Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2022. február 19. 04:34 Podcast

Anyagilag és lelkileg is kizsigereli a munkavállalókat a szexkamera-iparág

Az internetes szexmunka a közéletben és a médiában is egyre elfogadottabb lett az elmúlt évtizedekben, pedig világszerte nők és férfiak százezreinek jelent lelki és fizikai terhet a digitális szex, amely az azt közvetítő platformoknak mesés profitot hoz. Szociológiai munkákból látható, hogy még a szakma elhagyása után évekkel később is lelki terhet jelent a tartalomgyártásban résztvevőknek ez a nem is túl magas fizetséget kínáló munka.

Különösen problémás, hogy világszerte rengeteg olyan hír jelenik meg, amely arra koncentrál, milyen jól lehet keresni a kamerák előtt nyújtott szexuális szolgáltatásokkal. Kiváló magyar példa erre a 2020-ban a Velveten és a Blikkben is közzétett beszámoló: 46 évesen álomfizetést, Porschét tudott ezzel egy családanya elérni.

Mindez azonban csak a kirakat. Más platformokhoz hasonlóan itt is csak kerekítési hibának számító keveseknek van esélye arra, hogy jelentős bevételre tegyenek szert, a többségnek kifejezetten rosszul fizető, gyakran egy életre szóló nehézséget jelentő élményt nyújt a szexkamera-üzlet. Hiszen aki egyszer is megjelent ilyen platformokon, soha nem tudja, a jövőben mikor és hol tűnnek fel róla fényképek vagy videók. Ennek ellenére ez a világ alig ismert, még tudományos kutatásokban is alig jelent meg eddig.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

A szexkamerás üzletet egyébként egyre inkább „webkamerás modellkedésként” kezdik emlegetni az ebben érdekelt vállalatok és a média is. Ez azonban eltávolítja a valódi mivoltát: a szereplők online formában kukkolóknak adnak szexuális tartalmat. Viharos gyorsasággal ível fel ez az iparág, amit Magyarországon leginkább a piacvezető LiveJasmin tulajdonosának, Gattyán Györgynek az évről évre növekvő vagyona kapcsán láthatunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz átláthatatlan Gattyán-birodalomban csak a felnőtt tartalomban sejlik fel a pénzHa végigvesszük a publikus üzleti adatokat, akkor a nyilvánvaló rejtőzködés mellett azt látjuk, hogy csak a LiveJasmin van, alig más.

Barna Emília, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének egyetemi docense és Katona Noémi, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének munkatársa azt kutatja, hogyan élik meg a szexkamera iparágat a benne dolgozó emberek. Mindketten a Helyzet Műhely tagjai, és ennek keretében született meg (a Replika folyóiratban) a témában tudományos közleményük.

Ami talán a legérdekesebb, hogy a mára 1600 fősre nőtt Docler birodalom hogyan tud erre a területre folyamatosan elegendő munkatársat találni. Többen arról számoltak be, hogy informatikusként, programozóként a kiválasztási folyamat során sem voltak tisztában azzal, hogy milyen céghez is mennek dolgozni. Barna Emília szerint az, hogy a dolog nincs stigmatizálva, nagyon komoly munka eredménye, a szexipart ugyanis eltávolítják maguktól az érintettek, a Docler honlapján például ez sehol nem jelenik meg.

A szexkamera-oldalak informatikai háttere mellett rengeteg adminisztrátorra is szükség van, akik felügyelik az oldalt, de a modellekkel is egyre gyakrabban egy külön csapat dolgozik. Adminisztrátorok irányítják a munkájukat, chatelnek a sokszor angolul vagy más nyelveken nem beszélő modellek helyett, segítenek a stúdiók kialakításában és dekorálásában. A szexkamerázást önálló, szabad foglalkozásként beállítani kívánó Live Jasmin és versenytársainak kommunikációja ellenére ugyanis a modellek jelentős része nem otthonról, hanem stúdiókból dolgozik.

Nagyon keveset lehet tudni arról, hány modell lehet világszerte, vagy akár itthon. Az egyik globális központ Románia, Katona Noémi azt mondja,

van ahol azt olvastam, hogy ott 100 ezer, mások szerint félmillió modell van. Ezek hatalmas számok.

A platformok elméletileg (és saját elmondásuk szerint is) odafigyelnek arra, hogy csak legálisan dolgozó szereplőik legyenek. Az önállóan regisztráló modellek esetében ez még csak-csak hihető, ám arra is van lehetőség, hogy stúdiók regisztráljanak modellt – és azt senki nem ellenőrzi, hogy ezek valóban legálisan foglalkoztatják-e a modelleket.

A szexkamera iparágban a LiveJasmin mellett 5-6 másik nagyobb platform van, de még több száz kisebb céget is össze lehet gyűjteni. Ezt pedig maga a rendszer kialakítása is ösztönzi: a modelleknek a bevétel legjobb esetben harmadát kell az oldalaknak jutalékként megfizetni, ám ezt csak a legfoglalkoztatottabbak érhetik el.

