Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. április 25. 10:03 Világ

A titkos költések miatt szállt el az orosz költségvetés hiánya

Az ukrajnai háború tavalyi kitörése óta a korábbinál sokkal nagyobb figyelem irányul az orosz költségvetésre, mert sokan ez alapján próbálják megfejteni, hogyan hatnak a szankciók az orosz gazdaságra, illetve milyen hosszú háborút képes finanszírozni Oroszország.

A megfigyelők számára pozitívum, hogy Oroszország a háborús körülményekhez képest továbbra is sok költségvetési adatot publikál, ugyanakkor nem meglepő módon a költségvetés egyre nagyobb része esik a titkosított kategóriába: idén ez már az összes kiadás harmada. Ahogy egy a Riddle-ön megjelent cikk szerzője levezeti, a kiugró első negyedéves hiányt nagyon jelentős részben pont az ebbe a csoportba tartozó tételek elszállása okozta.

Azzal kapcsolatban konszenzus van, hogy ebbe a kategóriába a háborúval, illetve általában a biztonsági apparátussal kapcsolatos tételek tartoznak, ám a további pályával kapcsolatban ez már nem mondható el. Az orosz pénzügyminisztérium szerint csak arról van szó, hogy az egész évre tervezett tételek nagy részét az első negyedévben utalták ki, és nem lesz nagyobb a 2023-as költés a tervezettnél. Ezzel kapcsolatban azonban legalábbis kockázatos, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök korlátok nélküli finanszírozást ígért a hadseregnek, és ezek után meglepő lenne, ha az figyelemmel lenne a költségvetési tervekre.

A kiugró – az egész évre tervezett 88 százalékát elérő – első kéthavi hiány alapján sokan már az orosz költségvetés megborulását feltételezték, ez azonban valószínűleg korai várakozás. A fentiek mellett ugyanis ehhez hozzájárult például az áfafizetések és az olajkitermeléshez kapcsolódó adóztatás átalakítása. Ennek hatására márciusban olyan sok bevétel érkezett a büdzsébe, hogy az első háromhavi hiány az egész évre tervezetthez képest 83 százalékra csökkent. Ami még mindig magas arány, de látszik, hogy nem feltétlenül vezet szakadékba az orosz költségvetés útja.

Tavaly a költségvetés hiánya a GDP-hez képest 2,3 százalék volt, idén a hivatalos célszám 2 százalék, bár a legtöbb elemzés 3 és 5 százalék közötti értéket vár. Mivel az orosz állam nem fér már hozzá a nemzetközi tőkepiacokhoz, az elemzés szerint már ennek a finanszírozása is inflációs kockázatokkal jár. Eddig az orosz jegybank kiváló munkát végzett a pénzromlás megfékezése érdekében, de a háború elhúzódásával valószínűleg egyre nő majd rajta a nyomás, hogy az állam finanszírozása érdekében engedje magasabbra az inflációt. Ezt legalább olyan érdekes lesz figyelemmel követni, mint a költségvetés egyenlegét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin az olaj drágulásában bízik, de a kisebb kitermelők ennek keresztbe tesznekKellene a pluszbevétel az orosz költségvetésbe, de a Nemzetközi Energiaügynökség nem számít arra, hogy drágul idén a kőolaj a mostani szintről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország rákapott a jüanra, annak minden hátrányával együttA nyugati pénzügyi szankciók kivetése óta az orosz külső elszámolásokban és a belső pénzpiacon is hódít a kínai fizetőeszköz, míg a dollár és euró használata mérséklődik. A kínai függés azonban hasonló kockázatokkal jár, mint a dollárhegemónia.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegsarcolja az orosz állam azokat a cégeket, akik ki akarnak vonulni az országbólMinden olyan nyugati vállalatnak, amely el akarja adni oroszországi érdekeltségét, be kell fizetnie a tranzakció értékének tíz százalékát az orosz költségvetésbe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ infláció költségvetés költségvetési hiány orosz-ukrán háború Oroszország Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.