Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna Hajdu Miklós
2022. április 7. 10:50 Adat, Közélet

Többen szavaztak a Fideszre ott, ahol sok a gyerek, de nem biztos, hogy a családtámogatás érett be

Az országgyűlési választási eredményeket elemző cikksorozatunkban ezúttal megnéztük, hogy a fiatalok, a felnőttek és az idősek aránya mutat-e összefüggést a Fideszre leadott listás szavazatok számával a több mint 3100 magyarországi településen.

Nomen est omen?

Ahogy más összefüggéseket, ezt is a korrelációs együtthatóval vizsgáltuk. Ez egy mínusz 1 és plusz 1 közötti szám, amely két adatsor értékeinek kapcsolatát mutatja: minél közelebb esik a két véglethez, a mínusz vagy plusz 1-es számhoz, annál erősebb pozitív vagy negatív irányú kapcsolatot jelez. A 0 körüli (illetve plusz/mínusz 0,2 tartományon belüli) érték elhanyagolható kapcsolatot mutat: ez egy vízszintes vonalnak felel meg az ábrán, a plusz/mínusz 1-es érték a függőleges vonal lenne. Míg 1-nél teljesen együtt mozog a két adat, a -1-es érték tökéletes ellentétes kapcsolatra utal, vagyis ebben az esetben az egyik adatsor növekedésével a másik csökken.

Az alábbi ábrákon a három fő korcsoportra (0-17, 18-59 évesek és 60 felettiek) osztott ábrán az együttható mindegyik állása látható.

A fiatalok esetében pozitív a kapcsolat, tehát ahol több fiatalkorú él, jobban teljesítettek a kormánypártok, még ha ez a kapcsolat nem is túl erős. Itt öt korcsoport adatai is rendelkezésre állnak,*0-2, 3-5, 6-13, a 14 és a 15-17 évesek és a 14 éveseket kivéve – amely túl kis számú csoport az összehasonlításhoz – az összes többinél 0,2-nél magasabb korrelációs együttható értéket kapunk. A legszorosabbnak mondható kapcsolat a Fideszre leadott listás szavazatokkal sorrendben a 0-2 évesek (0,2405) és a 3-5 évesek (0,2298) esetében van, a leggyengébb a 6-13 éveseknél (0,2224). Ez akár arra is utalhat, hogy a kormány 2010 óta bővülő családtámogatási rendszere lecsapódik a szavazatokban, de ezekkel a következtetésekkel más összefüggések miatt – amelyekre még kitérünk a cikk végén – érdemes óvatosan bánni.

A népesség gerincét, 56 százalékát adó 18-59 éves korosztályt nem tudtuk sajnos további korcsoportokra bontani településszinten, ennek megfelelően itt nem is tudunk kiolvasni kapcsolatot a Fideszre leadott szavazatokkal, 0-hoz közelít a korrelációs együttható.

A 60 évesnél idősebbek esetében, akik a népesség több mint negyedét teszik ki, negatív együtthatót mértünk. A -0,2229-es szám nem túl erős ellentétes kapcsolatot jelöl, de azt jelenti, hogy ahol több idős él, ott valamivel kevesebb eséllyel szavaztak listán a Fideszre.

A jövedelem bekavar

Az Elmúlt 20 év sorozatunk egy februári cikkében írtunk róla, hogy 2010 óta a termelékenységi ráta*A termelékenységi ráta az egy szülőképes korú nőre jutó gyermekek száma. A 2,1-es ráta felett nincs természetes népességfogyás. a kormánypolitika egyfajta sikermérője lett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNőtt a termékenység az Orbán-kormányok alatt, de nem biztos, hogy az intézkedések miattA 2008-as válság után történelmi mélypontra süllyedt a termelékenységi ráta Magyarországon. Azóta folyamatos a növekedés, de kérdéses, hogy ez mennyire lesz tartós.

Orbán Viktor miniszterelnök konkrétan meg is jelölte célként a népességfogyás megállításához szükséges 2,1-es arányszámot, amit 2030-ig kellene elérnie az országnak – illetve a magyar nőknek. Ez a szám 2011-ben volt történelmi mélyponton az 1,23-as számmal, majd 2020-ra elérte az 1,56-os értéket, amely az 1995-ös szintnek felel meg. (Népesedési csúcs a 70-es években volt legutóbb Magyarországon, ekkor volt utoljára 2,1 felett a ráta.)

Az, hogy a több kiskorút számláló településeken nagyobb eséllyel szavaztak listán a Fideszre, arra is utalhat, hogy a családtámogatásokkal jobban érintett csoportok inkább a kormánypártot választották múlt vasárnap. Érdemes azonban óvatosan bánni azzal a következtetéssel, hogy több gyerek több pénzt és így újraválasztást jelent, mert a fent jelzett 0,22-0,24-es együtthatónál több mint kétszer szorosabb – negatív – összefüggést találtunk a jóléti helyzet és a Fidesz támogatottsága között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinél nagyobb a jólét, annál alacsonyabb a Fidesz támogatottsága egy adott településenA Fidesz 2022-es listás eredményeit és a települési jövedelmi adatokat összevetve a szegényebb településeken ismét nagyobb eséllyel szavaztak a Fideszre, a jövedelem változása viszont nem számított.

Márpedig ha a településenkénti jövedelmi adatokat a fiatalkorúak számával vetjük össze, látható, hogy a több gyerek nem jelent nagyobb jólétet. Mivel pedig a bőkezű családtámogatási intézkedések leginkább a jobb jövedelmi helyzetű közép- és felső osztálynak kedveznek, így ahol a legnagyobb haszonélvezői élnek a családtámogatásoknak, ott kevesebben szavaztak a kormánypártokra.

Emellett, bár a családok otthonteremtési kedvezménye (csok), a babaváró hitel, valamint az egyéb családi, illetve adókedvezmények és a gyerekvállalási hajlandóság hatása közötti kapcsolat pozitív, de hosszú távon még sok a kérdés. A bizonytalan gazdasági helyzetben nem tudni például, hogy fennmarad-e a rendszer a mostani vagy ahhoz hasonló formában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinél több volt a közmunkás, annál nagyobb eséllyel ért el a Fidesz helyben jó eredménytErős összefüggés látszik, ha a Fidesz listás eredményeit települési szinten vetjük össze a helyi közmunkások és az álláskeresők arányával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRomák, Covid, pénz, Jobbik - mi befolyásolta a Mi Hazánk teljesítményét?A legtöbbet minden jel szerint annak köszönheti a párt, hogy sikerült magához terelnie a korábbi jobbikosok nagyjából negyedét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem volt szisztematikus csalás a választásokon, de furcsa a sok extrémen fideszes településOlyan választási csalás, amit statisztikai eszközökkel egyértelműen ki lehetne mutatni, nem volt - még akkor sem, ha néhány településen nagyon egy irányba mentek a voksok.

Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, oszd meg velünk, és ha teheted, támogasd munkánkat, hogy hosszú távon, kiszámíthatóan és magas színvonalon tudjunk dolgozni. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írj nekünk a [email protected] címre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet 2022-es választások életkor Fidesz Helyközi Járat lista választási eredmény Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Stubnya Bence
2024. július 15. 08:55 Adat

A havi több milliós fizetés nem garancia a munkaerőhiány ellen

A légi irányítók évek óta vezetik a legjobban fizető szakmák listáját, részben mégis a kapacitáshiányukkal magyarázzák az elmúlt hetek légi közlekedési káoszát.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.