Hírlevél feliratkozás
Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

(Hartvig Áron a Cambridge Econometrics budapesti irodájának elemzője, az Ekonomi a G7 véleményrovata)

A háztartási napelemek elszámolási rendszerének tavalyi megváltoztatása arra ösztönzi az otthonokat, hogy telepítsenek akkumulátort is a napelem mellé. Az akkumulátorok azonban pluszköltséget jelentenek, így támogatás nélkül nem, vagy sokkal lassabban térül meg egy háztartási napelem-beruházás. Ez pedig jelentősen visszavetheti a háztartási napelemek hazai elterjedését. A villamosenergia-ellátó rendszernek azonban szüksége van erre a változásra, mert akkumulátorok nélkül a háztartási napelemek elszaporodása további gondokat okozna a hálózatban és időről-időre újabb napelem-csatlakozási stopokra lenne szükség, hogy ne váljon túlterheltté a hálózat.

A háztartási napelemek által megtermelt áram nettó elszámolásáról bruttó elszámolásra történt átállással a napelemek megtérülési ideje jelentősen megnőtt. Korábban a nettó elszámolási rendszerben a betáplálással – azaz a napelem által megtermelt, de a háztartásban fel nem használt és a rendszerbe betermelt áram esetén – a saját fogyasztás teljes értékét, vagyis a jelenlegi normál rezsicsökkentett áramárak mellett kilowattóránként 36,9 forintot lehetett így elszámolni. A bruttó elszámolás azonban a korábbi rendszerhez képest alacsonyabb betáplálási árakat kínál – jelenleg kilowattóránként 5 forintot – és ezzel arra ösztönzi a háztartásokat, hogy a megtermelt villamos energiát inkább maguk használják fel és ne öntsék rá a hálózatra.

Erre a logikára épül a jelenlegi 75,8 milliárdos napelem-pályázat is, amely a költségek 66 százalékát, legfeljebb 5 millió forintot fedez vissza nem térítendő támogatás formájában. A támogatási feltételek közé tartozik, hogy az adott háztartás egy 4-5 kW-os napelemes rendszert és egy 7,5-10 kWh kapacitású tárolót is telepítsen. A pályázat célja, hogy a háztartások saját célú termelését és felhasználását, valamint a lakosság energetikai szempontú öngondoskodását ösztönzze, és megőrizze a villamosenergia-hálózat egyensúlyát.

A hálózat kiegyensúlyozottsága már jó ideje központi probléma, elég ha csak a korábbi napelem-csatlakozási stopra gondolunk. A csatlakozási stop bevezetésére azért volt szükség, mert a közműhálózat már nem volt képes több lakossági áram befogadására azokon területeken, ahol már sok napelem csatlakozott a hálózatra. A korlátozást később fokozatosan feloldották, mivel egyes területeken több, máshol kevesebb napelemet telepítettek a háztartások, ahogyan az alábbi térképen is látszik. A korlátozások feloldásához és a hasonló jövőbeli helyzetek elkerüléséhez létfontosságú, hogy a háztartási akkumulátorokkal kombinált napelem-telepítések elterjedjenek, és a területi eloszlásuk is megfelelő legyen.

Háztartási napelem tulajdonosok aránya az 1-3 lakásos otthonokhoz viszonyítva 2022-ben, saját számítás. Forrás: KSH, MEKH.

A háztartási akkumulátorok nem csupán hazánkban egyre népszerűbbek, 2022-ben Európa-szerte 83 százalékkal nőtt a háztartási akkumulátorok telepítése, így körülbelül 455 ezer otthonba került akkumulátor. Így az akkumulátorokkal ellátott európai háztartások száma már 1,1 millióra tehető. A legtöbb akkumulátort a napelemes rendszerrel együtt vásárolták, így azok a napközben megtermelt napenergiát tárolják.

Hazánkban nincs elérhető statisztika arról, hogy jelenleg hány háztartási akkumulátor üzemel.

