Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2022. április 23. 04:34 Élet, Podcast

A magyar az egyik leglazább bevándorlási szabály, de kik akarnak idejönni?

A bevándorlásnak számos formája van, de az orosz-ukrán háború kitörése óta leginkább a dollármilliárdos orosz oligarchák európai befektetései és tartózkodása került az érdeklődés középpontjába.

Az EU és a világ számos országában van arra lehetőség, hogy valamilyen anyagi ellenszolgáltatásért cserébe gyorsított vagy egyszerűsített eljárással kapjanak külföldi befektetők engedélyt a letelepedésre. A legtöbbet a ciprusi és máltai állampolgársági programokról, illetve az Egyesült Királyság aranyvízum-rendszeréről lehetett hallani – amit éppen az orosz oligarchák miatti tiltakozások nyomán szüntettek meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb tízezer kétes hátterű oroszt engedtek be az EU-ba jó pénzértErős versenybe nevezett be a magyar letelepedési kötvényprogram, amely még úgy is az uniós engedélyek negyedét produkálta, hogy csak az előző évtized felében működött.

A tartózkodási vagy letelepedési engedély, akár az állampolgárság megszerzését akkor teszik lehetővé a hagyományoshoz képest egyszerűsített úton, ha ez a „nemzeti érdeket” szolgálja, még ha ezeket nem is minden esetben hívják programnak. Elég csak arra gondolni, hogy sportolók honosítása milyen hosszú ideje bevett gyakorlat.

A bevándorlók előtt nyitva álló lehetőségek sokaságában Ürögdi Barbara, a Helpers Hungary Kft. egyik alapítója és ügyvezetője segített eligazodni. Ők a Magyarországra érkező külföldi üzletembereket vagy bevándorlókat segítik ügyintézésben, cégalapításban. A cég kimondott célja a bevándorlással kapcsolatos tájékoztatás. Ebből a célból tavaly kiadták Bryan Caplan amerikai közgazdász közgazdász Szabad a pálya: Vajon mit mond a tudomány a bevándorlásról? című, a bevándorlási korlátozások eltörlése mellett érvelő képregényét, és pár hete konferenciát is szerveztek Caplan és számos más nemzetközi bevándorlási szakértő részvételével.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

A tapasztalataikat összegezve Ürögdi Barbara elmondta, hogy

Magyarországon van az egyik legmegengedőbb bevándorlási szabályozás az Európai Unióban. Nálunk az egyik legkönnyebb tartózkodási engedélyt szerezni, leggyorsabb munkavállalási engedélyt szerezni. Pár nap alatt lehet egy céget alapítani.

A külföldiek, akik céget alapítanak Magyarországon vagy dolgozni jönnek ide, tartózkodási engedélyhez juthatnak. Ez meghatározott időre szól, de nagyon értékes nemzetközi viszonylatban, hiszen az egész schengeni övezetben szabadon lehet mozogni ennek birtokában 180 napból 90-et. Ez pedig nagy érték egy vállalkozónak, aki az európai piacokra igyekszik.

Sokak számára a még az európai nagyvárosokhoz képest is csekély mértékű bűnözés és az alacsony árszínvonal is fontos hívószavak Magyarország mellett. Bár jelenleg növekszik az infláció, de ez az olyan országokhoz képest, mint az elszálló – bőven két számjegyű – inflációval küzdő Irán vagy Törökország, még mindig kiemelkedő stabilitásnak számít.

A hazai üzleti környezet is vonzó a vállalkozóknak: nemcsak a 9 százalékos, rekord alacsony társasági adó miatt, hanem általában is kedvezőnek mondhatók a hazai adók az áfa kivételével (ami a nemzetközi kereskedőket nem érinti). Emellett nagy előny, hogy gyorsan lehet céget alapítani, amely azonnal megkapja a másutt komplex folyamathoz kötött közösségi adószámot, és már kereskedhet is.

A gyorsaságnak máskor is fontos szerepe lehet: amikor egy új gyár, iroda felépítését tervezi egy EU-n kívüli vállalkozó vagy cég, és kezdetben a technológiai adottságok miatt az anyaországból kell munkavállalókat hozni, akkor Magyarország előnyben van az EU más országaihoz képest.

