Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

Dávid győzte le tegnap Góliátot a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében, legalábbis ha a Paks és Ferencváros anyagi lehetőségeit nézzük. A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Mi történt? A Paks szerda este hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a Ferencvárost a labdarúgó Magyar Kupa Puskás Arénában, 52 ezer néző előtt rendezett döntőjében. Az FTC az idén zsinórban hatodszor nyerte meg a bajnokságot, a kupát azonban ugyanebben az időszakban csak egyszer hódította el.

  • A Fradi – különösen a bajnokságban látványos – dominanciája az elmúlt években nem véletlen: a csapat anyagi szempontból kiemelkedik a magyar mezőnyből. A Ferencváros költségvetése 2022-ben több volt, mint a 12 csapatos bajnokság nyolc legkevésbé vagyonos csapatának együttes büdzséje.
  • Az előnyről sokat elárul, hogy mikor pár hete felmerült a Gazprom és a Fradi együttműködése, Szabados Gábor sportközgazdász a Partizán adásában úgy fogalmazott: nincs is jelentősége, mennyi pluszpénzt hozna az ügylet, mert már most is „olyan különbség van a Ferencváros és a többi magyar csapat között, ami gyakorlatilag áthidalhatatlan”.

Számokban: a Fradi futballcsapatát fenntartó FTC Labdarúgó Zrt. összesített bevétele 2022-ben meghaladta a 17 milliárd forintot. Ennél a második leggazdagabb együttes, az akkor még a Mol-szponzorációból rengeteg pénzhez jutó Fehérvár is jó 8 milliárddal kevesebből gazdálkodhatott.

A csapatok többségének költségvetése pedig a Fradi büdzséjének hatodát sem érte el. A Paks teljes bevétele például csak 2,3 milliárd forint volt. A különbség egyáltalán nem új keletű: 2018 óta ez a helyzet, vagyis az anyagi előny és a bajnoki címek láthatóan erősen összefüggnek.

  • A hatalmas bevétel főleg a fizetésekben és a játékosvásárlásokban teremt a többi csapathoz képest sokkal jobb feltéteket a Fradinak. Az FTC Labdarúgó Zrt. személyi ráfordításai már 2022-ben is a 9,5 milliárd forintot közelítették, míg a versenytársaknál csak 2 milliárd forint volt az átlag.
  • A Fradi keretének értéke is kimagaslik a magyar mezőnyből. A csapatot fenntartó vállalat a futballisták játékjogát 7,1 milliárd forintos értéken tartotta nyilván könyveiben 2022-ben. Ugyanez például a Paksnál a 360 milliót sem érte el.

Felülnézet: a Fradi ezzel a költségvetéssel szó szerint más ligában is játszhatna, mint a hazai versenytársak. Az MLSZ egy tavalyi elemzése (pdf) szerint már a magyar bajnokság is kiemelkedik pénzügyi lehetőségeit tekintve a régióból, az FTC-re pedig ez különösen igaz.

  • Sőt, a Ferencvárosnak még a belga vagy a svájci bajnokságban sem kellene szégyenkeznie. Büdzséje ugyanis már 2021-ben is messze meghaladta az ezekben a ligákban számított átlagot, és innen sikerült 2022-ben további közel 40 százalékos bevételnövekedést elérnie a csapatnak.
  • Ez alapján a Fradinak nemzetközi szinten is jóval jobb eredményeket kellene elérnie, mint ami az elmúlt években összejött. Persze a belga vagy a svájci liga leggazdagabbjai így is előttük járnak, de az idén az Európa Liga nyolcaddöntőjéig jutó két prágai csapat például sokkal kevesebb pénzből gazdálkodik, mint a magyar bajnok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgásMert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa egyik leghatékonyabb csapata a Fradi, veri a Liverpoolt, fényévekre a RealEgy napokban kiadott elemzés szerint sokkal több pontot szerez a Ferencváros, mint amennyit a pályán nyújtott teljesítmény statisztikái alapján kellene.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÍme, a világ legértékesebb sportvállalkozása, a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt.A Fradi focicsapatát többre értékelték, mint amennyit az MU, a Real Madrid és a Barcelona együtt ér. A paksi orosz hitelt pont ki lehetne fizetni ennyi pénzből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet Ferencváros foci Fradi futball magyar foci Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.