Hírlevél feliratkozás
Virovácz Péter Szőnyi Dávid
2024. április 15. 04:34 Közélet

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

(Virovácz Péter vezető elemző, Szőnyi Dávid elemző gyakornok az ING Banknál. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

A 2023-as recesszió után az idei év a növekedés éve lehet, melyhez a fogyasztás bővülésétől várjuk az érdemi hozzájárulást. A reálbérek alakulásában már tavaly szeptemberben elérkezett a fordulat, és azóta mindenki azt találgatja, hogy vajon mikor tükröződik vissza a markáns pozitív reálbér-növekedés a kiskereskedelmi adatokban.

Bár hónapokkal ezelőtt megjegyeztük, hogy a fogyasztás helyreállása lassú és graduális folyamat lesz, mégis a kiskereskedelem gyenge évkezdése némi meglepetést okozott. Emögött most három fő okot emelnénk ki, amelyek hozzájárulhattak a kiábrándító teljesítményhez.

Először is a jelenlegi folyamatok arra utalhatnak, hogy a kiskereskedelmen belül az élelmiszerforgalomban egy minőségi javulást látunk a mennyiségi bővülés helyett. Ezt azért fontos kiemelni, mert a magyar kiskereskedelmi adat fő mutatóként a volumenváltozást veszi figyelembe, szemben például az amerikai adattal, amely az értékváltozást emeli ki. Ebből kifolyólag, ha például korábban vásároltunk tíz zsemlét a legolcsóbb fajtából, és most csak nyolc, de drágább, (remélhetőleg) jobb minőségű zsemlét vásárolunk, akkor végeredményben csökken az élelmiszerforgalom. Ez nem meglepő, hiszen a volumen valóban csökkent, annak ellenére, hogy ugyanakkora vagy akár nagyobb értékben vásároltunk.

Ezt a hatást figyelembe véve nézzük meg a februári, szezonálisan és naptárhatástól tisztított adatokat. Amíg az élelmiszerüzletek forgalma volumenben csak 0,7 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest, addig az értékváltozás 2,5 százalékos volt. Rögtön felmerül a kérdés, hogy vajon az infláció mennyit dobhatott az értékváltozáson, és kiderül, hogy a februári havi átárazási ütem ennél a komponensnél csupán 0,4 százalékra tehető.

Összességében tehát úgy tűnik, hogy

a gyenge élelmiszerforgalmi adatok mögött már megjelenik a minőségi javulás, amely a helyreállás első fázisa.

Ezt követheti a második fázisban a mennyiségi javulás, amely már a volumenadatokon át a fogyasztás bővülését is segítheti. Arra azonban, hogy ennek érdemi hatását lássuk, vélhetően az év második feléig várni kell.

A fogyasztás bővülésének elengedhetetlen feltétele a fogyasztói bizalom javulása is. Ebben a tekintetben, habár volt előrelépés a 2022 végén látott mélyponthoz képest, mégis a mutató jelenleg valamivel elmarad a historikus átlagtól. Tehát összességében: bár javul a kép, de az óvatossági motívum nem oldódott eleget ahhoz, hogy a háztartások fogyasztása számottevően beinduljon. Fontos kiemelni, hogy a felmérések részletei alapján

romló tendenciát láthatunk a háztartások anyagi helyzetének előretekintő megítélésében,

amely szintén fékezheti az azonnali fogyasztásbővülést, hiszen ez az óvatossági megtakarításokat ösztönzi.

Az év elején a lakossági állampapírok jelentős mértékű kamatfizetésétől is remélhettük, hogy valamelyest lecsapódhat a kiskereskedelemben. Ugyanakkor ezt a hipotézist több okból is cáfolták az adatok.
Egyrészt, az állampapírok túlnyomó többsége annak a tehetősebb rétegnek a kezében van, amelynek fogyasztási határhajlandósága markánsan kisebb az alacsonyabb keresetűekénél. Így tehát

a kuponfizetések nagy részét nem a reálgazdaságban költötték el,

hanem befektetési termékekben jelentek meg, főként befektetési alapokban, részvényekben és állampapírokban.

Ugyanakkor az eddigi adatok alapján idénn a bankbetétek állománya 295 milliárd forinttal emelkedett, melyhez vélhetően a kamatfizetések is hozzájárulhattak. Akár az is lehet, hogy a háztartások egy része nem költi el azonnal a beérkező kamatokat, hanem nagyobb értékű vásárlásokra tesz félre. Ha ez igaz, akkor ez még mindig a fogyasztás helyreállásának első fázisát, az értéknövekedést segítheti a volumenjavulás helyett, és utóbbi csak a vártnál akár nagyobb időbeli csúszással kezdődhet meg.

A gyenge évkezdés mögött harmadik tényezőként a romló munkaerőpiacot emelhetnénk ki. Az elmúlt hónapok adatai rávilágítottak arra, hogy Magyarországon folyamatosan csökken a foglalkoztatottság, és a felmérések alapján a várakozások sem túl rózsásak. Mindez rányomhatja a bélyegét a háztartások percepciójára, amely bizalomvesztést okozhat, és így az óvatossági motívum lassabb oldódását eredményezheti.

Ami pedig a bérdinamikát illeti, az év eleji jelentős béremelés kissé félrevezető lehet. Míg ugyanis a Randstad 2024-es bérvárakozásokra utaló felmérése alapján a munkavállalók 91 százaléka minimum 11 százalékos bérnövekedésben reménykedik, addig a munkáltatók 63 százaléka maximum 11 százalékos bérfejlesztést hajtana végre. Amennyiben a munkáltatók irányába leng az inga, úgy az alacsonyabb bérfejlesztés is negatívan hathat a háztartások fogyasztói bizalmának helyreállására, és természetesen a rendelkezésre álló reáljövedelmek bővülésére is.

Összességében tehát úgy tűnik, hogy idén

a gyenge külső kereslet mellett a gazdaság belső motorjai csak lassan indulhatnak be.

Azonban az óvatossági motívum fokozatos oldódásával az év második felében már kedvezőbb képet láthatunk a fogyasztási volumen dinamikájában.

Vélhetően a beérkező adatok fényében a kormányzat is realizálta, hogy mind a kiskereskedelem, mind az ipar a vártnál gyengébben kezdte az évet, így lefelé módosították korábbi előrejelzésüket, immáron csupán 2,5 százalékos GDP-bővülést prognosztizálva. Ez pedig egyre közelebb áll az ING Bank február óta érvényben lévő előrejelzéséhez, amely 2024 egészére 2,1 százalékos növekedést vetít előre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bizalom élelmiszer fogyasztás gdp kiskereskedelem mennyiség minpség statisztika Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.