Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. január 16. 09:07 Közélet

59 országból jött Magyarországra a húszezer letelepedési kötvényes

145 fő híján húszezer külföldi jutott magyarországi tartózkodási vagy letelepedési engedélyhez 2013 és 2017 között, derült ki a birtokunkba jutott, minden eddiginél pontosabb adatbázisból. Az Orbán-kormány letelepedési kötvényprogramjában 59 ország 6543 kötvényt jegyző állampolgára, és ezek 13,3 ezer családtagja jutott magyar papírokhoz.*Annyira pontatlan a statisztika, hogy egyes adatbázis szerint 19.955, míg más statisztika szerint 19.855 külföldi kapott magyar papírokat. A letelepedési kötvényprogram kezdeti szakaszában először tartózkodási engedélyt kaptak a külföldiek, majd fél év után válthatták át élethosszig tartó letelepedési engedélyé. A 2015. január 1-jén életbe lépő törvénymódosítást követően egyből a letelepedési engedélyt kapták meg. A korábban igénylő külföldiek közül csak 17 fő nem váltotta még ki a letelepedési engedélyét.

Az adatokat a Transparency International Magyarország (TI) korrupcióellenes szervezet kérte ki a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól. Ez alapján kiderült, hogy a 19 838 letelepedési engedélyt kiváltó külföldi közül 15 754 érkezett Kínából, vagyis

a kötvényes bevándorlók 81 százaléka kínai.

Őket követik az oroszok, összesen 1265-en kaptak magyar papírokat. A harmadik helyen az irániak végeztek (305 fő), majd a pakisztániak (241 fő), irakiak (222), vietnámiak (211 fő), törökök (204 fő) és szírek (171 fő) következnek a listán.

A teljes listát az alábbi grafikon mutatja. A kínaiakat és az oroszokat a magas létszám miatt kivettem a grafikonból.

 

Feltűnő, hogy olyan országokból is érkeztek külföldiek, amelyeket offshore adóparadicsomként tartanak számon. A karibi St. Kitts és Nevisről 19-en, Grenadából heten, Antigua és Barbudáról hárman, Belize-ből pedig egy személy kapott magyar papírokat.

Sokan így kerülhették meg az egyébként sem túl szigorú hazai szabályokat. Az offshore országokban jellemzően nagyon egyszerű állampolgársághoz jutni, és nem is csak az útlevelekkel lehet trükközni. Büntetett előéletű külföldiek például offshore országokban kérhettek tiszta erkölcsi bizonyítványt. A magyar bevándorlási szabályok szerint a lakhely szerint illetékes hatóságtól kell az erkölcsi bizonyítványt beszerezni.*A jogszabály szó szerint így szól: Magyarország területére történt beutazását megelőző állandó, vagy szokásos tartózkodási helye szerinti ország hatósága által kiállított, büntetlen előéletet igazoló, hat hónapnál nem régebbi okirat.

A Magyar Nemzet korábban egy adócsalásért elítélt orosz esetét hozta példának, aki St. Kitts és Nevis szigetéről adott be tiszta erkölcsi bizonyítványt a magyar hatóságoknak, amelyek a dokumentumot elfogadták.

Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója a G7-nek azt mondta, hogy a letelepedési államkötvények forgalmazása az egyik legnagyobb biztonsági fenyegetés, amelyet a kormány önként és szándékosan szabadított rá Magyarországra.

A kötvény jegyzése folytán letelepedési jogosultságot szerzett közel 20 ezer külföldi állampolgár átvilágítása, valamint az általuk befektetett pénzek eredetének az ellenőrzése egyaránt alkalmatlan annak megelőzésre, hogy bűnözők, vagy akár terroristák Magyarországon mossák tisztára az ismeretlen forrásból származó vagyonukat

– mondta.

Ligeti szerint példa nélküli, hogy a kormány, illetve a parlament az adófizetőknek több tízmilliárdos veszteséget okozva juttat nyereséghez döntően offshore hátterű, ismeretlen személyek érdekeltségébe tartozó cégeket. A kötvényüzlettel a magyar adófizetők mintegy 17 milliárd forintot buktak, miközben a parlament gazdasági bizottsága által kijelölt cégek a program négy éve alatt 162 milliárd forintos bevételre tettek szert.

A külföldiek ellenőrzésére eleinte 8, majd 2015 után is csak 30 nap állt a magyar hatóságok rendelkezésére. Ennyi idő alatt kellett a bevándorlási hivatalnak ellenőrizni a papírokat és kiállítani a magyar engedélyeket. A kormány szerint ebbe a nyolc, majd harminc napba még az is belefért, hogy az unión kívül, Magyarorsszágtól több ezer kilométerre élő külföldieket a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ és az Alkotmányvédelmi Hivatal is ellenőrizze. Egy magyar állampolgár nemzetbiztonsági átvilágítására egyébként 60 napra – ami további 30 nappal meghosszabbítható – van szüksége a titkoszolgállatoknak.*A nemzetbiztonsági ellenőrzést az elrendeléstől számított 60 napon belül kell lefolytatni, ez a határidő egy esetben 30 nappal meghosszabbítható.

A TI adatigényléséből az is kiderült, hogy a közel húszezer kérelmezőből*Összesen 19.919 kérelmező volt, amelyből 19.855 kapott engedélyt. nemzetbiztonsági kifogás miatt csupán 20 kötvényjegyző és 44 családtag esetében utasították el a magyar hatóságok a letelepedési kérelmeket. Ez azt jelenti, hogy a kötvényes külföldiek irreálisan alacsony aránya,

csupán 0,3 százaléka nem kapott magyar papírt.

Ez azért beszédes, mert a 2017-es statisztika szerint más külföldiek esetében a magyar állam 22-szer szigorúbb, miután a tartózkodási és a letelepedési engedélykérelmek 6,4 százalékát utasítottották el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPéldátlanul elnéző a magyar állam a letelepedési kötvényesekkelMajdnem 20 ezer tartózkodási vagy letelepedési engedélyből 24 darab szűnt meg, és mindössze hat a magyar hatóságok döntése miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bevándorlási hivatal kínai letelepedési kötvény offshore orosz Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. március 14. 17:04 Közélet

Aláírták a rákosrendezői ingatlanfejlesztés szerződését, a főváros kikéri a budapestiek véleményét

Február közepén megindult a projekt előkészítése, a környékbeli szolgálati lakásokban lakók 30 napot kaptak arra, hogy új lakóhelyet találjanak maguknak.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Pálos Máté
2024. március 13. 17:06 Közélet, Vállalat

Végül az Európai Bíróság döntheti el, áthárították-e a boltok az árstopot

Máig vitatott, hogy a kormány intézkedései fékezték-e az élelmiszer-inflációt vagy rátettek egy lapáttal. A Spar uniós panasza nyomán a kérdés akár bíróság elé is kerülhet.

Fontos

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.