Míg Magyarországon két-három hónap alatt lehet munkavállalási engedélyt szerezni, Csehországban és Lengyelországban ez fél-háromnegyed év is lehet

– emelte ki Ürögdi Barbara.

Hazánk jellemzően a Kínából, Közel-Keletről, Dél-Afrikából érkezők körében népszerű, de sokan jönnek Észak-Amerikából és Ázsia más országaiból is. Magyarországra azonban nem az oligarchák, milliárdosok költöznek. Sokkal jellemzőbb, hogy kkv-k, vállalkozók számára vonzó hazánk, vagy olyan nemzetközi cégek leányvállalatai számára, akik megversenyeztetik a régió költséghatékony piacait, és a fenti előnyök miatt minket választanak. 100-200 ezer euró befektetéssel is lehet nálunk vállalkozást indítani, ami hazai szemmel nem kis összeg, de ez nagyon alacsony ahhoz képest, mintha valaki nyugat-európai országokban szeretné ugyanezt megtenni.

A beszélgetésben ezen kívül arról is volt szó, hogy miért és kinek érte meg részt venni a magyarországi – meglehetősen ellentmondásos eredményességű és több mint kétes megítélésűletelepedési kötvényprogramban, honnan és miért indultak a befektetési bevándorlási programok a világban, és milyen szerepe van ezekben a karibi szigeteknek vagy akár Svájcnak.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit látunk a történelemből, ha a magyar cseppen keresztül nézzük a világ tengerét?Többet és mást is láthatunk a magyar történelemből, ha nem nemzeti fókuszból, hanem a globális trendek helyi hatásai felől közelítjük meg. Laczó Ferenc és Varga Bálint az e heti G7 Podcast vendégei.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk900 ezer eltűnt ellenzéki szavazó, totális Fidesz-dominancia - a választások eredményeit értékeltükHova lett nagyjából 900 ezer szavazó az ellenzéki táborból, és mi határozta meg leginkább települési szinten a Fidesz-támogatottságát? Ezt jártuk körül az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBárki is nyeri a választásokat, kellemetlen gazdaságpolitikai dilemmák várnak ráElszálló infláció, tarthatatlan költségvetési helyzet, és energiapiaci káosz: G7 Podcast a következő kormányzati ciklus kezdetét meghatározó gazdaságpolitikai kihívásokról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNémetország ráeszmélt, hogy reagálnia kell az orosz fenyegetésreAz e heti G7 Podcast arról szól, hogy miért nehéz Németországnak védelmi és gazdaságpolitikát váltania, és mire elég a kilátásba helyezett 100 milliárdos védelmi fejlesztési alap.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közlekedés finanszírozása a feje tetejére állt, újragondolhatjuk a városi terek használatátAutózni, vonatozni és villamosozni is másképp fogunk a koronavírus-járvány után, a messzebbről ingázók miatt egyre jobban szétterülnek az agglomerációk. A G7 podcast e heti vendége Hörcher Dániel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Az eddiginél is nagyobb borzalmakra kell felkészülni” - a háború első két hetét értékeltükElkerülhető lett volna-e a háború, és miért pont most tört ki? Mire elegendőek a nyugati szankciók, és mit akar Putyin? Az e heti G7 Podcastban többek között ezeket is körüljártuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem ragadtunk a közepes jövedelmi csapdában, de a további felzárkózáshoz reformok kellenekA V4-ek, illetve Románia, Horvátország és Szlovénia is közelebb került az EU-átlaghoz a csatlakozás után, az e heti G7 Podcastban Mátyás Lászlóval arról beszélgettünk, min múlik, hogy ez a felzárkózás folytatódik-e.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Podcast bevándorlás letelepedési kötvény podcast versenyképesség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2024. március 18. 10:11 Adat, Élet

Hol eszik a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt Európában?

Több mint négyszer annyi gyümölcsöt és zöldséget esznek átlagosan Albániában, mint Szlovákiában. A magyar fogyasztás Európa alsó negyedében van.

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.