Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. január 16. 09:07 Közélet

59 országból jött Magyarországra a húszezer letelepedési kötvényes

145 fő híján húszezer külföldi jutott magyarországi tartózkodási vagy letelepedési engedélyhez 2013 és 2017 között, derült ki a birtokunkba jutott, minden eddiginél pontosabb adatbázisból. Az Orbán-kormány letelepedési kötvényprogramjában 59 ország 6543 kötvényt jegyző állampolgára, és ezek 13,3 ezer családtagja jutott magyar papírokhoz.*Annyira pontatlan a statisztika, hogy egyes adatbázis szerint 19.955, míg más statisztika szerint 19.855 külföldi kapott magyar papírokat. A letelepedési kötvényprogram kezdeti szakaszában először tartózkodási engedélyt kaptak a külföldiek, majd fél év után válthatták át élethosszig tartó letelepedési engedélyé. A 2015. január 1-jén életbe lépő törvénymódosítást követően egyből a letelepedési engedélyt kapták meg. A korábban igénylő külföldiek közül csak 17 fő nem váltotta még ki a letelepedési engedélyét.

Az adatokat a Transparency International Magyarország (TI) korrupcióellenes szervezet kérte ki a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól. Ez alapján kiderült, hogy a 19 838 letelepedési engedélyt kiváltó külföldi közül 15 754 érkezett Kínából, vagyis

a kötvényes bevándorlók 81 százaléka kínai.

Őket követik az oroszok, összesen 1265-en kaptak magyar papírokat. A harmadik helyen az irániak végeztek (305 fő), majd a pakisztániak (241 fő), irakiak (222), vietnámiak (211 fő), törökök (204 fő) és szírek (171 fő) következnek a listán.

A teljes listát az alábbi grafikon mutatja. A kínaiakat és az oroszokat a magas létszám miatt kivettem a grafikonból.

 

Feltűnő, hogy olyan országokból is érkeztek külföldiek, amelyeket offshore adóparadicsomként tartanak számon. A karibi St. Kitts és Nevisről 19-en, Grenadából heten, Antigua és Barbudáról hárman, Belize-ből pedig egy személy kapott magyar papírokat.

Sokan így kerülhették meg az egyébként sem túl szigorú hazai szabályokat. Az offshore országokban jellemzően nagyon egyszerű állampolgársághoz jutni, és nem is csak az útlevelekkel lehet trükközni. Büntetett előéletű külföldiek például offshore országokban kérhettek tiszta erkölcsi bizonyítványt. A magyar bevándorlási szabályok szerint a lakhely szerint illetékes hatóságtól kell az erkölcsi bizonyítványt beszerezni.*A jogszabály szó szerint így szól: Magyarország területére történt beutazását megelőző állandó, vagy szokásos tartózkodási helye szerinti ország hatósága által kiállított, büntetlen előéletet igazoló, hat hónapnál nem régebbi okirat.

A Magyar Nemzet korábban egy adócsalásért elítélt orosz esetét hozta példának, aki St. Kitts és Nevis szigetéről adott be tiszta erkölcsi bizonyítványt a magyar hatóságoknak, amelyek a dokumentumot elfogadták.

Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója a G7-nek azt mondta, hogy a letelepedési államkötvények forgalmazása az egyik legnagyobb biztonsági fenyegetés, amelyet a kormány önként és szándékosan szabadított rá Magyarországra.

A kötvény jegyzése folytán letelepedési jogosultságot szerzett közel 20 ezer külföldi állampolgár átvilágítása, valamint az általuk befektetett pénzek eredetének az ellenőrzése egyaránt alkalmatlan annak megelőzésre, hogy bűnözők, vagy akár terroristák Magyarországon mossák tisztára az ismeretlen forrásból származó vagyonukat

– mondta.

Ligeti szerint példa nélküli, hogy a kormány, illetve a parlament az adófizetőknek több tízmilliárdos veszteséget okozva juttat nyereséghez döntően offshore hátterű, ismeretlen személyek érdekeltségébe tartozó cégeket. A kötvényüzlettel a magyar adófizetők mintegy 17 milliárd forintot buktak, miközben a parlament gazdasági bizottsága által kijelölt cégek a program négy éve alatt 162 milliárd forintos bevételre tettek szert.

A külföldiek ellenőrzésére eleinte 8, majd 2015 után is csak 30 nap állt a magyar hatóságok rendelkezésére. Ennyi idő alatt kellett a bevándorlási hivatalnak ellenőrizni a papírokat és kiállítani a magyar engedélyeket. A kormány szerint ebbe a nyolc, majd harminc napba még az is belefért, hogy az unión kívül, Magyarorsszágtól több ezer kilométerre élő külföldieket a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ és az Alkotmányvédelmi Hivatal is ellenőrizze. Egy magyar állampolgár nemzetbiztonsági átvilágítására egyébként 60 napra – ami további 30 nappal meghosszabbítható – van szüksége a titkoszolgállatoknak.*A nemzetbiztonsági ellenőrzést az elrendeléstől számított 60 napon belül kell lefolytatni, ez a határidő egy esetben 30 nappal meghosszabbítható.

A TI adatigényléséből az is kiderült, hogy a közel húszezer kérelmezőből*Összesen 19.919 kérelmező volt, amelyből 19.855 kapott engedélyt. nemzetbiztonsági kifogás miatt csupán 20 kötvényjegyző és 44 családtag esetében utasították el a magyar hatóságok a letelepedési kérelmeket. Ez azt jelenti, hogy a kötvényes külföldiek irreálisan alacsony aránya,

csupán 0,3 százaléka nem kapott magyar papírt.

Ez azért beszédes, mert a 2017-es statisztika szerint más külföldiek esetében a magyar állam 22-szer szigorúbb, miután a tartózkodási és a letelepedési engedélykérelmek 6,4 százalékát utasítottották el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPéldátlanul elnéző a magyar állam a letelepedési kötvényesekkelMajdnem 20 ezer tartózkodási vagy letelepedési engedélyből 24 darab szűnt meg, és mindössze hat a magyar hatóságok döntése miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bevándorlási hivatal kínai letelepedési kötvény offshore orosz Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.