Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Magyarországon és a régióban is megugrott tavaly a cégek szenvedéséről árulkodó fizetésképtelenségi eljárások száma, és 2024-ben a javuló gazdasági kilátások ellenére még tovább folytatódhat a növekedésük.

Mi történt? Két és félszeresése nőtt a fizetésképtelenségi – azaz csőd- és felszámolási – eljárások száma Magyarországon tavaly 2022-höz képest, és szinte minden iparágban nőtt a felszámolási eljárások száma a Coface hitelbiztosító minden évben megjelenő, fizetésképtelenségi helyzetet bemutató elemzésének friss kiadása szerint.

Alulnézet: a tavalyi év eredményeihez hasonlóan továbbra is ugyanaz a hat szektor a legveszélyeztetettebb a felszámolási eljárások száma alapján.

  • A legtöbb ilyen eljárás az építőiparban, a vállalatoknak szolgáltatásokat nyújtó alágazatban, az autóiparban, a háztartásoknak szolgáltatásokat nyújtó alszektorban, a vegyes termékkörű kereskedelemben és a szállítmányozásban volt.

Számokban: az építőiparban 6073 felszámolási eljárás indult, szemben az egy évvel korábbi 2526-tal, ez adta ki az összes eljárás 30 százalékát. A vállalatoknak szolgáltatásokat nyújtó alágazatban 2807, az autóiparban pedig 1777 eljárás volt. Előbbi több mint a duplája a 2022-es 795 eljárásnak, utóbbi pedig csaknem háromszorosa (a 2022-es 795 eljárásnak).

Előzmények: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2021 októbere óta összesen hat olyan hónap volt, amikor a cégalapítások száma meghaladta az aktuálisan megszüntetett cégek számát.

Tágabb kontextus: főként inkább bizonytalanabbá váló gazdálkodásról számoltak be tavaly a cégek a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ).

  • Ugyanakkor Perlusz László, a szövetség főtitkára a G7-nek arról is beszélt, hogy a felszámolások számának növekedése a gazdasági ciklus természetes velejárója. (Tavaly 0,9 százalékkal csökkent éves alapon a nemzeti össztermék.)

Felülnézet: a közép- és kelet-európai régióban 2022-ről 2023-ra 38,6 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi  eljárások száma.

  • Kilenc országban növekedést (Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Románia) regisztráltak, és csak három országban volt csökkenés (Bulgária, Horvátország és Lettország).

Mi várható? Jarosław Jaworski, a Coface közép- és kelet-európai régiójának vezérigazgatója szerint 2024-ben a fizetésképtelenségek számának további növekedésére számítanak, bár az előző évinél alacsonyabb mértékben.

  • Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek folyamatos kihívásai jellemzik majd az évet a visszafogott nemzetközi kereslet miatt: ezek okozzák majd a legtöbb fejtörést a cégeknek 2024-ben, viszont a lakossági fogyasztás felfutása már az egész régióban elősegítheti a jobb gazdasági teljesítményt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy-két év is eltelhet, mire azt mondhatjuk, hogy kijöttünk ebből a válságbólÚjra nő a gazdaság, a reálbér és egyszámjegyű az infláció. Ennek örülhetünk, de annak nem, hogy a megélhetési válság ettől még nem ért véget: erről szól a Függő Változó új adása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzédítő tempóban nő a felszámolások száma, de nem ez a legriasztóbb a kkv-szektornakBár a kiugrás látványos, nem csak a nehezedő gazdasági helyzet a magyarázat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVészjósló adatok érkeznek a magyar cégbezárások számárólA kata szigorításán túl a gazdasági helyzet romlása miatt is nehéz helyzetbe kerültek a magyar cégek. A bedőlési hullám még a 2008-as válság idején sem volt ilyen látványos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat cégek csőd felszámolás fizetésképtelenségi eljárások recesszió végelszámolás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.