Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2022. március 26. 04:34 Podcast, Világ

Németország ráeszmélt, hogy reagálnia kell az orosz fenyegetésre

A második világháború utáni, modern Németország hagyományosan pacifista álláspontot képviselt a külpolitikában. Az ukrajnai orosz agresszió viszont ráébresztette Berlint, hogy csökkentenie kell a radikális antimilitarizmusán, mert az már nem szolgálja tovább a kontinens biztonságát. A váltás nehezen megy Németországnak, de most komoly védelmi fejlesztéseket helyeztek kilátásba. Az e heti podcast arról szól, hogy miért nehéz Németországnak védelmi- és gazdaságpolitikát váltani, és mire elég a kilátásba helyezett 100 milliárd eurós védelmi fejlesztési alap.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

A podcastban megszólalók: Polyák Pálma, a firenzei Scuola Normale Superiore kutatója és Csiki Varga Tamás, az NKE Startégiai Védelmi Intézet munkatársa.

A németek modern pacifizmusa azzal egészül ki, hogy a szövetségi állam sok  éven keresztül költségvetési többletet produkált. Keveset költött infrastruktúrára, kutatás-fejlesztésre és a hadseregre is. Polyák Pálmát a német fiskális szigor eredetéről és arról kérdeztem, hogy kinek kedvez a költségvetés egyensúlyban tartása.

Én elég radikális vagyok ebben a témában. A kutatásomból az derül ki, hogy ez senkinek sem kedvez. Nem a gazdasági ráció, hanem egy politikai kultúra eleme az, hogy a németek ragaszkodnak az alacsony államadóssághoz. […] ez egy népszerű dolog, és a politikai pártok nem szeretnének ellene menni. A német döntéshozók természetesen nem ezt mondják. Az egyik érvük az, hogy a következő generációk válláról leveszi a terhet az alacsony államadósság, és hogy az alacsony állami költekezés versenyképessé teszi az exportot

– mondja Polyák Pálma, de mind a két érvvel vitába száll a hanganyagban.

A koronavírus-válság, a 2021-es árvizek és az ukrajnai orosz agresszió rámutatott, hogy bizonyos helyzetekben nagyobb szerepet kell vállalnia Németországnak azért, hogy megőrizzék a németek és Európa polgárainak biztonságát. Azonban így is nehéz irányt váltani a szövetségi rendszerben.

A (politikai) szereplők sokszor értik a problémát, és szeretnének is kezdeni vele valamit – beszéljünk például a zöld- vagy a védelmi beruházásokról – de nem tudnak dönteni, hogy pontosan hogyan költsenek és mire. Ebből a patthelyzetből sokszor jön ki az az eredmény, hogy marad a status quo. Ez egy fontos mechanizmus a kompromisszumokra épülő német döntéshozatalban

– mutatja be a problémát Polyák Pálma.

Az ukrajnai háború kitörése után egy 100 milliárd eurós védelmi fejlesztést helyezett kilátásba a szövetségi kormány, ami rengeteg pénz: a német hadsereg durván kétévnyi költségvetése. Miközben magát a költségvetést is megemelnék a NATO által elvárt szintre (ami a német GDP 2 százalékának megfelelő összeg, 70-80 milliárd euró évente). Olaf Scholz kormányának javaslatához a radikálisan megváltozott közvélemény adja a politikai hátteret. Szakítva a több évtizede uralkodó pacifista állásponttal, a többség most támogatni szeretné az ukránokat az orosz agresszióval szemben.

Trendfordulóhoz értük a német közvélemény és politikai elit hozzáállásban. Sokkhatásként írható le az, amit az orosz agresszió Ukrajnában okozott. Olaf Scholz február 27-én jelentette be a német védelmi politika 180 fokos fordulatát; ukrajnai fegyverszállításokat, a Budeswehr fokozott fejlesztését.*A háború kitörése előtt a fegyverszállításokat csak a német társadalom 20 százaléka támogatta. A háború kitörése után pár nappal a fegyverszállítást már a német lakosság 78 százaléka támogatta, és 68 százalékos volt a támogatottsága annak, hogy Németország megerősítse a katonai jelenlétét a keleti NATO-tagállamokban

– szemlélteti a az elmúlt hetek fordulatait Csiki Varga Tamás.

