Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Csaknem 760 ezer gyerek él állami gondozásban, azaz befogadó családoknál – jórészt nevelőszülőknél – és gyermekotthonokban az Európai Unióban az Unicef 2021-ben gyűjtött adatai szerint. A lenti grafikonon 19 ország szerepel, mind a 27 tagállam adatai itt érhetők el.

  • Arányaiban a legtöbben Lettországban voltak állami gondozásban, ahol 100 ezer főre 404 ellátott gyermek jutott, a legkevesebben pedig Görögországban, itt mindössze 19.
  • Magyarországon a 20 463 gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt 2021-ben, míg az uniós arány körülbelül 40-60 százalék volt a családok javára.
  • Tagállami és uniós szinten is az állami gondozási rendszer „intézménytelenítését”, olyan átalakítását támogatják, ahol a gyermekek elsősorban családi- és közösségi gondozásban részesülhetnek a gyermekotthonok helyett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok gyereket szakítanak el a szüleiktől kétes és pazarló módonMagyarországon évente több ezer gyereket választanak el a szüleiktől a szegénység miatt, pedig kevesebb pénzből kijöhetne ennek a helyzetnek a megelőzése, mint az állami gondozásba vétel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiszervezték az állami gondozást, a legszegényebb megyékben startoltak rá a lehetőségre2009 óta növekszik a vér szerinti szülei nélkül élő gyermekek száma, de közülük egyre többen kerülnek nevelőszülőkhöz, főleg a szegényebb megyékben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgészségünk nagyrészt a tanult képességeinken múlikA genetika és a nevelés is fontos az egészség szempontjából, sőt, az utóbbi végső soron többet nyom a latba.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet állami gondozás gyerekek nevelőszülők Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.