Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. február 1. 11:52 Adat

Európa egyik leghatékonyabb csapata a Fradi, veri a Liverpoolt, fényévekre a Real

Bár heti rendszerességgel közöl labdarúgással kapcsolatos elemzéseket és különböző rangsorokat a CIES Football Observatory, nagyon ritkán fordul elő, hogy ezeken magyar csapat kiemelkedően elöl szerepeljen. Most azonban ez történt: sikerült egy olyan mutatót találni, ami alapján a Ferencváros a vizsgált közel 500 európai csapat közül a negyedik helyen áll. Közvetlenül előzve a Bajnokok Ligája-címvédő Liverpoolt, és messze maga mögött tudva olyan együtteseket, mint a Barcelona, a Real Madrid vagy éppen a rendkívül hátul kullogó Bayern München.

A CIES Football Observatory szakértői az alapján rangsorolták a csapatokat, hogy azok mennyire hatékonyak a pályán. Néhány olyan statisztikai mutatóból, amiket többnyire a meccsek végén a közvetítésekben is kiírnak (mint például passzpontosság, a labdabirtoklás, a kapura tartó lövések száma vagy éppen a kialakított és kivédekezett helyzetek) felépítettek egy modellt, ami megmondja, hogy ezek alapján hány pontot kellett volna szereznie az adott csapatnak. Ezt vetették össze aztán a ténylegesen megszerzett a pontokkal.

A Ferencváros pedig meccsenkénti átlagban 0,68 ponttal szerzett többet, mint amennyi elvárható lett volna.

A magyar bajnokságban – amit 17 forduló után úgy is magasan vezet a Fradi, hogy legtöbb ellenfelénél egy meccsel kevesebbet játszott – ez azt jelenti, hogy a pályán nyújtott teljesítmény alapján 11 ponttal kevesebbet kellett volna gyűjteniük a jelenlegi 39-nél. Ez még úgy is elég jelentős különbség, hogy 28 ponttal is versenyben lennének a bajnoki címért.

Ennél is nagyobb teljesítmény, hogy a teljes rangsort vezető Astra Giurgiu úgy második a román élvonalban, hogy a statisztikák alapján a kiesés ellen kellene küzdenie, a török Sivasspornak pedig valahol a középmezőnyben lenne a helye, ehelyett vezeti hazája bajnokságát. A nagy csapatok közül a leghatékonyabb a Liverpool, amely épp a Fradi után következik a listán, de top 10-es a Juventus is. A Barcelona éppen csak hogy több pontot gyűjt, mint amennyire a pályán rászolgál, a Real Madrid és a Bayern München pedig kevesebbet. Utóbbi nem is kevéssel: öt meccsenként két pontot dobnak el, így nem is vezetik a Bundesligát.

 

A magyar csapatok közül a Fehérvárnak és a Mezőkövesdnek viszonylag jó még ez a mutatója, a többiek nagyjából hozzák az elvárhatót. Kivéve az Újpestet és a Zalaegerszeget, amelyek masszívan alulteljesítenek.

Nem teljesen egyértelmű a leírás alapján, hogy csak a hazai meccsekből számolták ki a mutatót, vagy a nemzetközi mérkőzéseket is figyelembe vették. A háttéradatbázis szerint előbbi verzió a valószínűbb, ami azt jelenti, hogy a Fradi akár jobban is állhat, mivel az ősszel az Európa Ligában a várakozások felett teljesített.

Erre egyébként pénzügyi szempontból is szüksége volt a fővárosi együttesnek, hiszen a csapatot fenntartó vállalatot még úgyis folyamatosan tőkeemeléssel tudta csak víz felett tartani a tulajdonos klub, hogy egyébként a Fradi nagyon durván ki van tömve – elég jelentős mértékben állami – pénzzel. Az FTC Labdarúgó Zrt.-nél tavaly kétszer is olyan tőkeemelést hajtottak végre, amely többre értékelte a csapatot a világ össze sportvállalkozásánál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÍme, a világ legértékesebb sportvállalkozása, a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt.A Fradi focicsapatát többre értékelték, mint amennyit az MU, a Real Madrid és a Barcelona együtt ér. A paksi orosz hitelt pont ki lehetne fizetni ennyi pénzből.

A sikeres EL-szerepléssel viszont összesen közel 1,8 milliárd forintot kerestek, ami még a Fradi mércéjével mérve sem kevés, az elmúlt évek teljes büdzséjének 30-40 százaléka. Más kérdés, hogy a Fehérvár FC Kft. tavalyi rekordját ezzel biztosan nem fogják megdönteni, ugyanis a Mol Vidi hasonló EL-szerepléssel sokkal több pénzt kaszált. Ennek elsődleges oka az, hogy a fehérvári csapat egy évvel korábban úgy jutott be az Európa Ligába, hogy végigmenetelt a sokkal többet fizető Bajnokok Ligája selejtezősorozaton, és annak csak az utolsó körében esett ki, miközben a Fradi ezúttal egy fordulóval korábban.

 

Mindenesetre nem lenne meglepő, ha az FTC Labdarúgó Zrt. 2019-ben jóval 6 milliárd feletti bevételt ért volna el. Ez talán már elég ahhoz, hogy ne kelljen kisegítenie újabb százmilliókkal a jelentős részben állami pénzből működő tulajdonosnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Barcelona Európa Liga Fradi FTC Labdarúgó Zrt. Liverpool Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.