Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Az évből eddig eltelt négy hónapból kettőben abszolút rekord született, de 120 éves távlatban volt még egy top 10-es és egy top 20-as hónap is. Jó esély van rá, hogy ez lesz minden idők legmelegebb éve itthon is.

Lassan egy éve dőlnek a rekordok

Bár még nincsenek végleges adatok, de április lehetett zsinórban a 11. hónap, amikor megdőlt a havi globális hőmérséklet rekord. Tavaly június óta minden egyes hónapban magasabb átlaghőmérséklet mértek a Földön, mint az adatok rögzítése bármikor. Az előző év második felében különösen nagy volt a különbség a megelőző évekhez képest: a korábbi rekordokat is jellemzően 0,3 fokkal szárnyaltuk túl. Az idei első három hónapban kissé szűkült az olló, de abban nem volt változás, hogy mindent hónapban történelmi csúcsot regisztráltak.

 

Magyarországon nincs ilyen hosszú rekordsorozat, de itthon is kifejezetten magas volt a hőmérséklet ősszel, illetve az idei első négy hónapban szinte végig. Tavaly a 12. legmelegebb nyarat az abszolút legmelegebb ősz követte: szeptemberben minden korábban mért rekord megdőlt, de október is dobogós lett az átlaghőmérsékleti rangsorban. 

A tél ugyanakkor nem indult kiugróan enyhének, különösen az elmúlt évekhez képest. A decemberi 2,6 fok magasnak tűnhet elsőre, de az év utolsó hónapjában 2016 óta nem mértek negatív átlaghőmérsékletet, és csak az elmúlt tíz évben háromszor is meghaladtuk a 2023-as értéket. A január pedig az előző évhez képest akár hűvösnek is tűnhetett: a tavalyi volt a második legenyhébb január, amióta gyűjtik az adatokat: a 2023-as 2,85 foknál csak 2007-ben regisztráltak többet.

Más kérdés, hogy az elmúlt években tényleg enyhék voltak a telek. Korábban a G7 is írt például arról, hogy bár a kedvező időjárás is hozzájárult a földgázfelhasználás rezsiemelést követő csökkenéséhez, pont azért nem ez volt a visszaesés fő magyarázata, mert a hőmérséklet már a korábbi években sem indokolt volna magas fogyasztást.

Összességében az idei január így is a 20. legmelegebb lett az előző század kezdete óta. A február és a március viszont minden korábbi rekordot megdöntött. A második hónap hőmérséklete különösen magas volt. Egészen mostanáig a rekordot 2016 tartotta 5,56 fokos átlaggal. Az idén ehhez képest 8,12 fok volt, azaz több mint 2,5 fokkal dőlt meg a korábbi csúcs. A februári kelet-közép-európai hőmérséklet-anomáliát még a globális elemzésekben is kiemelték.

Március nem volt ennyivel melegebb a megszokottnál, de így is 0,3 fokkal döntötte meg a korábbi, 2014-es rekordot. Mindezek fényében már nem meglepő, hogy az idei volt az eddigi legmelegebb első negyedév Magyarországon. Sokat elmond, hogy ha a korábbi rekordhónapokat rakjuk egymás mögé, akkor is csak egy hajszállal szárnyaltuk volna túl az idei átlagot. 

Április első felében ugyanaz jellemezte az időjárást, mint a megelőző két hónapban: az első két hét alapján simán a harmadik rekord is megdőlhetett volna az idén. A hónap második felének lehűlése miatt ez végül nem történt meg, de az idei április így is a tíz legmelegebb között volt 1900 óta.

Mezőgazdasági hatások

A HungaroMet Zrt. agrometeorológiai elemzései szerint a hőmérséklet összességében eddig inkább kedvezett a mezőgazdaságnak, bár a szokásosnál melegebb időjárás lerövidítette a növények különböző fejlődési fázisait, ami termésveszteséget okozhat. Az őszi vetések két-három héttel járnak előrébb a fejlődésben a szokásosnál.

A problémát nem is a hőmérséklet, inkább a csapadék, illetve annak hiánya okozta. Április elején az Alföldön a talaj már kritikusan száraz állapotban volt. Ez különösen a napraforgó és a kukorica esetében jelentett problémát. Az elmúlt hetek esőzései ezen kissé segítettek, de összességében még mindig kevesebb csapadék hullott az idén a szokásosnál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébeA Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációtEddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az enyhe tél miatt csökkent a magyar gázfogyasztásAz elmúlt évekhez képest nem is volt kifejezetten meleg a fűtési időszakban, így a hőmérséklet-hatás a fogyasztáscsökkenés 10 százalékát sem magyarázza.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat felmelegedés hőmérséklet időjárás klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.