Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. április 4. 18:53 Élet

Egészségünk nagyrészt a tanult képességeinken múlik

Régóta megfigyelt tény, hogy a jobb módú családok gyerekei jobb egészségnek örvendenek. Az viszont nem teljesen egyértelmű, hogy mi áll ennek a hátterében. Svéd tudósok annak jártak utána több millió család adatait vizsgálva, hogy inkább a genetika vagy inkább környezeti tényezők okozzák-e ezt a jelenséget.

Evelina Björkegren és szerzőtársai svéd családok adatbázisát elemezték. Voltak köztük olyanok, akik örökbe fogadtak (szintén svéd) gyereket, és természetesen olyanok is, akik vér szerinti gyermekeiket nevelték. Viszont az örökbefogadott gyerekek biológiai szüleiről is – de legalábbis az anyjukról – szintén rendelkezésre álltak adatok. Ennek segítségével meg tudták vizsgálni, hogy mennyire hatnak a gének és mennyire a környezeti tényezők a gyerekek egészségére.

Amikor egyben vizsgálták a gyerekek adatbázisát, az ő adataik alapján is igazolódott, hogy

a magasabb végzettségű szülők gyerekeinek jobb az egészsége, ráadásul ez még felnőtt korukban is igaz.

Az egyetemi végzettséggel rendelkező (nevelő) szülők gyerekei jelentősen jobb*A különbség hat percentilis, azaz ha a lakosságot rangsoroljuk és százalékonként csoportosítjuk egészségügyi szempontból, akkor hattal magasabb csoportba kerülnek az egyetemet végzett szülők gyermekei a csak általános iskolai végzettségű szülők gyerekeihez képest. egészségnek örvendtek, mint azok, akik olyan szülőkkel éltek együtt, akik csak az általánost végezték el.

A mintában több mint húszezer olyan ember volt, akit örökbe fogadtak, és legalább a biológiai anyjának az adatai is rendelkezésre álltak a nevelőszülők adatain túl. Ezen a mintán nézték meg a kutatók, hogy vajon a biológiai vagy a nevelőszülők helyzete van-e inkább hatással a gyerekek egészségére.

Az eredmények szerint nagyjából fele-fele arányban befolyásolják a születés előtti és a születés utáni tényezők a gyerekek esélyét arra, hogy kórházi kezelésre szorulnak. Viszont a halálozási rátára már csak a nevelőszülők jellemzői hatnak, így ebből a szempontból nem fontos, hogy milyen genetikával rendelkezik egy gyerek.

Annak több oka is lehet, hogy a nevelőszülőknek ilyen erős hatása van a gyerek egészségi helyzetére. Az egyik feltételezés szerint az emberre ható környezeti tényezők egész életük során befolyásolja az egészségüket, míg a másik szerint a korai gyermekkorban kialakított szokások és tudás segít abban, hogy egészséges életet éljenek a gyerekek.

Ezek elkülönítésére először megnézték, hogy vajon a gyerekek iskolai végzettsége befolyásolja-e, hogy felnőtt korukban is jobb egészségnek örvendenek. Azt már korábbi kutatások bebizonyították, hogy az örökbefogadott gyerekek végzettsége erősen együtt mozog a nevelőszülőik végzettségével. A kutatók eredményei szerint viszont csak 26 százalékban határozza meg ez a felnőttkori egészséget.

Egy másik lehetséges ok a gyerekkori szokások és az ebből fakadó későbbi egészséges életmód. Ez azonban még kevésbé, mindössze 12 százalékban befolyásolja a felnőttek egészségét.

Legnagyobb részben, 62 százalékban a kialakuló kognitív és más képességek befolyásolják az egészséget, ami szintén a nevelőszülők végzettségével függ össze.

Ezek a képességek tesztek segítségével mérhetők, és olyan dolgokra kell itt gondolni, mint a logikai, térbeli, verbális képességek, illetve felelősség, függetlenség, érzelmi stabilitás és kitartás.

Így összességében az eredmények azt mutatják, hogy bár fontos a genetika, de jelentősen befolyásolják a nevelésből származó tulajdonságok is, hogy egy ember mennyire lesz egészséges. Ezek közül is a legfontosabbak a kognitív és más pszichológiai képességek, amelyeket erősen pozitív irányba befolyásol, ha a magasabb végzettségű szülők többet fektetnek a gyerekeik emberi tőkéjébe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyolcvan százalékban a családi háttér határozza meg, hogy kiből mi leszLecsúszni és felkapaszkodni is nagyon nehéz a magyar társadalomban, és ebben nincs jelentős változás 70 éve.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészség gyerekek nevelőszülők oktatás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.