Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. február 1. 11:37 Világ

Egyre látványosabban alakul hadigazdasággá Oroszország

Az Ukrajna lerohanását követő nemzetközi szankciók erejét a háborús kiadásokkal tudja csak ellensúlyozni az orosz ipar, amelynek teljesítménye nagyjából szinten maradt tavaly, mintegy 0,7 százalékkal csökkenhetett – írja a Bloomberg még a hivatalos adatok közzététele előtt. Az ipari termelés eredménye valamelyest ellensúlyozni tudta a többi szektorban bekövetkezett visszaesést, a teljes orosz gazdaság körülbelül két százalékkal esett vissza 2022-ben.

Az állami kiadások felpörgetését jelentős részben az tette lehetővé, hogy az energiaexportra nem vonatkozott érdemi korlátozás egészen év végéig. A drasztikusan megugró energiaárak pedig jelentős mértékben kompenzálni tudták a szankciók okozta károkat az állam költésén keresztül.

A Bloomberg Economics szakértői szerint idén 2 százalékos növekedést fog elkönyvelni az orosz ipar a háborús kiadások miatt,

de az életkörülmények tovább romlanak majd, és a fogyasztás stagnál. 

A tavaly felpörgő szektorok mindegyike valamilyen módon kapcsolódik a háborúhoz, illetve az import kényszerű kiváltásához. A hivatalos orosz statisztika szerint 2022 első 11 hónapjában

  • a gyógyszeripar ment a legjobban, 14,3 százalékos növekedéssel;
  • a nyomdaipar 9,6 százalékkal nőtt;
  • a fémipari termékek – amelyek közé a fegyverek és a lőszerek is tartoznak – kibocsátása 5,2 százalékkal futott fel;
  • az egyebek mellett repülőgépek és rakéták vezérlésére használható számítógépes és elektronikai termékek előállítása pedig 4 százalékkal nőtt.

Ezzel szemben a dohány-, a textil-, a faipar, valamint az autóipar visszaesett. A leginkább érintett szektor egyértelműen a járműveké, ott 44 százalékos mínuszba lökték a szankciók a gyártást.

Az orosz központi bank jelentése szerint az idei év második felében a munkaerőhiány árnyékolhatja be az ipari növekedés ütemét. Azt ugyan nem részletezték, hogy ebben mekkora szerepet játszik a háború, de tudható, hogy tavaly ősszel legalább 300 ezer embert soroztak be, és több mint kétszer ennyien hagyták el az országot, jórészt a behívástól tartva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a háztartási gépeket is féltik az orosz hadseregtől Az orosz hadiipar javarészt amerikai csipeket használ, ezekhez viszont a szankciók szigorodásával nehezebb hozzájutni. Egyes hírek szerint hűtőgépek bontására kényszerülnek, de a kínai import és a csempészet is virágzik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz összeomlás elmaradt, de nem fényesek a kilátásokAz orosz gazdaság új körülményekhez történő alkalmazkodási periódusa jövő őszig tarthat, de a visszaesés valószínűleg csak 3-5 év múlva ér véget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtakAz invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Világ gazdaság háború invázió Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.