Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

Dávid győzte le tegnap Góliátot a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében, legalábbis ha a Paks és Ferencváros anyagi lehetőségeit nézzük. A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Mi történt? A Paks szerda este hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a Ferencvárost a labdarúgó Magyar Kupa Puskás Arénában, 52 ezer néző előtt rendezett döntőjében. Az FTC az idén zsinórban hatodszor nyerte meg a bajnokságot, a kupát azonban ugyanebben az időszakban csak egyszer hódította el.

  • A Fradi – különösen a bajnokságban látványos – dominanciája az elmúlt években nem véletlen: a csapat anyagi szempontból kiemelkedik a magyar mezőnyből. A Ferencváros költségvetése 2022-ben több volt, mint a 12 csapatos bajnokság nyolc legkevésbé vagyonos csapatának együttes büdzséje.
  • Az előnyről sokat elárul, hogy mikor pár hete felmerült a Gazprom és a Fradi együttműködése, Szabados Gábor sportközgazdász a Partizán adásában úgy fogalmazott: nincs is jelentősége, mennyi pluszpénzt hozna az ügylet, mert már most is „olyan különbség van a Ferencváros és a többi magyar csapat között, ami gyakorlatilag áthidalhatatlan”.

Számokban: a Fradi futballcsapatát fenntartó FTC Labdarúgó Zrt. összesített bevétele 2022-ben meghaladta a 17 milliárd forintot. Ennél a második leggazdagabb együttes, az akkor még a Mol-szponzorációból rengeteg pénzhez jutó Fehérvár is jó 8 milliárddal kevesebből gazdálkodhatott.

A csapatok többségének költségvetése pedig a Fradi büdzséjének hatodát sem érte el. A Paks teljes bevétele például csak 2,3 milliárd forint volt. A különbség egyáltalán nem új keletű: 2018 óta ez a helyzet, vagyis az anyagi előny és a bajnoki címek láthatóan erősen összefüggnek.

  • A hatalmas bevétel főleg a fizetésekben és a játékosvásárlásokban teremt a többi csapathoz képest sokkal jobb feltéteket a Fradinak. Az FTC Labdarúgó Zrt. személyi ráfordításai már 2022-ben is a 9,5 milliárd forintot közelítették, míg a versenytársaknál csak 2 milliárd forint volt az átlag.
  • A Fradi keretének értéke is kimagaslik a magyar mezőnyből. A csapatot fenntartó vállalat a futballisták játékjogát 7,1 milliárd forintos értéken tartotta nyilván könyveiben 2022-ben. Ugyanez például a Paksnál a 360 milliót sem érte el.

Felülnézet: a Fradi ezzel a költségvetéssel szó szerint más ligában is játszhatna, mint a hazai versenytársak. Az MLSZ egy tavalyi elemzése (pdf) szerint már a magyar bajnokság is kiemelkedik pénzügyi lehetőségeit tekintve a régióból, az FTC-re pedig ez különösen igaz.

  • Sőt, a Ferencvárosnak még a belga vagy a svájci bajnokságban sem kellene szégyenkeznie. Büdzséje ugyanis már 2021-ben is messze meghaladta az ezekben a ligákban számított átlagot, és innen sikerült 2022-ben további közel 40 százalékos bevételnövekedést elérnie a csapatnak.
  • Ez alapján a Fradinak nemzetközi szinten is jóval jobb eredményeket kellene elérnie, mint ami az elmúlt években összejött. Persze a belga vagy a svájci liga leggazdagabbjai így is előttük járnak, de az idén az Európa Liga nyolcaddöntőjéig jutó két prágai csapat például sokkal kevesebb pénzből gazdálkodik, mint a magyar bajnok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgásMert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa egyik leghatékonyabb csapata a Fradi, veri a Liverpoolt, fényévekre a RealEgy napokban kiadott elemzés szerint sokkal több pontot szerez a Ferencváros, mint amennyit a pályán nyújtott teljesítmény statisztikái alapján kellene.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÍme, a világ legértékesebb sportvállalkozása, a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt.A Fradi focicsapatát többre értékelték, mint amennyit az MU, a Real Madrid és a Barcelona együtt ér. A paksi orosz hitelt pont ki lehetne fizetni ennyi pénzből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet Ferencváros foci Fradi futball magyar foci Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.