Jelenleg komoly viták folynak Berlinben arról, hogy hogyan fejlesszék a haderőt, és meddig kéne pörgetni az állami költekezést. Az álláspontok radikálisan eltérnek a kormányzó pártkoalíción belül is, néhány konkrétum viszont már körvonalazódik.

A 100 milliárdos alapból történő költések legalább két területet kell érintsenek; a Bundeswehr bevethetőségét kell javítani, ami nem aprópénz, de tételében nem is hatalmas. Azt kell pótolni, amit az elmúlt másfél évtizedben elveszített a Bundeswehr. A másik fejlesztési irány az igazi nagy tétel: modern fegyverrendszerek beszerzése. Németország döntött 35 darab F-35-ös amerikai vadászrepülőgép beszerzéséről. […], emellett még terveznek 15 darab Eurofightert venni, a kettő együtt el fog vinni 15 milliárd eurót, ez ekkora tétel. Terveznek különböző lőszereket, rakétákat venni, ez is 20 milliárd eurós tétel, és vannak szállítóeszközök, amik összesen 9-10 milliárd euróba kerülhetnek. Tehát nagyon gyorsan ott vagyunk, hogy a pénz felét elköltötték

– vázolja Németország eddig ismert terveit Csiki Varga Tamás.

A jelenlegi fordulatok elsősorban a pénzről szólnak. Németország továbbra is ragaszkodni fog ahhoz a politikájához, hogy csak partnerországokkal, szövetségekkel hajlandó világpolitikai szerepet vállalni – mondja Csiki Varga Tamás. A hadászati képességek fejlesztése 10-15 évet is igénybe vehet. Addig azt várhatjuk, hogy Németország és Franciaország vezetésével az EU tagállamai törekedni fognak arra, hogy erősebb legyen az európai védelmi együttműködés és az európai önálló cselekvési képesség. Európa csökkenő világpolitikai súlya és a keleti fenyegetés erősödése is ebbe az irányba tolja a folyamatokat.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Korábbi adásaink:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közlekedés finanszírozása a feje tetejére állt, újragondolhatjuk a városi terek használatátAutózni, vonatozni és villamosozni is másképp fogunk a koronavírus-járvány után, a messzebbről ingázók miatt egyre jobban szétterülnek az agglomerációk. A G7 podcast e heti vendége Hörcher Dániel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Az eddiginél is nagyobb borzalmakra kell felkészülni” - a háború első két hetét értékeltükElkerülhető lett volna-e a háború, és miért pont most tört ki? Mire elegendőek a nyugati szankciók, és mit akar Putyin? Az e heti G7 Podcastban többek között ezeket is körüljártuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem ragadtunk a közepes jövedelmi csapdában, de a további felzárkózáshoz reformok kellenekA V4-ek, illetve Románia, Horvátország és Szlovénia is közelebb került az EU-átlaghoz a csatlakozás után, az e heti G7 Podcastban Mátyás Lászlóval arról beszélgettünk, min múlik, hogy ez a felzárkózás folytatódik-e.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHat-nyolc százalékkal többet adóznak az alacsonyabb jövedelmű magyarok a jobban keresőknélHa együtt nézzük az szja, az áfa és a családi adókedvezmények hatását, a magyar adórendszer a rosszabbul keresőktől a tehetősebbek felé oszt újra. Krekó Judittal beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnyagilag és lelkileg is kizsigereli a munkavállalókat a szexkamera-iparágA tehetősebb fogyasztók igényeit a kevés pénzért sokat dolgozó szegény tömegek elégítik ki az iparágban - mondják szakértő beszélgetőtársaink.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok pénz keres gazdát, de furcsa, szögletes szabályoknak kell megfelelniA G7 eheti podcastjában egy angyalbefektetővel, egy startup vezetőjével és egy egyetemi docenssel beszélgettünk. A befektetők sokféle szabályai megnehezítik a rugalmasságot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBővítette az ország mozgásterét, de a demokráciát gyengítette a magyar pénzügyi nacionalista fordulatMi volt Magyarország pénzügyi nacionalista fordulatának logikája? Piroska Dórával, a CEU adjunktusával beszélgettünk a kutatásai alapján a G7 Podcast e heti adásában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Világ államadósság németország orosz-ukrán háború Ukrajna védelem politika Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.