Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence Hajdu Miklós
2022. április 6. 11:12 Adat, Közélet

Minél több volt a közmunkás, annál nagyobb eséllyel ért el a Fidesz helyben jó eredményt

Az idei országgyűlési választások listás eredményeit egy adott település jövedelmi adataival összevetve jól látszik az az összefüggés, hogy minél szegényebb egy település, annál nagyobb eséllyel ért el jó eredményt helyben a Fidesz.

Azt is megvizsgáltuk, hogy milyen az összefüggés a Fidesz listás eredménye és a helyi közfoglalkoztatottak, illetve az álláskeresők aránya között. Az derült ki, hogy mindkét esetben jelentős az összefüggés:

minél többen voltak a helyiek arányában a közfoglalkoztatottak és az álláskeresők, a Fidesz annál nagyobb eséllyel ért el jó eredményt az adott településen.

Az alábbi ábrán először azt ábrázoltuk, hogy milyen kapcsolat volt a Fidesz 2022-es listás eredménye és az álláskeresők aránya között.

Itt a kapcsolat egyértelműen jelentős: ha egy településen több volt az álláskereső 2020-ban, akkor a Fidesz is nagyobb eséllyel ért el jó eredményt.

Mi a helyzet a közmunkásokkal? Itt azt néztük meg, hogy mi volt a Fidesz 2022-es eredménye és a közfoglalkoztatottak adott település népességén belüli 2020-as*Az elérhető adatok eltérése miatt szerepel itt 2020-as, az utolsó grafikonon pedig 2021-es adat a közmunkásokra. arányának összefüggése.

Itt az összefüggés még erősebb is volt, mint az álláskeresők esetében. Az is érdekes kérdés, hogy ennek mi lehetett az oka. Elképzelhető, hogy egyszerűen arról van szó, hogy az alacsonyabb jövedelmű, kevésbé iskolázott választók szavaztak nagyobb arányban a Fideszre, közöttük pedig nagyobb arányban vannak a közfoglalkoztatottak és az álláskeresők.

Egy másik magyarázat lehet a közmunka politikai dimenziója. A G7-en is beszámoltunk Reizer Balázs, Gáspár Attila, és Gyöngyössi Győző tanulmányáról, ami 3000, tízezer főnél kisebb népességű település választási és közfoglalkoztatottsági adatait vizsgálva mutatott rá olyan összefüggésekre, amelyek bizonyítják, hogy a közmunkát részben politikai alapon osztották, és ez hozzájárult a Fidesz jobb választási eredeményeihez a 2014-es és a 2018-as választásokon.

A tanulmány szerint a polgármesterek attól függően „kaptak” több vagy kevesebb közmunkást a választások után, hogy milyen eredményeket hoztak az országos választásokon. Mivel ez csak akkor ösztönzi a polgármestereket, ha biztosnak tűnik a kormánypárt újrázása, a 2022-es választások előtt pedig mindenki szorosabb eredményre számított, a szerzők a G7 Podcast tavaly októberi adásában azt jósolták, hogy ez a hatás idén nem lesz erős.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kistelepülési adatok elárulják, hogyan lehet közmunkával szavazatokat szerezniA 2014-es parlamenti választásokon legalább 5-6 mandátumot hozott a Fidesznek a közmunka, de hogyan? A tanulmány szerzői ezt magyarázták el az e heti G7 Podcastban.

Habár a konkrét ok-okozatiság bemutatására ez a cikk nem vállalkozik, az biztos, hogy a közmunkaprogram kevésbé jelentős tényező volt az idei választásokon, mint akár 2018-ban vagy 2014-ben. Ahogy az alábbi ábrán is látszik, 2021 végén már csak nagyjából 88 ezren dolgoztak közmunkásként, miközben 2014-ben még majdnem 180 ezren, 2018-ban pedig 135,5 ezren voltak közfoglalkoztatottak.

Az álláskeresők számában ugyanez az összefüggés már csak 2014-hez képest igaz, 2018 végén ugyanis még kicsivel kevesebben is voltak a regisztrált álláskeresők, mint 2021 végén (bár az adott évi áprilisi adat összehasonlítása lenne igazán pontos, ez az adat viszont nem áll rendelkezésre).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinél nagyobb a jólét, annál alacsonyabb a Fidesz támogatottsága egy adott településenA Fidesz 2022-es listás eredményeit és a települési jövedelmi adatokat összevetve a szegényebb településeken ismét nagyobb eséllyel szavaztak a Fideszre, a jövedelem változása viszont nem számított.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet 2022-es választások álláskeresők közmunka lista választási eredmény Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Hajdu Miklós
2024. június 19. 13:51 Adat

Háromszázezer dolgozó hiányozhat addigra, ameddig a kormány szerint plusz 500 ezernek kéne munkába állnia

Háromszázezer dolgozó hiányára számít 2030-ra a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) előrejelzése.

Jandó Zoltán
2024. június 18. 10:38 Adat

Jó eséllyel újabb csúcsot dönt a héten a hazai napelemes áramtermelés

Hétfőn nagyon közel voltunk hozzá, hogy az idén hatodszor is megdőljön a hazai napelemes villamosenergia-termelés rekordja.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.