Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. április 9. 04:34 Podcast

900 ezer eltűnt ellenzéki szavazó, totális Fidesz-dominancia – a választások eredményeit értékeltük

A centrális erőtér létrejötte felveti azt a kérdést, hogy tud-e egy esetleges jövőbeli koalíció még jobbra menni, mivel úgy látszik, hogy balról is veszített szavazatokat. Nem annyit, mint amennyit jobbról, de sokat veszített, és még többet veszíthet, ha még jobbra tolódik – mondta Hobot Péter az e heti G7 Podcastban.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Az e heti G7 Podcastban a választások eredményeit bemutató szerkesztőségi adatelemzéseink közül kettőt emeltünk ki. Az egyik jelenség, amiről részletesebben beszélgettünk, hogy hova tűnt nagyjából 900 ezer szavazó az ellenzéki táborból. A másik pedig az, hogy a Fidesz leginkább a kevésbé iskolázott, munkaerőpiaci szempontból sérülékeny rétegek körében tarolt igazán.

Ha aszerint osztjuk a településeket két csoportba, hogy 2018-ban melyik ellenzéki pártlista kapta a legtöbb szavazatot, két nagy csoportot találunk a településeken belül. Az egyik, ahol az MSZP-PM listája vezette az ellenzéki szavazatok számát, a másik pedig, ahol a Jobbik.

Abban igaza van a Márki-Zay Péternek, hogy ahol a Jobbik vezetett, ott nagyon sok szavazatot veszített az ellenzék, körülbelül 720 ezret. De azzal, hogy meglennének a baloldali szavazók dekára, talán vitatkoznék: azokon a településeken, ahol korábban az MSZP-Párbeszéd volt a legerősebb ellenzéki erő, ott is körülbelül 165 ezer szavazatot veszített az ellenzéki összefogás. Ami igazán érdekes, hogy azokon a településeken, ahol 2018-ban az MSZP-Párbeszéd volt a vezető ellenzéki erő, sokkal nagyobb arányban maradtak otthon az emberek

– mondta erről Hobot Péter a települési szintű listás eredményeket elemző cikke alapján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA baloldalról is veszített 100-150 ezer szavazót a hatpárti ellenzékSokan morzsolódtak le az ellenzéki összefogás közben; megnéztük, hová tűnt 890 ezer szavazó a 2018-as eredményekhez képest.

Ahol 2018-ban a Jobbik volt a vezető ellenzéki erő, teljesen más trendeket lehet kiolvasni az adatokból. Ezekben a választókerületekben a 2018-ban a Jobbikra szavazók közül nagyjából 450 ezren elmentek szavazni, amiből 273 ezren a Mi Hazánkra, 120 ezren pedig a Fideszre szavaztak, és a Kétfarkú Kutya Párt is erősödött nagyjából 50 ezer szavazattal. 

„A legnagyobb vesztesége az ellenzéknek a középvárosokban volt. Olyan helyeken, mint Tiszaújváros, Törökszentmiklós, Hatvan vagy Sátoraljaújhely, tehát jellemzően 5 és 20 ezer közötti szavazásra jogosult lakossal rendelkező városokban. Itt borzasztóan leszerepelt az ellenzék, körülbelül 300 ezer szavazatot itt veszített el” – mondta.

A vasárnapi választásokat követő napokban több cikkben is foglalkoztunk a települési szintű listás Fidesz-szavazatok és a különféle helyi demográfiai adatok összefüggéseivel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinél nagyobb a jólét, annál alacsonyabb a Fidesz támogatottsága egy adott településenA Fidesz 2022-es listás eredményeit és a települési jövedelmi adatokat összevetve a szegényebb településeken ismét nagyobb eséllyel szavaztak a Fideszre, a jövedelem változása viszont nem számított.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinél több volt a közmunkás, annál nagyobb eséllyel ért el a Fidesz helyben jó eredménytErős összefüggés látszik, ha a Fidesz listás eredményeit települési szinten vetjük össze a helyi közmunkások és az álláskeresők arányával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbben szavaztak a Fideszre ott, ahol sok a gyerek, de nem biztos, hogy a családtámogatás érett beA következtetésekkel azért érdemes óvatosan bánni, mert ahol a rendszer legnagyobb haszonélvezői élnek, ott alulteljesített a kormánypárt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFidesz-tarolással jár együtt az iskolázatlanok magas arányaMinél nagyobb a legfeljebb általános iskolai végzettségűek aránya a 15 évesnél idősebb felnőtt népességben egy adott településen, annál valószínűbb a Fidesz magas listás támogatottsága.

Ezeket együttesen vizsgálva az derült ki, hogy a Fidesz helyi sikerességével a lakosság iskolázottsága függ össze a leginkább, méghozzá fordított irányban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyetlen tényező befolyásolja igazán, hogy hol mennyien szavaztak a FideszreSzámos cikkben vizsgáltuk, hogy a Fidesz településenkénti eredményei milyen helyi sajátosságokkal függenek össze, ezek közül a legfontosabbnak a lakosság iskolázottsága mutatkozik.

Ezen kívül a roma származásúak és a munkaerőpiaci szempontból kiszolgáltatottabb rétegek nagyobb aránya is jobb listás fideszes eredményt valószínűsített a vasárnapi választásokon. Ehhez persze fontos hozzátenni, hogy a kormánypárt az iskolázottabb lakosságú településeken is jól szerepelt, és azokban is, ahol kisebb a romák aránya.