A többség számára az a realitás, hogy a bevétel alig ötödét tarthatják meg, ez pedig nemhogy álomfizetéssel nem ér fel, de van hogy alig sikerül jövedelemhez jutni. Ráadásul aki stúdióból dolgozik, annak még a stúdiós jutalékot is ki kell termelni.

A sztárok és a sokat dolgozó, keveset kereső többség gyakran földrajzilag is elkülönül: a portálok, a nyugati média, de még a tudományos kutatások is sokszor dőlnek be annak a hamis képnek, amit főleg észak-amerikai modellek alapján mintáznak, hogy a nők akár önállóan is jelentős jövedelemhez juthatnak.

Úgy van felépítve ez a platform, hogy kevesen keressenek nagyon jól, sokan nagyon rosszul. Ezekből van a platformnak a legtöbb pénze.

– foglalta össze a rendszerek generálta problémát Katona Noémi.

A tömeg – amely egyébként folyamatosan fluktuál – belép, kipróbálja és látja, hogy nem úgy működik, mint ahogy egy interjúban olvasta, hogy mennyit lehet keresni. De ezek a modellek tartják fönt az egészet, és ők teszik lehetővé annak a nagyon pici százaléknak, hogy hosszabb távon is fenntartható legyen a karrierjük.

– ismertette a platformok működését Barna Emília.

Nagyon nagy különbségek vannak az egyes országok között abban is, hogy hogyan állnak ehhez a munkához. Ez természetesen kihat arra, hogy milyen kockázatot vállal egy modell azzal, hogy elkezd a LiveJasminnél vagy más platformon dolgozni.

A többség Fülöp-szigeteki modell, akik nem a hálószobájukból álomfizetésért dolgoznak, hanem olyan rossz körülmények között létrehozott stúdiókban robotolnak alacsony bérért, ahova nem ritkán fizikai és lelki erőszak hatására kerülnek. A Fülöp-szigeteki modellekről szóló tanulmányokból az derül ki, hogy a többség gyakorlatilag futtatóval dolgozik. Ők szegény körülmények között élnek és keveset keresnek. Sőt, sokuk adósságcsapdába is kerülhet, mivel sokszor nem tudn a platformon annyit sem megkeresni, amennyit le kell adnia a stúdiónak.

A szexkamera iparág fogyasztói is elkülönülnek, közel felük amerikai, jelentős számban német és más nyugat-európai. Míg a prostitúció és más szexmunkák esetében az ezen a területen dolgozók legalább ott kaphatnak segítséget, ahol dolgoznak, a szexkamerás üzletágban a világ másik felén vannak a kihasznált modellek, így nem is igen törődnek helyzetükkel a gazdag észak-amerikai és nyugat-európai országokban.

Ezen a területen is felépült a globális ellátási lánc, ahol a tehetős fogyasztók igényeit a rossz munkakörülmények között, sokat és kevés pénzért dolgozó tömegek elégítik ki a világ szegény országaiból.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Korábbi adásaink:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok pénz keres gazdát, de furcsa, szögletes szabályoknak kell megfelelniA G7 eheti podcastjában egy angyalbefektetővel, egy startup vezetőjével és egy egyetemi docenssel beszélgettünk. A befektetők sokféle szabályai megnehezítik a rugalmasságot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBővítette az ország mozgásterét, de a demokráciát gyengítette a magyar pénzügyi nacionalista fordulatMi volt Magyarország pénzügyi nacionalista fordulatának logikája? Piroska Dórával, a CEU adjunktusával beszélgettünk a kutatásai alapján a G7 Podcast e heti adásában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkInnovatív termékeket külföldön lehet eladni, ahol a nagy cégek valódi döntéshozói ülnekA G7 podcastban ezen a héten big datás cégek vezetőivel beszélgettünk. Jó termékeket lehet fejleszteni itthon, de az értékesítéshez komoly nemzetközi tapasztalat kell.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFedő van a vidéki Magyarország lángoló konfliktusain, de a problémák nem oldódtak megA mélyszegények fegyelmezését szolgáló közmunkaprogram alapvetően alakult át a 2010-es évek második felére. Az e heti G7 Podcastban erről az átalakulásról beszélgettünk Szombati Kristóffal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNemcsak kevésbé szennyező, de a hazai cégeknek is kitörési lehetőség a körforgásos gazdaságMár magyar vállalkozások is tudnak sikereket felmutatni a holland piacon a körforgásos gazdaságban - erről is mesélt Horváth Bálint, a téma szakértője az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKevés magyar cég látta meg a lehetőséget a járványbanA magyar cégek a járványban éltek a távmunka lehetőségével, de majdnem felük még akkor sem volt hajlandó a digitális megoldások alkalmazására. Csákné Dr. Filep Judit volt a G7 Podcast vendége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tóba dobott kő fodrainak éve - 2021 idén is meghatározó trendjei a G7 szerintHa csak egy adatot választhatnál, ami jól megragadja 2021-et, mi lenne az? Ezt a kérdést válaszolják meg munkatársaink 2022 első G7 Podcastjában, amelyben az óévet értékeltük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Docler kiszolgáltatottság live jasmin podcast szexkamera Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.