön át a whisky-ig. A legnagyobb áremeléseket a járműipar és a turizmus produkálja.

  • A lakosság 42 százaléka függ az állam juttatásaitól az ING felmérése szerint, és bár Prigozsin akciója a lakosság részéről nagyrészt érdektelenségbe ütközött, ha az életszínvonal csökkenni kezd, Putyin következő kihívója talán már a tömegeket is maga mögé tudja állítani.

Igen, de: a 4 százalék körüli infláció a mostani nemzetközi környezetben kedvezőnek számít, mivel azonban háborús körülmények között mindig nagyobb esély van az elszállására, a nemzeti bank nem akar kockáztatni.

  • A magasabb kamat ugyanakkor lassítja a gazdaságot, amelyet jelenleg amúgy is leginkább az állam háborúval összefüggő költekezése fűt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA titkos költések miatt szállt el az orosz költségvetés hiányaAz idei orosz költségvetésnek már a harmada tartozik a titkosított kategóriába, és ezen a téren nem sok jele látszik a fegyelemnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegdöbbentően nagy tételben és egyszerűen játsszák ki az Oroszország elleni szankciókatElindul az áru egy uniós cégtől Kazahsztánba, Kirgizisztánba vagy Örményországba, de nem érkezik meg. Vajon hova lett?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország rákapott a jüanra, annak minden hátrányával együttA nyugati pénzügyi szankciók kivetése óta az orosz külső elszámolásokban és a belső pénzpiacon is hódít a kínai fizetőeszköz, míg a dollár és euró használata mérséklődik. A kínai függés azonban hasonló kockázatokkal jár, mint a dollárhegemónia.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ gazdaság háború kamatemelés Oroszország rubel Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.