A jelenleg futó napelem-pályázat maximum 15 160 beruházást támogat, és ezeknek a támogatás hatálybalépésétől számított 24 hónapon belül kell megvalósulniuk, vagyis 2026 végére szinte biztosan több mint 15 ezer háztartási akkumulátor kapcsolódik majd a hazai villamos hálózatra.

Egy friss kutatásunk keretében megvizsgáltuk, hogy a háztartási akkumulátorok bevezetése milyen hatással lehet a magyar villamosenergia-hálózatra, illetve hogyan alakulhat a számuk 2050-ig különböző támogatási programokat feltételezve.

A kutatás alapján elmondható, hogy

az akkumulátorok elterjedését a beruházás megtérülése befolyásolja a leginkább.

Telepítésük jelentősen drágább a csupán napelemeket tartalmazó beruházásoknál, ezért fontos kiszámítani, hogy mennyi haszonnal jár, ha eltároljuk a napközben megtermelt napenergiát, ahelyett, hogy a hálózatba táplálnánk be.

Az a háztartás, amely energiatárolóval együtt telepít napelemet, úgy tudja csökkenteni a villanyszámláját, hogy ahelyett, hogy 5 Ft/kWh áron betáplálná a hálózatba a fel nem használt napenergiát, eltárolja és az esti órákban használja fel. Így az esti órákban, amikor már nem süt a nap, cserébe a legmagasabb az energiafogyasztás, nem kell a hálózatból villamos energiát vásárolnia 36,9 Ft/kWh áron, tehát kilowattóránként 31,9 forintot (a rezsicsökkentett villamosenergia-ár és a betáplálási ár különbsége) spórolhat a tárolással. Az alábbi ábra szemlélteti, hogy a háztartási akkumulátorok napon belül mikor és hogyan szolgálják a háztartások energiaigényét.

Az akkumulátorok működtetésének logikai vázlata.

Kutatásunk eredményei alapján elmondható, hogy

amennyiben a következő napelem-pályázatok nem támogatják az energia-tárolók telepítését, akkor a háztartási akkumulátorok nem terjednek el széles körben,

és csak kis mértékben járulhatnak hozzá a rendszer rugalmasságához.

Támogatás nélkül az otthonok csupán 2,4 százaléka, nagyjából 66,2 ezer háztartás telepítene akkumulátort 2050-ig,

ami a mostani napelem-telepítési számokhoz képest meglehetősen alacsony lenne. Következésképpen a villamosenergia rendszerre gyakorolt hatásuk is elhanyagolható lenne. A vizsgált időszak végén, 2050-ben is csupán 20 MW terhelést tudnának átvenni az esti csúcsidőszaki fogyasztásból az akkumulátorok – azt is többnyire nyáron, amikor bőségesen áll rendelkezésre a napenergia.

Tehát támogatás nélkül a háztartási energiatároló kapacitás várhatóan nem növekszik jelentősen, mert az alacsony villamosenergia-árak és a jelenlegi magas akkumulátorárak miatt a háztartások nem költenének maguktól akkumulátorokra is.

Megvizsgáltunk egy olyan szcenáriót is, amelyben 50 százalékos állami támogatást feltételeztünk a háztartási akkumulátorok telepítésére 2050-ig. Ekkora mértékű támogatás mellett számos háztartás dönthet úgy, hogy akkumulátort telepít. A számítások alapján több mint 900 ezer háztartási akkumulátor kerülhetne így a rendszerbe 2050-ig, ami összesen 4,1 GWh-nyi tárolókapacitást jelentene. Ez már elegendő ahhoz, hogy a háztartások villamosenergia-fogyasztását a napenergia termeléséhez igazítva az esti fogyasztási csúcsot napközbenre helyezzük át nyáron, és télen is jelentősen csökkentsük az esti csúcsot.

