Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. január 8. 07:33 Podcast

Kevés magyar cég látta meg a lehetőséget a járványban

2021 tavaszán, a járvány harmadik hulláma alatt elkészített felmérésből az derült ki, hogy a magyar lakosság 61 százaléka nem érzékelt változást a jövedelmi viszonyaiban. A vállalkozók körében ez az arány alacsonyabb, kicsit több mint 50 százalék volt. A vállalkozók közel 40 százalékának csökkent, 10 százalékuknak viszont még nőtt is a jövedelme a pandémia hatására – mondta Csákné Dr. Filep Judit, a Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB tudományos vezetője, a magyar Global Entrepreneurship Monitor kutatói csapatának vezetője az e heti G7 Podcastban.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

A világ számos országában zajlik 1999 óta minden évben a Global Entrepreneurship Monitor (GEM) vállalkozáskutatása, amihez 2020-ban csatlakozott a Budapest LAB. A Budapesti Gazdasági Egyetem Vállalkozásfejlesztési Irodájának tudományos vezetője, Csákné Dr. Filep Judittal a G7 Podcastban a GEM-mel közös és egyéb kutatásaik alapján arról beszélgettünk, hogy milyen hatással volt a magyar kis- és középvállalatokra a járvány.

A BGE friss, 2021-es kutatásának eredményei szerint csak a vállalkozók mintegy harmada értett egyet azzal, hogy a járvány jelenthet üzleti lehetőséget is, és csak 19 százalékuk látott új, a járvány alakította üzleti lehetőséget, amit megvalósítana. A már működő vállalkozások tulajdonosai negatívabban ítélték meg a helyzetet, mint az induló vagy indulást tervező vállalkozók, akikre inkább jellemző, hogy nyitottak új üzleti ötletek megvalósítására a pandémia teremtette közegben.

Azt sejtjük, hogy ennek hátterében nem a járványhelyzet hatásai állnak. Inkább arról van szó, hogy az általánosan jellemző alacsony lehetőségészlelésen a pandémia sem tudott változtatni. Ha mindent letisztítunk, és azt mondjuk, hogy a pandémia egy lehetőség volt, hogy megmérjük azt, hogy milyen a magyar vállalkozások lehetőségészlelése, azt látjuk sajnos, hogy az egész vállalkozói hajlandóság relatíve alacsony szinten áll nálunk. Vannak ötlettel rendelkező, vállalkozó szellemű emberek, de őket a legtöbbször a bukástól való félelem és a bizonytalanság eltántorítja attól, hogy megvalósítsák az üzleti ötleteiket

– mondta Csákné dr. Filep Judit.

A járvány kezdetekor a távmunka és a digitalizáció volt a két nagy trend, amelyről azt gondoltuk, hogy a járvány miatt felgyorsulhat a terjedése. Az első valóban terjedni kezdett a magyar kkv-k körében is, viszont a digitalizációban nem történt nagy előrelépés.

A BGE 2020-as, a járvány első hulláma alatt készült adatfelvételéből látható, hogy azokban a munkakörökben, ahol a távmunka megoldható volt, a kkv-k többé-kevésbé éltek is ezzel a lehetőséggel. A digitalizáció előremozdítására viszont még egy ilyen direkt külső kényszer sem bírta rávenni a szektor többségét. 2021-ben a GEM-adatfelvétel ezt megerősítette:

A vállalkozók 41 százaléka vélte úgy, hogy a cége elboldogul digitális technológiák alkalmazása nélkül is, a járványhelyzet dacára, a harmadik hullám lezárásai közepette

– mondta Csákné dr. Filep Judit, hozzátéve, hogy nagyon nagy a diverzitás a magyar kkv-k között. 41 százaléknyi digitálisan írástudatlannak nevezhető magyar cég mellett ugyanis találtak 30 százalék olyat is, amely a pandémiától függetlenül számos digitális technológia bevezetésén van túl. 15 százaléka a cégeknek pedig folyamatosan fejleszti ezeket a technológiákat, és 14 százalék kifejezetten a pandémia miatt lépett a digitalizáció útjára.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Korábbi adásaink:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tóba dobott kő fodrainak éve - 2021 idén is meghatározó trendjei a G7 szerintHa csak egy adatot választhatnál, ami jól megragadja 2021-et, mi lenne az? Ezt a kérdést válaszolják meg munkatársaink 2022 első G7 Podcastjában, amelyben az óévet értékeltük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz új világ még nem, a régi már nem fogadja be az első generációs magyar diplomásokatHogyan élik meg az első generációs magyar diplomások az értelmiségivé válást? Durst Judit és Nyirő Zsanna szociológusok az e heti G7 Podcastban az erről szóló kutatásaikról beszéltek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA folyamatos internetezés átalakítja az idegrendszerünket, de egyáltalán nem biztos, hogy jó iránybaFantasztikus az idegrendszer alkalmazkodási képessége, de pont emiatt adaptációs csapda is lehet a túlzott internetfogyasztás. Darnai Gergely, a pécsi egyetem tudományos munkatársa az e heti G7 Podcast vendége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA díjnyertes cikksorozat, amiért kipakoltatták kollégánk táskáját a strasbourgi LidlbenAz e heti G7 Podcastban Torontáli Zoltán kollégánk mesélt az árösszehasonlító cikksorozatáról, ami a fantasztikus olvasóink nélkül nem jöhetett volna létre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Volt olyan ügyfelem, aki inkább veszni hagyta a pénzét" - már több mint egy éve tart a globális konténerkáoszG7 Podcast! A boltok polcain azért is drágábbak egyes termékek, mert a konténerek a világban még mindig nem ott vannak, ahol lenniük kéne. Mihály Attila logisztikai szakértő magyarázta el, hogy miért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA távoktatás miatt került előtérbe a hallgatók lelki egészsége a felsőoktatásbanHosszútávú hatásai is lehetnek annak, hogy a felsőoktatás a járvány miatt távolléti oktatásra kényszerült. A G7 Podcastban ezúttal az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetének kutatóival beszélgettünk a témáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legnagyobb elmék azon dolgoznak, hogy többet kattintsunk reklámokra, de ennek nem kell így lennieA techóriásoknál felhalmozódott adatvagyont a társadalom szolgálatába is állíthatjuk. Az e heti G7 Podcastban azt járjuk körül, hogyan teremthetünk közösségileg hasznosabb digitális környezetet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPszichiáterhez vagy fát ölelni kell küldeni az ökoszorongásos kismamát?A pszichológia tudományát alapjaiban változtatja meg, ha tudatosítjuk, hogy a klímaváltozás hatással van a mentális állapotunkra. Többek erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast digitalizáció járvány kkv magyar cégek távmunka vállalkozás Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.