Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Magyarországon és a régióban is megugrott tavaly a cégek szenvedéséről árulkodó fizetésképtelenségi eljárások száma, és 2024-ben a javuló gazdasági kilátások ellenére még tovább folytatódhat a növekedésük.

Mi történt? Két és félszeresése nőtt a fizetésképtelenségi – azaz csőd- és felszámolási – eljárások száma Magyarországon tavaly 2022-höz képest, és szinte minden iparágban nőtt a felszámolási eljárások száma a Coface hitelbiztosító minden évben megjelenő, fizetésképtelenségi helyzetet bemutató elemzésének friss kiadása szerint.

Alulnézet: a tavalyi év eredményeihez hasonlóan továbbra is ugyanaz a hat szektor a legveszélyeztetettebb a felszámolási eljárások száma alapján.

  • A legtöbb ilyen eljárás az építőiparban, a vállalatoknak szolgáltatásokat nyújtó alágazatban, az autóiparban, a háztartásoknak szolgáltatásokat nyújtó alszektorban, a vegyes termékkörű kereskedelemben és a szállítmányozásban volt.

Számokban: az építőiparban 6073 felszámolási eljárás indult, szemben az egy évvel korábbi 2526-tal, ez adta ki az összes eljárás 30 százalékát. A vállalatoknak szolgáltatásokat nyújtó alágazatban 2807, az autóiparban pedig 1777 eljárás volt. Előbbi több mint a duplája a 2022-es 795 eljárásnak, utóbbi pedig csaknem háromszorosa (a 2022-es 795 eljárásnak).

Előzmények: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2021 októbere óta összesen hat olyan hónap volt, amikor a cégalapítások száma meghaladta az aktuálisan megszüntetett cégek számát.

Tágabb kontextus: főként inkább bizonytalanabbá váló gazdálkodásról számoltak be tavaly a cégek a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ).

  • Ugyanakkor Perlusz László, a szövetség főtitkára a G7-nek arról is beszélt, hogy a felszámolások számának növekedése a gazdasági ciklus természetes velejárója. (Tavaly 0,9 százalékkal csökkent éves alapon a nemzeti össztermék.)

Felülnézet: a közép- és kelet-európai régióban 2022-ről 2023-ra 38,6 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi  eljárások száma.

  • Kilenc országban növekedést (Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Románia) regisztráltak, és csak három országban volt csökkenés (Bulgária, Horvátország és Lettország).

Mi várható? Jarosław Jaworski, a Coface közép- és kelet-európai régiójának vezérigazgatója szerint 2024-ben a fizetésképtelenségek számának további növekedésére számítanak, bár az előző évinél alacsonyabb mértékben.

  • Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek folyamatos kihívásai jellemzik majd az évet a visszafogott nemzetközi kereslet miatt: ezek okozzák majd a legtöbb fejtörést a cégeknek 2024-ben, viszont a lakossági fogyasztás felfutása már az egész régióban elősegítheti a jobb gazdasági teljesítményt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy-két év is eltelhet, mire azt mondhatjuk, hogy kijöttünk ebből a válságbólÚjra nő a gazdaság, a reálbér és egyszámjegyű az infláció. Ennek örülhetünk, de annak nem, hogy a megélhetési válság ettől még nem ért véget: erről szól a Függő Változó új adása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzédítő tempóban nő a felszámolások száma, de nem ez a legriasztóbb a kkv-szektornakBár a kiugrás látványos, nem csak a nehezedő gazdasági helyzet a magyarázat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVészjósló adatok érkeznek a magyar cégbezárások számárólA kata szigorításán túl a gazdasági helyzet romlása miatt is nehéz helyzetbe kerültek a magyar cégek. A bedőlési hullám még a 2008-as válság idején sem volt ilyen látványos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat cégek csőd felszámolás fizetésképtelenségi eljárások recesszió végelszámolás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.