Ahogyan az ábrán látszik, nyáron az akkumulátorok közel 600 MW-nyi terhelést tudnak felvenni napközben, amikor töltődnek, és 250 MW terhelést adnak le este, amikor a háztartások felhasználják az eltárolt energiát. Ezek a számok meglehetősen alacsonyabbak télen, mivel ekkor a napelemek kevesebb energiát termelnek.

Háztartási akkumulátorok átlagos nyári és téli teljesítménye.

Az elemzés alapján világos, hogy a jelenlegi lakossági villamosenergia-piaci körülmények mellett a háztartási akkumulátorok nem tudnak jelentősen elterjedni támogatás nélkül. Jelentős mértékű támogatás szükséges ahhoz, hogy megérje a háztartásoknak a beruházás.

Azonban az anyagi támogatáson kívül másképpen is kedvezőbbé lehet tenni a háztartási akkumulátorok telepítését. A jelenlegi rendszerben a villamosenergia-szolgáltató nem tesz különbséget a díjszabásban aközött, hogy az otthonok mikor fogyasztanak áramot. Napközben jelentősen olcsóbban lehet villamosenergiát előállítani az esti órákhoz képest, amikor a gáztüzelésű erőművek helyettesítik a napelemeket.

Az akkumulátorok megtérülési ideje jelentősen javulhatna egy csúcsidős árazási csomaggal, ahol a háztartások alacsonyabb árat fizetnek az áramért napközben, mint este. Így a háztartások többet spórolhatnának azzal, hogy az esti órákban az akkumulátorban eltárolt energiát használják fel, és nem a hálózatból vételezik azt.

Néhány országban, például Ausztráliában is, a háztartások rendelkezésére állnak már olyan díjcsomagok és applikációk, amellyel az otthonok optimalizálhatják, hogy mikor töltik az akkumulátorukat, és mikor használják fel a tárolt energiát.

A háztartások tovább javíthatják a napelem-beruházás megtérülését azzal, ha növelni tudják a megtermelt energia közvetlen felhasználását. Ha a háztartási gépeink használatát a napos időszakokra időzítjük, akkor az otthon megtermelt napenergiából használjuk a mosó- vagy mosogatógépeket, ahelyett, hogy a hálózatból vennénk meg az áramot. Ennek számos előnye van a hálózat szempontjából is, és hosszútávon segíthet csökkenteni a villamosenergia-kiadásokat.

A tiszta energiaforrásokra történő átállás jelentős változásokkal jár a villamosenergia-rendszerben. Ezért kulcsfontosságú, hogy a támogatások és a szabályozói környezet ehhez rugalmasan alkalmazkodjon. A korábbi napelem-elszámolási módszer nem ösztönözte a háztartásokat arra, hogy helyben használják fel a megtermelt napenergiát, ez pedig oda vezetett, hogy csatlakozási stopot kellett bevezetni.

A bruttó elszámolás megfelelő ösztönzőt nyújt a helyben termelt energia helyben történő elfogyasztására, azonban

támogatás nélkül várhatóan vissza fog esni a napelemek elterjedése, mert az ehhez szükséges akkumulátor-telepítés megdrágítja a projekteket.

Olyan szabályozási és támogatási programra van tehát szükség, amely mellett továbbra is megéri napelemet telepíteni és a megtermelt energiát minél nagyobb részben helyben fel is használják a háztartások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden ötödik házon van napelem a listavezető magyar településenA magyarországi lakások 4 százalékának volt napeleme a 2022-es népszámlálás alapján. A járások közül a budakeszi, a gárdonyi és a pilisvörösvári volt a listavezető.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit tehetnek a napelemesek, ha nem akarják olcsón eladni a nyári feleslegáramukat?Lekapcsolni? Átvezetni a szomszédba? Vagy bele a villanyautóba? Kétszázezer család agyal ezen, de nem látszanak igazán jó megoldások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet megújuló energia napelem Napenergia Plusz Program támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.