Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2021. november 13. 07:17 Podcast

A legnagyobb elmék azon dolgoznak, hogy többet kattintsunk reklámokra, de ennek nem kell így lennie

A techóriások a legtöbb figyelmet arra fordítják, hogy a felhasználók minél több időt töltsenek a platformjaikon és hirdetéseket kattintsanak, mivel ez termel profitot. De a náluk felhalmozódott adatvagyont a társadalom szolgálatába is állíthatjuk. Ebben a podcastban azt járjuk körül, hogy milyen kutatások folynak Magyarországon, amelyek egy tudatosabb, és közösségileg hasznosabb digitális környezet lehetőségeit feszegetik.

A műsorban megszólaló kutatók: Borza Endre (ANET LAB), Hajdu Gáspár, Nagy Ágoston és Minkó Mihály (MOME Innovációs Központ).

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Rengeteg adat gyülemlik fel a techóriásoknál, ami a felhasználóik viselkedését írja le, de ezzel bizonyos esetekben visszaélnek a vállalatok. Sokan abban látják a megoldást, hogy valamilyen módon korlátozni kéne ezek felhasználását, ám az ilyen típusú adatokat rengeteg társadalmi kérdés megválaszolására is lehetne használni.

[Az ilyen adatok elemzésével] meg lehet kérdőjelezni a status quo-nak olyan elemeit, amit kikísérletezni egyenként senkinek nem érdeke. Lehet például, hogy a heti öt nap, nyolc óra munkaidő a 21. században már teljesen fölösleges, vagy hogy drámaian jobban működő városokat tudunk összehozni, ha elfelejtjük azt, hogy aki megengedheti, annak van egy saját autója. Vagy hogy a gyerekeket egyáltalán nem életkor szerint kellene közösségekbe foglalni. Egyik sem biztos, hogy igaz, de viselkedésről szóló adatból lehet, hogy kicsit közelebb lehet kerülni a válaszokhoz, és nem biztos, hogy ez a piacnak érdeke. 

mutatta be példáit Borza Endre, az ANET LAB kutatója. 

Fontos, hogy olyan műhelyek is foglalkozzanak egyénekről gyűjtött viselkedési adatokkal, amiket nem a profittermelés mechanizmusai vezérelnek. Az államnak abban van felelőssége, hogy nekik biztosítson megfelelő adatokat. 

Nagy Ágoston, Hajdu Gáspár és Minkó Mihály más kutatókkal karöltve olyan projekteken dolgozik, amelyek a felhasználóknak segíthetnek a jövőben kiszűrni a szociális hálózatokból ömlő digitális zajt. Valamint gép-emberi interakciókon keresztül segítené a felhasználókat a természetes környezetünk mélyebb megismerésére. A kutatásuk a DataGardening néven fut, és ezen a Medium-oldalon érhető el.

Van például egy ilyen kis projektünk, [..] hogy élő növényeknek a száraiba és a szirmaiba bejuttattunk fényérzékeny festékeket, és hogy ha különböző fényekkel megvilágítjuk ezeket a növényeket, akkor elszíneződnek, és ezáltal a szirmokra lehet ábrákat kirajzoltatni, [..] ha valami történik a digitális térben, akkor azt mondjuk egy növény szirmain lehet bemutatni, és akkor nem kell megnyitnod a digitális eszközeidet.

mondta Nagy Ágoston, a Datagardening projekt kutatásvezetője.

Az ilyen ötletekből termékek is születhetnek a jövőben, de a kutatók nem ezt tartják a legfontosabb feladatuknak.

Igazából a lehetőségeket kell feltérképezni, és ez egy új szemlélet, valahogy közelebb hozni az emberekhez. Ugye hogyha van egy olyan művészeti vagy design installáció, ahol növények mondjuk hangra változtatnak színt, az sokkal befogadhatóbb élmény egy átlagembernek, mint hogyha próbálnánk neki elmagyarázni a saját idő és a Facebook zaja közti komplex összefüggést.

– mondta Hajdu Gáspár, a MOME Innovációs Központ kutatója.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Korábbi adásaink:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPszichiáterhez vagy fát ölelni kell küldeni az ökoszorongásos kismamát?A pszichológia tudományát alapjaiban változtatja meg, ha tudatosítjuk, hogy a klímaváltozás hatással van a mentális állapotunkra. Többek erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkChikán Attila: Kornai külső szemlélőként írta le a rendszereket, amiket vizsgáltA G7 Podcast e heti adásában a nemrég elhunyt Kornai János, az egyik legnagyobb hatású magyar közgazdász életművéről beszélgettünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kistelepülési adatok elárulják, hogyan lehet közmunkával szavazatokat szerezniA 2014-es parlamenti választásokon legalább 5-6 mandátumot hozott a Fidesznek a közmunka, de hogyan? A tanulmány szerzői ezt magyarázták el az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz energiakáosz miatt elkerülhetetlen, hogy egyes élelmiszerek is dráguljanakAz inflációs rekord újra megdőlhet az év végén, mielőtt az árak csökkenni kezdenek. Hosszabb távon viszont egyre több a kiszámíthatatlan tényező. Suppan Gergely a G7 Podcast e heti vendége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSenki nem számított ilyesmire, de az elmúlt hetekben az energiakrízis szélére sodródtunkHogyan jutottunk ide és mire lehet számítani? A G7 Podcast e heti adásában Szabó Lászlóval, a REKK vezetőjével és Jandó Zoltán kollégánkkal jártuk körbe a kérdést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDemokrácia-e Magyarország? A kormánypártiak szerint egyre inkább, az ellenzékiek szerint egyre kevésbéHa a demokrácia megítéléséről van szó, mintha teljesen más világban élne egy ellenzéki és egy kormánypárti szavazó a G7 Podcast e heti vendégeinek kutatása alapján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA cégeknek sem jó, ha a dolgozóik munkafüggőkA magyar munkavállalók 7-8 százaléka lehet munkafüggő, ami sok kárt okoz az érintetteknek és a környezetüknek is. Kun Bernadette a G7 Podcast e heti vendége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVárosban vagy agglomerációban zöldebb lakni?A magyar lakosság fogyasztásához olyan sok területre van szükség, ami duplája hazánk területének. A G7 Podcast e heti vendége Harangozó Gábor.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast adat társadalomtudomány technológia technológiai cégek Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 04:34 Podcast

Sosem várhattuk, hogy a szankcióktól összeomlik az orosz gazdaság, de akkor miért kellettek?

A felek a várakozásoknál jobban bírták a gazdasági háborút, de ez nem jelenti azt, hogy Oroszországnak ne fájnának a korlátozások. Új podcastsorozat a G7-en!

László Pál
2023. szeptember 29. 14:12 Podcast, Támogatói tartalom

Akár heti egy munkanapot is spórolhatunk a ChatGPT-vel

Az emberek fele fél attól, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkáját, de a többség lepasszolná neki azokat, amit nem szeret.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.