Itt az lehet az összefüggések hátterében, hogy jellemzően az aluliskolázottabbak, a roma származásúak, illetve a munkaerőpiaci szempontból kiszolgáltatott társadalmi csoportok azok, akik az elmúlt 12 év szociálpolitikájának ki vannak szolgáltatva, vagy ők azok, akik ezeket a szociális intézkedéseket, transzfereket igénybe veszik. Az ő esetükben a Fideszre szavazás olyan értelemben racionális döntés lehet, hogy arra szavaztak, hogy az eddigi intézkedések folytatódjanak, egy olyan rendszer maradjon fenn, aminek a működését már kiismerték, alkalmazkodtak hozzá, és aminek a működése az ő számukra kiszámíthatónak tűnhet”

– mondta erről Hajdu Miklós.

További részletesebb cikkeink, elemzéseink a választásokról:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk15 cigányfaluban is 95 százalék felett kapott a FideszA Fidesz uralja a gettókat, de a kormánypárt dominanciája a cigány szavazók között országosan is tovább erősödött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Leszavaztak a Fideszre, de közben mindenki panaszkodott" - pörögnek a szavazatszámlálók beszámolóiEzek a szövegek egyszerre mutatnak meg valamit a vidékből, a Budapest-vidék ellentétből és a politikailag aktív fővárosiak világképéről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRomák, Covid, pénz, Jobbik - mi befolyásolta a Mi Hazánk teljesítményét?A legtöbbet minden jel szerint annak köszönheti a párt, hogy sikerült magához terelnie a korábbi jobbikosok nagyjából negyedét.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Korábbi adásaink:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBárki is nyeri a választásokat, kellemetlen gazdaságpolitikai dilemmák várnak ráElszálló infláció, tarthatatlan költségvetési helyzet, és energiapiaci káosz: G7 Podcast a következő kormányzati ciklus kezdetét meghatározó gazdaságpolitikai kihívásokról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNémetország ráeszmélt, hogy reagálnia kell az orosz fenyegetésreAz e heti G7 Podcast arról szól, hogy miért nehéz Németországnak védelmi és gazdaságpolitikát váltania, és mire elég a kilátásba helyezett 100 milliárdos védelmi fejlesztési alap.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közlekedés finanszírozása a feje tetejére állt, újragondolhatjuk a városi terek használatátAutózni, vonatozni és villamosozni is másképp fogunk a koronavírus-járvány után, a messzebbről ingázók miatt egyre jobban szétterülnek az agglomerációk. A G7 podcast e heti vendége Hörcher Dániel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Az eddiginél is nagyobb borzalmakra kell felkészülni” - a háború első két hetét értékeltükElkerülhető lett volna-e a háború, és miért pont most tört ki? Mire elegendőek a nyugati szankciók, és mit akar Putyin? Az e heti G7 Podcastban többek között ezeket is körüljártuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem ragadtunk a közepes jövedelmi csapdában, de a további felzárkózáshoz reformok kellenekA V4-ek, illetve Románia, Horvátország és Szlovénia is közelebb került az EU-átlaghoz a csatlakozás után, az e heti G7 Podcastban Mátyás Lászlóval arról beszélgettünk, min múlik, hogy ez a felzárkózás folytatódik-e.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHat-nyolc százalékkal többet adóznak az alacsonyabb jövedelmű magyarok a jobban keresőknélHa együtt nézzük az szja, az áfa és a családi adókedvezmények hatását, a magyar adórendszer a rosszabbul keresőktől a tehetősebbek felé oszt újra. Krekó Judittal beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnyagilag és lelkileg is kizsigereli a munkavállalókat a szexkamera-iparágA tehetősebb fogyasztók igényeit a kevés pénzért sokat dolgozó szegény tömegek elégítik ki az iparágban - mondják szakértő beszélgetőtársaink.

Podcast 2022-es választások adatelemzés ellenzék eredmények Fidesz Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Stubnya Bence
2022. október 1. 04:34 Podcast

Nem kell csődhullámra számítani jövőre a magyar gazdaságban

Nagyon sokat számít, hogy a lakosság és a vállalatok is időben elkezdtek alkalmazkodni a romló gazdasági kilátásokhoz - mondta ifj. Becsey Zsolt a G7 Podcastban.

Stubnya Bence
2022. szeptember 24. 04:34 Podcast

Két legyet ütnénk egy csapásra a szélenergia hazai fejlesztésével

G7 Podcast! A klímacélokhoz és gáztól való függetlenedéshez is közelebb vinne a szélenergia hazai felfuttatása Balogh Ádám energia-infrastruktúra szakértő szerint.

Bucsky Péter
2022. szeptember 17. 07:07 Podcast

A szankciók legalább két évtizedes stagnálásba küldik az orosz gazdaságot

Tóth-Czifra András, Oroszországgal foglalkozó politikai elemző szerint a felszín alatt látszik, hogy az orosz gazdasági modell komoly kihívásokkal küzd. G7 Podcast!

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. október 5. 12:51 Vállalat

Új konkurenciát kaptak a nagy drogériák, a Kifli.hu után újabb cseh szereplő érkezett a magyar piacra

A Pilulka leginkább egy drogéria áruválasztékát fedi le, a raktárbázisa pedig Szlovákiában van.

Avatar
2022. október 5. 10:35 Világ

Tálib Afganisztán: lehet (nemzet)gazdaságot építeni gránátalmára és görögdinnyére?

Interjú a régi-új iszlamista rezsim működéséről, a nem ok nélkül a „birodalmak temetőjének” becézett ország jelenéről és jövőjéről, az afgánok előtt álló gazdasági lehetőségről Dr. Wagner Péterrel a HOLDBLOG-on.

Jandó Zoltán
2022. október 5. 09:22 Világ

Két hete Ukrajnán keresztül jön a legtöbb orosz gáz Európába

A háború kezdete óta először lett a legfontosabb útvonal az ukrán tranzit. Ehhez az is kellett, hogy a Magyarország számára fontos Török Áramlaton is kevesebb gáz érkezzen.