Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. április 25. 10:03 Világ

A titkos költések miatt szállt el az orosz költségvetés hiánya

Az ukrajnai háború tavalyi kitörése óta a korábbinál sokkal nagyobb figyelem irányul az orosz költségvetésre, mert sokan ez alapján próbálják megfejteni, hogyan hatnak a szankciók az orosz gazdaságra, illetve milyen hosszú háborút képes finanszírozni Oroszország.

A megfigyelők számára pozitívum, hogy Oroszország a háborús körülményekhez képest továbbra is sok költségvetési adatot publikál, ugyanakkor nem meglepő módon a költségvetés egyre nagyobb része esik a titkosított kategóriába: idén ez már az összes kiadás harmada. Ahogy egy a Riddle-ön megjelent cikk szerzője levezeti, a kiugró első negyedéves hiányt nagyon jelentős részben pont az ebbe a csoportba tartozó tételek elszállása okozta.

Azzal kapcsolatban konszenzus van, hogy ebbe a kategóriába a háborúval, illetve általában a biztonsági apparátussal kapcsolatos tételek tartoznak, ám a további pályával kapcsolatban ez már nem mondható el. Az orosz pénzügyminisztérium szerint csak arról van szó, hogy az egész évre tervezett tételek nagy részét az első negyedévben utalták ki, és nem lesz nagyobb a 2023-as költés a tervezettnél. Ezzel kapcsolatban azonban legalábbis kockázatos, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök korlátok nélküli finanszírozást ígért a hadseregnek, és ezek után meglepő lenne, ha az figyelemmel lenne a költségvetési tervekre.

A kiugró – az egész évre tervezett 88 százalékát elérő – első kéthavi hiány alapján sokan már az orosz költségvetés megborulását feltételezték, ez azonban valószínűleg korai várakozás. A fentiek mellett ugyanis ehhez hozzájárult például az áfafizetések és az olajkitermeléshez kapcsolódó adóztatás átalakítása. Ennek hatására márciusban olyan sok bevétel érkezett a büdzsébe, hogy az első háromhavi hiány az egész évre tervezetthez képest 83 százalékra csökkent. Ami még mindig magas arány, de látszik, hogy nem feltétlenül vezet szakadékba az orosz költségvetés útja.

Tavaly a költségvetés hiánya a GDP-hez képest 2,3 százalék volt, idén a hivatalos célszám 2 százalék, bár a legtöbb elemzés 3 és 5 százalék közötti értéket vár. Mivel az orosz állam nem fér már hozzá a nemzetközi tőkepiacokhoz, az elemzés szerint már ennek a finanszírozása is inflációs kockázatokkal jár. Eddig az orosz jegybank kiváló munkát végzett a pénzromlás megfékezése érdekében, de a háború elhúzódásával valószínűleg egyre nő majd rajta a nyomás, hogy az állam finanszírozása érdekében engedje magasabbra az inflációt. Ezt legalább olyan érdekes lesz figyelemmel követni, mint a költségvetés egyenlegét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin az olaj drágulásában bízik, de a kisebb kitermelők ennek keresztbe tesznekKellene a pluszbevétel az orosz költségvetésbe, de a Nemzetközi Energiaügynökség nem számít arra, hogy drágul idén a kőolaj a mostani szintről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország rákapott a jüanra, annak minden hátrányával együttA nyugati pénzügyi szankciók kivetése óta az orosz külső elszámolásokban és a belső pénzpiacon is hódít a kínai fizetőeszköz, míg a dollár és euró használata mérséklődik. A kínai függés azonban hasonló kockázatokkal jár, mint a dollárhegemónia.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegsarcolja az orosz állam azokat a cégeket, akik ki akarnak vonulni az országbólMinden olyan nyugati vállalatnak, amely el akarja adni oroszországi érdekeltségét, be kell fizetnie a tranzakció értékének tíz százalékát az orosz költségvetésbe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ infláció költségvetés költségvetési hiány orosz-ukrán háború Oroszország Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Fontos

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.