Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Csaknem 760 ezer gyerek él állami gondozásban, azaz befogadó családoknál – jórészt nevelőszülőknél – és gyermekotthonokban az Európai Unióban az Unicef 2021-ben gyűjtött adatai szerint. A lenti grafikonon 19 ország szerepel, mind a 27 tagállam adatai itt érhetők el.

  • Arányaiban a legtöbben Lettországban voltak állami gondozásban, ahol 100 ezer főre 404 ellátott gyermek jutott, a legkevesebben pedig Görögországban, itt mindössze 19.
  • Magyarországon a 20 463 gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt 2021-ben, míg az uniós arány körülbelül 40-60 százalék volt a családok javára.
  • Tagállami és uniós szinten is az állami gondozási rendszer „intézménytelenítését”, olyan átalakítását támogatják, ahol a gyermekek elsősorban családi- és közösségi gondozásban részesülhetnek a gyermekotthonok helyett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok gyereket szakítanak el a szüleiktől kétes és pazarló módonMagyarországon évente több ezer gyereket választanak el a szüleiktől a szegénység miatt, pedig kevesebb pénzből kijöhetne ennek a helyzetnek a megelőzése, mint az állami gondozásba vétel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiszervezték az állami gondozást, a legszegényebb megyékben startoltak rá a lehetőségre2009 óta növekszik a vér szerinti szülei nélkül élő gyermekek száma, de közülük egyre többen kerülnek nevelőszülőkhöz, főleg a szegényebb megyékben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgészségünk nagyrészt a tanult képességeinken múlikA genetika és a nevelés is fontos az egészség szempontjából, sőt, az utóbbi végső soron többet nyom a latba.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet állami gondozás gyerekek nevelőszülők Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.