Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. április 12. 13:39 Világ

Putyin az olaj drágulásában bízik, de a kisebb kitermelők ennek keresztbe tesznek

Tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt, hogy az idei első negyedében az ország olaj- és gázbevételei ugyan 1300 milliárd rubellel (15,8 milliárd dollárral) csökkentek, de arra számít, hogy a mostani negyedévben a folyamat megfordul. Erre már csak azért is szüksége lenne az országnak, mert 29 milliárd dollárnak megfelelő hiány jött össze az első negyedévben a költségvetésben.

Az orosz elnök reményeit az olajárak emelkedésére alapozza, de egyáltalán nem biztos, hogy ez a folyamat tartós lesz. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségeseinek múlt heti döntése a kitermelés visszafogásáról mintegy 5 százalékkal felhajtotta ugyan az árakat, de a folyamat itt el is akadt, miközben sokan arra számítottak, hogy rövid időn belül visszatérhetnek a 100 dollár feletti olajárak. (Most 80-85 dollár körül állnak a nyugati világban meghatározó olajfajták.)

Ahogy a Wall Street Journal írja, ennek az amerikai és európai recessziós félelmek mellett leginkább az az oka, hogy több kisebb termelő is növelte a felhozatalát. A legjelentősebb ezek közül Nigéria, amely idén februárban napi 350 ezer hordóval termelt ki többet, mint 2022 szeptemberében. Ennek leginkább az áll a hátterében, hogy miután a sorozatos lopások miatt leállították több vezeték működését, a vállalatok már uszályokkal szállítják az olajat a Niger-deltában, fegyveres kísérettel. Kazahsztán kitermelése napi 240 ezer hordóval nőtt, Iráné 200 ezerrel, Norvégiáé 189 ezerrel, Brazíliáé 83 ezerrel, míg az Egyesült Államoké 67 ezerrel.

Februárban még az orosz kitermelés is magasabb volt 161 ezer hordóval a tavaly szeptemberihez képest, de várhatóan félmillióval csökkentik. Szaúd-Arábia februárban már 560 ezer hordóval fogta vissza a kitermelését, míg az Egyesült Arab Emírségek negyedmillióval 2022 szeptemberéhez képest.

A további csökkentéseknek a piacvesztés lehet a kockázata a nagy kitermelők számára, ha ugyanis gyenge a kereslet – és a nem túl fényes világgazdasági kilátások alapján erre jó esély mutatkozik –, akkor az árak megtámasztásához olyan kitermelés-visszafogás kell, ami jelentősen csökkentené a bevételeket, miközben más termelők benyomulhatnak a szabadon hagyott piacokra. A kockázatokat mutatja a Nemzetközi Energiaügynökség friss rövid távú piaci prognózisa is, amely szerint a kitermelés-visszafogásokat figyelembe véve is többletes lesz idén az olajpiac. A szervezet nem számít arra, hogy drágulna idén az olaj a mostani szintről, amely egyébként nagyjából a március elejinek felel meg.

A földgázzal kapcsolatban szintén rengeteg a bizonytalanság, de mivel Oroszország maga csavarta le európai vezetékes szállításait – és ezt a mennyiséget Ázsiába nem tudja átirányítani –, a bevételnövekedés potenciálja sokkal kisebb, mint korábban. Hacsak nem kezdené el növelni a szállításokat, ez azonban nagy meglepetés lenne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokan nem hiszik el, hogy még drágább lesz az olajA piaci mozgások szerint sokan kételkednek benne, hogy az OPEC+ kitermelést csökkentő lépése tartósan képes megtámasztani a nyersanyag árfolyamát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfelezték Oroszország olajbevételeit a szankciókAz orosz olajexport mennyisége nem esett vissza, de sokkal kevesebbet kerestek vele februárban, mint egy évvel korábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal többet fizetünk az orosz gázért, mint a máshonnan érkezőértTavaly év végén akadt olyan hónap, amikor az orosz importgáz átlagára több mint duplája volt a más országokból behozott gázénak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz kőolaj kőolaj-kitermelés olajár OPEC Oroszország vlagyimir putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.