Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Az évből eddig eltelt négy hónapból kettőben abszolút rekord született, de 120 éves távlatban volt még egy top 10-es és egy top 20-as hónap is. Jó esély van rá, hogy ez lesz minden idők legmelegebb éve itthon is.

Lassan egy éve dőlnek a rekordok

Bár még nincsenek végleges adatok, de április lehetett zsinórban a 11. hónap, amikor megdőlt a havi globális hőmérséklet rekord. Tavaly június óta minden egyes hónapban magasabb átlaghőmérséklet mértek a Földön, mint az adatok rögzítése bármikor. Az előző év második felében különösen nagy volt a különbség a megelőző évekhez képest: a korábbi rekordokat is jellemzően 0,3 fokkal szárnyaltuk túl. Az idei első három hónapban kissé szűkült az olló, de abban nem volt változás, hogy mindent hónapban történelmi csúcsot regisztráltak.

 

Magyarországon nincs ilyen hosszú rekordsorozat, de itthon is kifejezetten magas volt a hőmérséklet ősszel, illetve az idei első négy hónapban szinte végig. Tavaly a 12. legmelegebb nyarat az abszolút legmelegebb ősz követte: szeptemberben minden korábban mért rekord megdőlt, de október is dobogós lett az átlaghőmérsékleti rangsorban. 

A tél ugyanakkor nem indult kiugróan enyhének, különösen az elmúlt évekhez képest. A decemberi 2,6 fok magasnak tűnhet elsőre, de az év utolsó hónapjában 2016 óta nem mértek negatív átlaghőmérsékletet, és csak az elmúlt tíz évben háromszor is meghaladtuk a 2023-as értéket. A január pedig az előző évhez képest akár hűvösnek is tűnhetett: a tavalyi volt a második legenyhébb január, amióta gyűjtik az adatokat: a 2023-as 2,85 foknál csak 2007-ben regisztráltak többet.

Más kérdés, hogy az elmúlt években tényleg enyhék voltak a telek. Korábban a G7 is írt például arról, hogy bár a kedvező időjárás is hozzájárult a földgázfelhasználás rezsiemelést követő csökkenéséhez, pont azért nem ez volt a visszaesés fő magyarázata, mert a hőmérséklet már a korábbi években sem indokolt volna magas fogyasztást.

Összességében az idei január így is a 20. legmelegebb lett az előző század kezdete óta. A február és a március viszont minden korábbi rekordot megdöntött. A második hónap hőmérséklete különösen magas volt. Egészen mostanáig a rekordot 2016 tartotta 5,56 fokos átlaggal. Az idén ehhez képest 8,12 fok volt, azaz több mint 2,5 fokkal dőlt meg a korábbi csúcs. A februári kelet-közép-európai hőmérséklet-anomáliát még a globális elemzésekben is kiemelték.

Március nem volt ennyivel melegebb a megszokottnál, de így is 0,3 fokkal döntötte meg a korábbi, 2014-es rekordot. Mindezek fényében már nem meglepő, hogy az idei volt az eddigi legmelegebb első negyedév Magyarországon. Sokat elmond, hogy ha a korábbi rekordhónapokat rakjuk egymás mögé, akkor is csak egy hajszállal szárnyaltuk volna túl az idei átlagot. 

Április első felében ugyanaz jellemezte az időjárást, mint a megelőző két hónapban: az első két hét alapján simán a harmadik rekord is megdőlhetett volna az idén. A hónap második felének lehűlése miatt ez végül nem történt meg, de az idei április így is a tíz legmelegebb között volt 1900 óta.

Mezőgazdasági hatások

A HungaroMet Zrt. agrometeorológiai elemzései szerint a hőmérséklet összességében eddig inkább kedvezett a mezőgazdaságnak, bár a szokásosnál melegebb időjárás lerövidítette a növények különböző fejlődési fázisait, ami termésveszteséget okozhat. Az őszi vetések két-három héttel járnak előrébb a fejlődésben a szokásosnál.

A problémát nem is a hőmérséklet, inkább a csapadék, illetve annak hiánya okozta. Április elején az Alföldön a talaj már kritikusan száraz állapotban volt. Ez különösen a napraforgó és a kukorica esetében jelentett problémát. Az elmúlt hetek esőzései ezen kissé segítettek, de összességében még mindig kevesebb csapadék hullott az idén a szokásosnál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébeA Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációtEddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az enyhe tél miatt csökkent a magyar gázfogyasztásAz elmúlt évekhez képest nem is volt kifejezetten meleg a fűtési időszakban, így a hőmérséklet-hatás a fogyasztáscsökkenés 10 százalékát sem magyarázza.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat felmelegedés hőmérséklet időjárás klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.